Ο κλάδος του τουρισμού έχει ξεμείνει από επαγγελματίες.
Αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί σε παγκόσμια κλίμακα μια πολύ μεγάλη οικονομική δραστηριότητα, οι διαστάσεις τις οποίας την τελευταία δεκαετία ώθησαν το τουριστικά δημιουργούμενο Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν αγαθών και υπηρεσιών πάνω από 4,5 τρις. εκ. δολ. και το σύνολο της άμεσης και έμμεσης προκαλούμενης απασχόλησης πάνω από 230 εκατομμύρια εργαζόμενους αλλά με δυσκολία θα ανταποκριθεί στη φετινή θερινή περίοδο, καθώς οι υποψήφιοι για θέσεις εργασίας στον τουρισμό σε εστιατόρια και μπαρ είναι ελάχιστοι.
Τα μεγάλα παγκόσμια brand όπως τα Hilton, Marriott και Best Western, καταγράφουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι το προσωπικό ευνοείται σε επίπεδο μισθών, συνθηκών και ευκαιριών εύρεσης εργασίας αλλά και σε επίπεδο εκπαίδευσης σε συνθήκες εργασίας.
Τα ξενοδοχεία συνειδητοποιούν την πραγματική αξία των ειδικευμένων υπαλλήλων τους και πολλά από αυτά κάνουν τα πάντα για να παρέχουν κίνητρα στο προσωπικό να επιστρέψει στη δουλειά. Ενώ ορισμένες αλυσίδες ξενοδοχείων αναφέρουν ότι προσφέρουν προνόμια όπως δωρεάν διακοπές, άλλες επιχειρήσεις αυξάνουν τους μισθούς και προσφέρουν δικαιότερες και πιο ευέλικτες συνθήκες εργασίας.
Αυτήν τη στιγμή, τα ξενοδοχεία αναφέρουν ελλείψεις σε κάθε τύπο προσωπικού, από την καθαριότητα μέχρι την υποδοχή. Παρακάτω θα δούμε μερικές ειδικότητες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στον τουρισμό όπως της παρουσιάζει σε άρθρο του στο ehotelier.com ο BMIHMS Success Coach, Hospitality του Πανεπιστημίου Torrens, Gareth Mayo.
– διευθυντές ξενοδοχείων σε κάθε επίπεδο, από ανώτερους γενικούς διευθυντές έως διευθυντές μεσαίου επιπέδου συγκεκριμένων τμημάτων, όπως το εστιατόριο του ξενοδοχείου ή το operation. Η εξειδικευμένη θέση του διευθυντή ξενοδοχείου που απαιτεί πτυχίο και εκπαίδευση, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθεί αυτή τη στιγμή. Εάν κανείς καλύψει αυτή τη θέση, θα έχει γρήγορη ανοδική τροχιά.
-Οι σεφ και οι μάγειρες βρίσκονται σε απελπιστικά μεγάλη έλλειψη σε ξενοδοχεία και εστιατόρια αυτή τη στιγμή, σε βαθμό που αυτές οι θέσεις έχουν πλέον μπει στη λίστα δεξιοτήτων προτεραιότητας της ANZSCO για τη μετανάστευση (πρόγραμμα Αυστραλιανής visa).
-Το Front of House και το Waitstaff παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε ολόκληρο τον τομέα της φιλοξενίας αυτή τη στιγμή, με εκτιμώμενη αύξηση των νέων θέσεων κατά 30.000 ετησίως πέρα από την υπάρχουσα έλλειψη.
-Οι θέσεις καθαριότητας έχουν μεγάλη ζήτηση, με επιπλέον 33.000 νέα δωμάτια ξενοδοχείου να αναμένεται να προστεθούν στην προσφορά καταλυμάτων στην Αυστραλία έως το 2023.
-Αναμένεται να είναι όλο και πιο δύσκολος ο εντοπισμός Revenue Managers τα επόμενα χρόνια, με τα ξενοδοχεία να αναφέρουν αυξανόμενη έλλειψη νέων διευθυντών εσόδων υψηλού επιπέδου. Το Master στο International Hotel Management προσφέρει τις θεμελιώδεις γνώσεις των οικονομικών και εσόδων του ξενοδοχείου.
Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin