Πολιτισμός

Ποια ήταν τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα των αρχαίων Ελλήνων φιλόσοφων

Κατά την αρχαιότητα, έχουν δοθεί αρκετοί ορισμοί της φιλοσοφίας, που περιγράφουν την ουσία της, δηλαδή τι είναι η φιλοσοφία.

 Η φιλοσοφία έχει ορισθεί ως γνώση των όντων, έρευνα των αρχών και των πρώτων αιτίων των φαινομένων, μελέτη θανάτου, γνώση των θείων και ανθρώπινων πραγμάτων. Η φιλοσοφία έχει ορισθεί και ως τέχνη των τεχνών και επιστήμη των επιστημών. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές προσπάθειες να δοθεί ένας σαφής και ικανοποιητικός ορισμός της φιλοσοφίας, πράγμα που φανερώνει ότι είναι δύσκολο να ορισθεί. 

Για τους αρχαίους φιλόσοφους που θα αναφέρουμε παρακάτω, σίγουρα δε μπορούμε να καταλάβουμε σήμερα την επιρροή που είχαν στις κοινωνίες τους τότε… Το σίγουρο είναι ότι διέθεταν ηγετικές, καλλιτεχνικές αφού ήταν ποιητές και διδακτικές ικανότητες, αφού δίδασκαν, συν ότι ταξίδευαν. Κάποιοι γνωρίζονταν και μεταξύ τους και φυσικά αντάλλασσαν γνώση, από την κάτω Ιταλία έως την Ιωνία & τη Θράκη, με επίκεντρο την Αθήνα. 



Ας δούμε τους κυριότερους φιλόσοφους, στα σημεία του επαγγελματικού- κοινωνικού τους βίου από τη wikipedia.



Θαλής ο Μιλήσιος
Ο θεωρούμενος ως πρώτος φιλόσοφος και από Πλάτωνα &Αριστοτέλη. Μαθηματικός, φυσικός, αστρονόμος, μηχανικός, μετεωρολόγος και ιδρυτής της Ιωνικής Σχολής της φυσικής φιλοσοφίας στη Μίλητο. Για το Θαλή είναι διάσημη η ιστορία που επένδυσε σε ελαιοτριβεία προ νοικιάζοντας τα, προβλέποντας τον καιρό της επόμενης περιόδου, αφού οι συμπολίτες του τον κορόιδευαν ότι ήταν μέγας τεμπέλης προφανώς. Μεγαλοεπενδυτής θα λέγαμε σήμερα. 


Αναξίμανδρος
Πολιτικός διοικητής, φυσικομαθηματικός, αστρονόμος & γεωγράφος. Κατασκευαστής του γνώμονα, σημαντική εφεύρεση για την εποχή και ίσως ο πρώτος που κατέγραψε τα έργα του. Ως διοικητής διοίκησε μία επαρχία. Μαθητής του Θαλή στην Ιωνική σχολή με μαθητές τον Αναξιμένη & μάλλον τον Πυθαγόρα.

Πυθαγόρας

Φιλόσοφος ,μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής.
Γιός του έμπορα Μνήσαρχου από τη Σάμο, μαθητής του Θαλή. Μετά από ταξίδια σε Ιωνία & Αίγυπτο γύρισε στη Σάμο που έφτιαξε ένα αμφιθέατρο (Ημικύκλιο) ουσιαστικά για να συσκέπτονται για τα κοινά. Επίσης είναι γνωστή η κούπα του Πυθαγόρα ως εφεύρεση μαζί με το Ημικύκλιο, την μουσική, το Ομακοείο στην Κάτω Ιταλία προφανώς ήταν ένας άνθρωπος με τεράστια επίδραση, πολιτική & κοινωνική. 


Πιττακός ο Μυτιληναίος 

Πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης 
Υπερασπίστηκε την πόλη του έναντι των Αθηναίων και μετά τους κυβερνούσε. 

Σόλων ο Αθηναίος
Νομοθέτης, φιλόσοφος, ποιητής. Όταν ο Σόλων έχασε την περιουσία του, στράφηκε προς το εμπόριο και ταξίδεψε στην Αίγυπτο και τη Μ. Ασία. Επωφελούμενος από τα ταξίδια του αυτά μελέτησε ξένους πολιτισμούς και νόμους, καθώς και τον πολιτικοοικονομικό βίο των άλλων χωρών. Τα εφόδια που απέκτησε τα χρησιμοποίησε αποτελεσματικά για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της πατρίδας του και έτσι κατόρθωσε να αναδειχτεί στο σπουδαιότερο άνδρα της εποχής του. Έμπορος λοιπόν ο Σόλωνας, εκτός από νομοθέτης.  

Χείλων ο Λακεδαιμόνιος
Και αυτός πολιτικός & νομοθέτης, εκσυγχρονιστής του συστήματος του Λυκούργου. 

Εμπεδοκλής 
Πολιτικός, νομοθέτης, φυσικός, μηχανικός, εφευρέτης, ιατρός, μουσικός και ποιητής.
Όπως  και ο Ηράκλειτος, αρνήθηκε το στέμμα όταν του προσφέρθηκε. 

Δημόκριτος
Αστρονόμος, φυσικομαθηματικός, εφευρέτης της ατομικής θεωρίας. 
Γνωστό ότι είχε περιουσία την οποία έκανε ταξίδια. Στο επαγγελματικό κομμάτι, εκτός του ότι δίδασκε, όπως και για το Θαλή, έχουν σωθεί ιστορίες που έχει προβλέψει πλημμύρες και έσωσαν χωράφια και καλλιέργειες. 

Αρχύτας ο Ταραντίνος 
Νομοθέτης, πολιτικός, στρατηγός, μαθηματικός, εφευρέτης και μηχανικός.
Επίσης Πυθαγόρειος, γεωμέτρης μηχανικός κατασκευαστής της πρώτης πτητικής μηχανής. Κατηγορήθηκε από τον Πλάτωνα αν και φίλοι, ότι διαστρέφει τις αρχές της γεωμετρίας (σχετικά με την τεχνολογία προφανώς). Η επιρροή του στην πόλη του ήταν κάτι σαν του Περικλή στην Αθήνα.

 

Πρωταγόρας
Ο Πρωταγόρας εισήγαγε και την έννοια του «ανθρωποκεντρισμού», με τη χαρακτηριστική ρήση «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Η έκφραση αυτή σημαίνει ότι ο άνθρωπος αποτελεί μέτρο της αλήθειας και της γνώσης και γι’ αυτό κάθε υποκειμενική άποψη για κάποιο θέμα έχει την άξια της.
Ο ιδρυτής του επαγγέλματος του σοφιστή μάλλον, αφού χρέωνε υπέρογκες αμοιβές για να διδάξει ευκατάστατους γόνους. Ίσως η πρώτη συμβουλευτική. 


Ζήνων ο Ελεάτης
Λέγεται ότι ανέλυε και εξηγούσε τις θεωρίες και τα δόγματά του στον Περικλή και τον Καλλία για 100 μνες. Λέγεται ότι βοήθησε τον Παρμενίδη να γράψει τους Νόμους της Ελέας στους οποίους οι Ελεάτες ορκίζονταν πίστη κάθε χρόνο. Υπέρμαχος της ελευθερίας δεν δίστασε να ρισκάρει τη ζωή του για να γλυτώσει την πατρίδα του από έναν τύραννο. Το αν πέθανε στην προσπάθεια ή αν επιβίωσε της πτώσης του τυράννου είναι ένα σημείο στο οποίο οι ειδήμονες διαφωνούν. 

Αρχιμήδης
Μαθηματικός, φυσικός, μηχανικός, εφευρέτης και αστρονόμος.
Ελάχιστα γνωστά για τη ζωή του, αλλά σίγουρα υπερασπίστηκε με συνέπεια την πόλη του, τις Συρακούσες. 

Είναι ολοφάνερο ότι όλοι είχαν πολιτική- νομοθετική δράση, κάποιοι ήταν στρατηγοί, άλλοι έμποροι, άλλοι απλά μηχανικοί και εφευρέτες. 

Δείτε ακόμα

Θέατρο, μουσική και ντοκιμαντέρ έρχονται τον Φεβρουάριο στο διαδικτυακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου

Γ. Π.

Στο Καλλιμάρμαρο η κεντρική εκδήλωση του οίκου μόδας Dior

Γ. Π.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης εγκαινίασε την πρώτη περιοδική έκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Γ. Π.

Καρπούζι από τον … τάφο του Τουταγχαμών στο πιάτο μας

N. K.

Toν Σεπτέμβριο, η καρδιά της τέχνης χτυπά στην Αθήνα

Γ. Π.

Τα «Τραγούδια της Ανατολίας» με την Eléonore Fourniau στο ψηφιακό κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου

Γ. Π.
φορτώνει....