23.1 C
Άγιος Νικόλαος
6 Ιουνίου 2023
Φορείς

ΠΟΕΕΤ-Στο επίκεντρο τα προβλήματα του κλάδου

Έντονο προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν οι ελλείψεις εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού,με το πρόβλημα να εντείνεται ακόμη περισσότερο, αφού μέσα σε ένα μόλις μήνα από την έναρξη της εργασίας τους, κοντά στους πέντε χιλιάδες εργαζόμενους Πανελλαδικά αποχώρησαν από τον κλάδο, με αιχμή τις συνθήκες εργασίας και τις αποδοχές.

Τα παραπάνω επεσήμανε την Παρασκευή από το Ρέθυμνο το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό και σωματείων του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, όπου βρέθηκαν στο πλαίσιο των περιφερειακών συσκέψεων που ξεκίνησαν από την Κρήτη και συγκεκριμένα το Λασίθι την περασμένη Πέμπτη και θα συνεχιστούν Πανελλαδικά το επόμενο διάστημα.

Όπως εξήγησαν αφενός η χρονιά ξεκίνησε πολύ δυναμικά στον τουριστικό κλάδο με τις επιχειρήσεις να εργάζονται ήδη σε υψηλές ταχύτητες, ωστόσο τα κενά σε εργαζόμενους που υπάρχουν ήδη στις επιχειρήσεις έχουν επιβαρύνει έντονα τους υφιστάμενους με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας να είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, τόσο το εργασιακό καθεστώς όσο και οι αποδοχές όπως εξήγησαν παραμένουν χαμηλές. Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου χιλιάδες εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και επισιτισμό σε όλη τη χώρα, μέσα σε μόλις ένα μήνα, δημιουργώντας ένα νέο “κύμα” φυγής εργαζομένων και δυσχεραίνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση. Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη θέσπισης κινήτρων στον κλάδο με επίκεντρο τις συνθήκες εργασίας και τις αποδοχές των εργαζομένων, αλλά και στην εκπαίδευση που θα διαμορφώσει τους νέους επαγγελματίες του κλάδου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό

κ. Γιώργος Χότζογλου, ανέφερε: “Η κατάσταση στον κλάδο έχει δύο όψεις. Η μια είναι η αισιόδοξη και η άποψη που λέει ότι θα πλησιάσουμε τα επίπεδα του 2019, αυτή όμως είναι μια άποψη που αφορά τους επιχειρηματίες και το ελληνικό δημόσιο.

Αυτή που αφορά τους εργαζόμενους είναι ότι αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα στις συνθήκες εργασίας και στις αμοιβές μας. Χαρακτηριστικά, το κενό των θέσεων που ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα ότι υπάρχει στον κλάδο δυστυχώς αντί να εκτονώνεται, γιγαντώνεται. Έχουμε κύμα αποχωρήσεων τις τελευταίες ημέρες από αυτούς που ξεκίνησαν να δουλεύουν τον Μάιο. Ουσιαστικά δηλαδή άντεξαν ένα μήνα,να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ρεπό και φυσικά στο τέλος του μήνα όταν ήρθε η ώρα της πληρωμής δεν είδαν τα χρήματα που έπρεπε να δουν βάση της εργατικής νομοθεσίας αλλά και της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας”.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να “καλύπτει” εργασία έως και τεσσάρων εργαζομένων που αυτή την ώρα απουσιάζουν από τον κλάδο. “Έχουμε μια καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων, μια εντατικοποίηση της δουλειάς που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια, καθώς ένας εργαζόμενος κάνει τη δουλειά για τρεις και τέσσερις” εξήγησε ο ίδιος.

“Αναλογικά με τους μήνες εργασίας το Ταμείο Ανεργίας”

Παράλληλα, στο πλαίσιο των συσκέψεων τίθεται και η “συρρίκνωση” του ταμείου ανεργίας, με τους ίδιους να καταθέτουν πρόταση για αναλογικότητα βάσει των ημερών εργασίας κάτι που όπως υποστηρίζουν θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο για τους εργαζόμενους και εν μέρει θα φέρει την επιστροφή στον κλάδο.

Ο κος Χότζογλου υπογράμμισε: “’Έχουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται το χειμώνα, τους νεκρούς μήνες με τη χρηματοδότηση στο ταμείο ανεργίας να φτάνει μόνο τους τρεις μήνες βάσει του μνημονιακού νόμου του 2013 και με αυτόν έχουμε παραμείνει.

Για το συγκεκριμένο ζητήσαμε από το βήμα της περιφερειακής σύσκεψης κάνοντας μια πρόταση για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η επιμήκυνση της χρηματοδότησης στο ταμείο ανεργίας τους χειμερινούς μήνες. Δεν θέλουμε να καθόμαστε και να ζούμε με επιδόματα, εμείς λέμε προς την πολιτεία ότι η επιδότηση θα πρέπει να δίδεται αναλογικά. Εννοούμε ότι όσα ένσημα μαζέψαμε το καλοκαίρι τόσες μέρες να πληρωθούμε το χειμώνα.

Αν έχουμε μαζέψει 90 ένσημα να πάρουμε τρεις μήνες ταμείο, αν όμως έχουμε μαζέψει 120 ή 150 να πάρουμε τέσσερις και πέντε μήνες αντίστοιχα. Έτσι θα καταφέρουμε ένα πολύ μεγάλο χτύπημα στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, έτσι θα καταφέρουμε να βοηθήσουμε τον ΕΦΚΑ να δει έσοδα στα ταμεία.

Διότι ο εργαζόμενος δεν θα κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, θα κυνηγάει πρώτος το ένσημο και έτσι θα δούμε τρομερά αποτελέσματα”.

Οι συνθήκες και το καθεστώς εργασίας “αποτρέπουν” τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στον κλάδο

Ο Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στον Επισιτισμό Τουρισμό Δημήτρης Κουτούκης,έστειλε το μήνυμα πως η Ομοσπονδία και τα σωματεία βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και σε ότι αφορά τις κενές θέσεις εργαζομένων εξήγησε: Ακούμε ότι υπάρχουν 50 χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας. Οι κενές θέσεις βρίσκονται διότι οι ξενοδόχοι δεν εφαρμόζουν την κλαδική σύμβαση ξενοδοχοϋπαλλήλων, εφαρμόζουν ωράρια δέκα και δώδεκα ώρες καθημερινά, επτά ημέρες τη βδομάδα, τριάντα μέρες το μήνα. Όπως καταλαβαίνετε αυτά είναι αποτρεπτικά για να πάνε οι συνάδελφοι να εργαστούν στον επισιτισμό, τον τουρισμό, τα εστιατόρια.

Ζητάμε να εφαρμοστεί η κλαδική σύμβαση όπως ορίζει ο Νόμος, είναι υποχρεωτική και ζητάμε από τους εργαζόμενους να είναι δίπλα στα σωματεία τους”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου και πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ρεθύμνου Κωστής Νικολιδάκης, υπογράμμισε: “Για μια ακόμη χρονιά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό καλούμαστε να πληρώσουμε το μάρμαρο, χωρίς ωράρια, χωρίς μισθούς και πολλές φορές δωδεκάωρα,δεκατετράωρα και δεκαεξάωρα. Ακούμε τους εργοδότες να λένε ότι λείπουν χιλιάδες εργαζόμενοι, χωρίς αυτό να έχει προκύψει από κάποια μελέτη. Ακούμε και λένε ότι δεν λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά βοηθητικό προσωπικό. Αυτό δεν είναι αλήθεια, λείπουν εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων. Για να μπορέσει ο εργαζόμενος να επιστρέψει στην εργασία του θα πρέπει να επιστρέψει η κλαδική σύμβαση, το οκτάωρο, τα ρεπό και να έρθει και η πολιτεία να δώσει κίνητρα ώστε να γυρίσουν ξανά οι εργαζόμενοι στον κλάδο”.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

πηγή:goodnet

Δείτε ακόμα

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα οι πληρωμές

N. K.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία στη Βόρεια Εύβοια είναι κλειστά

Γ. Π.

Εστίαση :Ξεκινά το πρόγραμμα στήριξης

N. K.

Πανστρατιά όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας στο Παγκρήτιο Φόρουμ προώθησης κρητικών προϊόντων

Γ. Π.

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασών καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνο από τα Ενωμένα Έθνη

N. K.

Αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα ψηφιακής κατάρτισης 1.000 ανέργων – Συνεργασία ΟΑΕΔ & Amazon Web Services

N. K.
φορτώνει....