15.4 C
Άγιος Νικόλαος
24 Μαρτίου 2023
Ξενοδοχοϋπάλληλοι Τουρισμός

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν προτεραιοποίηση εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Τι λένε για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σύνδεση του με την επαναπρόσληψη;

Πρόσφατα σε συνέντευξη του το ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ κ. Χότζογλου, δήλωσε τα εξής σχετικά με την προτεραιοποίηση του εβολιασμού κατά του covid, για τους εργαζόμενους στον τουρισμό:

«Η ομοσπονδία μας από τον Σεπτέμβρη έχει καταθέσει αίτημα στον ΕΟΔΥ για προτεραιότητα των εργαζομένων μας στους εμβολιασμούς. Εγώ και η διοίκηση της ομοσπονδίας είμαστε υπέρμαχοι του εμβολίου, για να ξεφύγουμε από τον εφιάλτη. Εδώ, παρατηρείται το φαινόμενο μερίδα εργοδοτών να συγχέει τον εμβολιασμό με την υποχρεωτική επαναπρόσληψη. Ήδη έχουμε δει ειδήσεις περί απολύσεων λόγω άρνησης εμβολιασμού. Είναι λεπτό και ευαίσθητο θέμα. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας και άλλοι λόγω ιδεοληψίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η Πολιτεία εδώ πρέπει να παρέμβει, εμείς είμαστε έτοιμοι για διαβουλεύσεις με την Πολιτεία» υπογράμμισε ο κ. Χότζογλου.

Όπως είπε, «τόσο στον Τουρισμό όσο και στον Επισιτισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να περνάμε από γιατρούς και από σειρά εξετάσεων για να ανανεώσουμε το ιατρικό μας βιβλιάριο ή την ιατρική βεβαίωση. Εκ των πραγμάτων είμαστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή μέσα στις προϋποθέσεις για ανανέωση θα μπει και ο εμβολιασμός για Covid».

«Τώρα που είναι λαβωμένος ο εργαζόμενος του κλάδου μας, μην φτάσουμε στο άλλο άκρο και εκεί που πάμε να προστατεύσουμε τη δουλειά μας, τους εργαζομένους και τους επισκέπτες, να πάμε σε κανιβαλισμό των εργαζομένων» κατέληξε.

Στην ίδια κατεύθυνση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φ. Γεννηματά, δηλώνει μεταξύ άλλων ότι “…είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού σε όσους εργάζονται αποδεδειγμένα σε τουριστικές επιχειρήσεις από 1η Μαΐου και ειδικά στα νησιά, ώστε να υπάρχουν χώροι covid free.”

Κατανοούμε λοιπόν ότι σε κεντρικό επίπεδο μπαίνει σοβαρά το ζήτημα του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού των εργαζομένων στον τουρισμό. Μάλιστα ακούσαμε από μερίδα ξενοδόχων να μιλούν για το ότι θα φτάσουν μέχρι και στο σημείο να μην επαναπροσλάβουν εργαζόμενους που αρνούνται να εμβολιαστούν, προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια των πελατών τους.

Αναμφίβολα η προτεραιότητα του εμβολιασμού στους εργαζόμενους του κλάδου θα είναι ένα όπλο στην προσπάθεια μείωσης των απωλειών στον τουρισμό, ωστόσο καλώς ή κακώς υπάρχει ένα ποσοστό της κοινωνίας που αρνείται να εμβολιαστεί. Τι γίνεται με αυτούς; Μπορεί κάποιος εργοδότης νόμιμα να μην τους επαναπροσλάβει; Με τα τωρινά δεδομένα, σε περίπτωση μη επαναπρόσληψης ο εργαζόμενος απαιτείται να αποζημιωθεί προκειμένου να απολυθεί από την επιχείρηση και αυτό είναι ένα κόστος που οι επιχειρήσεις δεν θα ήθελαν να σηκώσουν. Θα μπορούσε ίσως κάτι τέτοιο να συμβεί μέσω του μηχανισμού των αναστολών; Μέχρι στιγμής, όχι.

Το ζήτημα είναι σίγουρα σύνθετο, η τουριστική σεζόν πλησιάζει και μένει να δούμε πως θα το διαχειριστούν, κράτος και επιχειρήσεις. Ίδωμεν…

google news

Δείτε ακόμα

EΟΤ: Προβολή του ελληνικού τουρισμού μέσα από τη βιώσιμη μόδα

Γ. Π.

ΙΤΒ Berlin: Τnν στρατηγική της Ελλάδας για την ασφαλή υποδοχή των τουριστών παρουσιάζει ο Χ.θεοχάρης

Γ. Π.

Εγκρίθηκε το πρώτο πανελλαδικά υδάτινο πεδίο στο Κάνιστρο Κασσάνδρας Χαλκιδικής

Γ. Π.

Συμμετοχή Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στην 5η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΠΟΤ για τον Οινοτουρισμό

N. K.

Συμμετοχή Βασίλη Κικίλια στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε. στη Ντιζόν της Γαλλίας

N. K.

Λ. Αυγενάκης: «Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να παίξει ρόλο στρατηγικής σημασίας στην περιφερειακή ανάπτυξη»

Γ. Π.
φορτώνει....