Ο Πλακιάς απέχει νότια από το Ρέθυμνο 35 χιλιόμετρα, 3 χιλιόμετρα από το χωριό Μυρθιός ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στα Σελλιά του νομού Ρεθύμνου.
Κατά μήκος της παραλίας και δίπλα από τα ερείπια της μινωϊκής πόλης των Λάμων, μερικοί ψαράδες έχτισαν ένα μικρό οικισμό, τον Πλακιά, κι άρχισαν να δημιουργούν οικογένειες εκεί, ενώ το χωριό ονομάστηκε έτσι γιατί αποτελεί συνέχεια ενός υποθαλλάσιου σχηματισμού σε μορφή πλάκας.
παραλία Σχοινάρια παραλία Αμμουδάκι παραλία Σχοινάρια παραλία Αμμουδάκι παραλία Αμμουδάκι η ώρα του ηλιοβασιλέματος στον Πλακιά παραλία Αμμουδάκι
Το χωριό του Πλακιά βρίσκεται μέσα στην εύφορη πεδιάδα που σχηματίζεται στην έξοδο του Κοτσυφού ποταμού και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις παραλίες Πολύριζος, Κόρακας, Σούδα, ενώ πολύ κοντά εντοπίζονται το τουριστικό Δαμνόνι, αλλά κι η ήσυχη παραλία στο Αμμούδι, τα Σχοινάρια και η πασίγνωστη λίμνη Πρέβελη. Την περιοχή επίσης διασχίζει το πανέμορφο φαράγγι Κουρταλιώτη.
Η ομώνυμη παραλία στον Πλακιά, είναι μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της περιοχής, αφού ξεκινάει μέσα από το χωριό και εκτείνεται προς τα ανατολικά, προσφέροντας κάθε είδους ανέσεις.
Επιπλέον, για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της ποδηλασίας συνίσταται η 3 χιλιομέτρων διαδρομή που ξεκινά από τον Πλακιά, συνεχίζει μέσα από το φαράγγι Κοτσιφού και τον Άγιο Αντώνιο και καταλήγει στην Καλή Συκιά.
Τα παραδοσιακά πανηγύρια στον Πλακιά είναι πολλά, όπως η κουρά των προβάτων, η γιορτή του ψαρά, της ρακής και του τουρισμού, στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε αν τύχει και βρεθείτε στην περιοχή.
Στον Πλακιά θα βρείτε ότι χρειάζεστε, αφού διαθέτει σχεδόν τα πάντα.
Από τον Πλακιά φεύγει και καραβάκι για την Πρέβελη.
φωτογραφίες : Κέλυ Γαρεφαλάκη