Travel Guide Περιβάλλον Τουρισμός

«Περιβαλλοντικός τουρισμός»Το μεγάλο όπλο της Κρήτης

«Περιβαλλοντικός τουρισμός»Το μεγάλο όπλο της Κρήτης

Σε μια εποχή αυξημένης συνειδητοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων της μόλυνσης του πλανήτη, ο τουρισμός θεωρείται ένας από τους κύριους ενόχους. Ο τουρισμός δεν είναι και η ποιο φιλική βιομηχανία για το περιβάλλον – και σ’ αυτό συμβάλλουν οι μεταφορές, η τοπική υπερανάπτυξη και η εξάντληση των φυσικών πόρων.

Περιβαλλοντικός τουρισμός

Εναλλακτικός τουρισμός (φυσιολατρία και παρατήρηση άγριας ζωής), ο οικολογικός τουρισμός (προαγωγή και προστασία περιοχών φυσικού κάλους από τον μαζικό τουρισμό και την υπερανάπτυξη) και ο αγροτουρισμός (εκπαιδευτικές εκδρομές στην ύπαιθρο και επιμόρφωση του αγροτικού πληθυσμού). Η θεωρία υιοθετείται εύκολα – οι τουριστικοί πράκτορες, οι τοπικές επιχειρήσεις και οι επισκέπτες εκτιμούν και σέβονται τα πολιτιστικά και φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής όπου δραστηριοποιούνται – όμως υπάρχουν δυσκολίες στην πρακτική εφαρμογή της.

Φαράγγι Ρίχτη
Φαράγγι του Ρίχτη

Οι τουρίστες επιδιώκουν συχνά να βρεθούν σε ένα τοπίο που δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτό που έχουν συνηθίσει, για να βιώσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Οι κοινότητες που βασίζονται στον τουρισμό θα έπρεπε να έχουν σαν στόχο να διατηρήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και ένα καθαρό περιβάλλον. Η υπερ-εμπορευματοποίηση μπορεί να καταστρέψει τον χαρακτήρα μιας κοινότητας.

το χωριό Κριτσά
Κριτσά

Διακοπές αφιερωμένες στην εξερεύνηση της υπαίθρου των γραφικών χωριών, στην εξοικείωση με την τοπική κουζίνα και την λαϊκή τέχνη μπορεί να αποτελέσουν ένα διάλειμμα από το αστικό περιβάλλον που οι περισσότεροι βιώνουν καθημερινά και θέλουν στις διακοπές τους να ξεφύγουν από αυτό.

παναγία Κερά

Στην Κρήτη προτείνονται διάφορες μορφές περιβαλλοντικού τουρισμού – από επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους ή σε ελαιοτριβεία, παραδοσιακά χωριά και λαογραφικά μουσεία, μέχρι εκδρομές στη φύση και εκδρομές «περιπέτειας», ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία που λειτουργούν σε οικολογική βάση με κήπους βιολογικής καλλιέργειας και καταφύγια πουλιών.

Σεϊτάν λιμάνι – Χανιά

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Επίσης έντονη είναι ανάγκη για αεροπορικά ταξίδια και διακοπές με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε ένα κόσμο που διαρκώς αλλάζει, αφυπνίζεται και η προστασία του περιβάλλοντος αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς, οι διακοπές με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα πέρα από την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση του κόστους λειτουργίας ενός ξενοδοχείου, θα είναι ένας ακόμα παράγοντας να επιλέξει ένας συνειδητοποιημένος ταξιδιώτης την επιχείρηση αυτή που καταβάλει και αυτή προσπάθεια στη σωτηρία του πλανήτη μας.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin  

Δείτε ακόμα

Μόνο καθήμενοι στην εστίαση-Λουκέτο στους παραβάτες

N. K.

Τουρισμός: Έλλειψη εργατικού δυναμικού – Έλλειψη εξειδίκευσης και η εναλλακτική των προσφύγων.

Γ. Π.

Η Βρετανία ετοιμάζει διαβατήρια κορωνοϊού για ταξίδια στο εξωτερικό

Γ. Π.

Ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις για συμμετοχή στα επιδοτούμενα τμήματα μετεκπαίδευσης που διοργανώνει το Υπουργείο Τουρισμού 2022-2023

N. K.

TUI: Ρεκόρ όλων των εποχών φέτος για τον ελληνικό τουρισμό

N. K.

Χαμηλές πληρότητες στους χειμερινούς προορισμούς. Άμεσα μέτρα ζητούν οι ξενοδόχοι

Γ. Π.
φορτώνει....