Travel Guide

Πελοπόννησος: 8 λόγοι που πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ταξιδιών σας

Στη νότια πλευρά της ηπειρωτικής Ελλάδας βρίσκεται μια γεωγραφική περιοχή που είναι πιθανώς μια από τις σημαντικότερες της χώρας.

Η Πελοπόννησος – πιστεύεται ότι πήρε το όνομά της από τον ήρωα Πέλοπα που κατέκτησε την περιοχή στην αρχαία ελληνική ιστορία – μπορεί να θεωρηθεί νησί στην ηπειρωτική χώρα καθώς η χερσόνησος περιβάλλεται από νερό από όλες τις πλευρές και συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα σε δύο σημεία: τη Διώρυγα της Κορίνθου και η καλωδιακή γέφυρα στο Ρίο Αντιρρίου.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε αυτήν την περιοχή. Από βραβευμένες παραλίες με γαλάζια σημαία μέχρι αρχαίες καστροπολιτείες και ιστορικά μνημεία, η Πελοπόννησος πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ταξιδιών σας.

Αρχαία Ολυμπία

1. Αρχαία Ολυμπία


Βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο, μόλις 3,5 ώρες οδικώς από το κέντρο της Αθήνας και ίσως είναι το πιο διάσημο αξιοθέατο της περιοχής, η Αρχαία Ολυμπία είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων τον 8ο αιώνα π.Χ. Παρόλο που οι σεισμοί έχουν προξενήσει αρκετές καταστροφές και δεν έχουν απομείνει πολλά από την πραγματική τοποθεσία, μπορείτε ακόμα να δείτε την πίστα τρεξίματος και το στάδιο όπου μπορείτε να φανταστείτε τα πλήθη να ζητωκραυγάζουν και τον Ναό της Ήρας, έναν ναό δωρικού ρυθμού που χτίστηκε το 590 π.Χ. προς τιμή τη βασίλισσας των Θεών. Η ίδια η μικρή πόλη της Ολυμπίας έχει έναν μακρύ δρόμο με σημαίες των εθνών που τώρα συμμετέχουν στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλά τουριστικά καταστήματα και ταβέρνες.

Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

2. Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου


Μόλις 2 ώρες διαδρομή από την Αθήνα σας φέρνει στο περίφημο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στην πραγματικότητα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ιατρικού ιερού αυτής της περιοχής που κατασκευάστηκε για να τιμήσει τον Έλληνα θεό της Ιατρικής, τον Ασκληπιό. Το θέατρο χτίστηκε με την πάροδο του χρόνου από τον 4ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ. σε αμφιθεατρικό στυλ και υψώνεται πάνω από 55 σειρές, χωρώντας πάνω από 14.000 άτομα.

Το θαύμα του προέρχεται από το γεγονός ότι είναι δυνατό να ακούσετε ψιθυριστά λόγια, ή ακόμα και ένα νόμισμα που πέφτει στη σκηνή από την ανώτερη βαθμίδα. Η επιστημονική εξήγηση για αυτό είναι ότι το θέατρο είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο, που πιστεύεται ότι καταστέλλει τους θορύβους χαμηλής συχνότητας, αλλά αντικατοπτρίζει τους θορύβους υψηλής συχνότητας.

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου όπου γίνονται θεατρικές παραστάσεις. Αξίζει να το επισκεφτείτε για μια παράσταση ή να μείνετε στην περιοχή για το Σαββατοκύριακο.

Βυθισμένη πόλη Επιδαύρου

3. Βυθισμένη πόλη της Επιδαύρου


Μισή ώρα οδικώς από το θέατρο σας φέρνει στην παραλία της Καλύμνου. Είναι αξιοσημείωτο γιατί κυριολεκτικά θα μπορείτε να κολυμπήσετε στην ιστορία καθώς 2 μέτρα ανοιχτά της θάλασσας και μόνο 1,5 μέτρο βάθος βρίσκεται ένας «αρχαίος εμπορικός σταθμός» από τον 12ο αιώνα π.Χ. Μπορείτε να δείτε αρχαίους τάφους, τοίχους, μονοπάτια και τα θεμέλια μιας παλιάς βίλας.

Ναύπλιο

3. Ναύπλιο


Αρχαία κάστρα και φρούρια Σε απόσταση μόλις 2 ωρών από την Αθήνα με το αυτοκίνητο, μπορείτε να επισκεφθείτε την αρχική πρωτεύουσα της Ελλάδας – το Ναύπλιο ως ημερήσια εκδρομή, αλλά αξίζει να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο σε αυτή την παραλιακή πόλη. Περπατήστε κατά μήκος του παραθαλάσσιου δρόμου αυτού του δημοφιλούς προορισμού για τους Αθηναίους το Σαββατοκύριακο, φωλιασμένο με φόντο τα βουνά και τη θάλασσα του Αργολικού Κόλπου. Καθίστε σε ένα παραθαλάσσιο καφέ, απολαμβάνοντας τον καφέ σας καθώς βλέπετε το ηλιοβασίλεμα. Τα πλακόστρωτα, γεμάτα βουκαμβίλιες δρομάκια της Παλιάς Πόλης οδηγούν στην πλατεία Συντάγματος, την πιο σημαντική ιστορικά πλατεία της πόλης. Εκεί, το 1826 εκφωνήθηκε ομιλία κάτω από τον πλάτανο που δεσπόζει στην πλατεία από τον Γεώργιο Γεννάδιο, γνωστό ως Δάσκαλο της Ελλάδος, για να πείσει τους ανθρώπους να παραδώσουν τα χρήματά τους και τα υπάρχοντά τους για να υποστηρίξουν την Ελληνική Εξέγερση κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας. Εκτός από τα πολλά boutique ξενοδοχεία, τις καφετέριες και τις ταβέρνες με το όμορφο σκηνικό του, το Ναύπλιο φυλάσσεται από όμορφα κάστρα για εξερεύνηση.

Φρούριο Παλαμήδι 

Το Παλαμήδι είναι το κύριο φρούριο του Ναυπλίου, 216 μέτρα πάνω από την πόλη, με άγρυπνο βλέμμα. Χτισμένο από τους Ενετούς στις αρχές του 19ου αιώνα, διαθέτει οκτώ προμαχώνες και το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα στον κεντρικό.

Όλα τα χρόνια του, το φρούριο έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, με κυριότερο τη φυλακή του 1800. Ένας από τους ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, φυλακίστηκε εδώ το 1833 και κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία.

Αν θέλετε να περπατήσετε μέχρι το κάστρο, είναι 999 σκαλοπάτια, οπότε προετοιμαστείτε. Αυτά χτίστηκαν ως ένα από τα δύσκολα καθήκοντα που ανατέθηκαν στους κρατούμενους. Θα πρότεινα να πάρετε ταξί από την Παλιά Πόλη, να απολαύσετε την πανοραμική θέα και μετά να κατεβείτε με τα πόδια.

Φρούριο Μπούρτζι

Αντίθετα, το Φρούριο Μπούρτζι είναι ένα βενετσιάνικο κάστρο χτισμένο σε ένα νησί λίγο έξω από την ακτή. Χτισμένο το 1471, ήταν το σπίτι του δήμιου των φυλακισμένων στο φρούριο Παλαμήδι. Για 40 χρόνια – λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τη δεκαετία του ’70 – το φρούριο μετατράπηκε σε boutique ξενοδοχείο. Σήμερα είναι δυνατό να κάνετε μια βόλτα με καραβάκι από το Ναύπλιο γύρω από το Μπούρτζι και το καλοκαίρι φιλοξενεί συχνά μουσικά και πολιτιστικά φεστιβάλ.

Μονεμβασιά

4. Μονεμβασιά


Δεν μπορείτε να παραλείψετε μια επίσκεψη σε αυτή τη μεσαιωνική καστροπολιτεία «Game of Thrones», στις νότιες ακτές της χερσονήσου της Πελοποννήσου, λίγο λιγότερο από 4 ώρες από την Αθήνα.

Τα σπίτια λαξευμένα σε έναν μεγάλο θαλάσσιο βράχο που προεξείχε από ένα μονοπάτι, δεν ήταν ορατά από την ηπειρωτική χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ντόπιοι μπορούσαν να αποφύγουν την επίθεση του εχθρού. Η Μονεμβασιά είναι μια από τις παλαιότερες συνεχώς κατοικημένες καστροπολιτείες της Ευρώπης, καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν και να εμπορεύονται μέσα στα τείχη της.

Αφού διασχίσετε το τεχνητό μονοπάτι και το πέτρινο γεφύρι, μπείτε από την πύλη του κάστρου και χαθείτε ανάμεσα στα λιθόστρωτα σοκάκια, επισκεφτείτε τις βυζαντινές εκκλησίες και την εκκλησία της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται στην κορυφή του βράχου με εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Η καλύτερη θέα της πόλης είναι από την θάλασσα. Το μικρό λιμάνι δίπλα διαθέτει βάρκες που μπορούν να σας ταξιδέψουν.Είναι ένας τέλειος προορισμός για ζευγάρια.

Το Παλάτι των Δεσποτών – Μυστράς

5. Μυστράς


Αυτό το βραβευμένο από την UNESCO βυζαντινό κάστρο και αρχαιολογικός χώρος με πολλά μοναστήρια βρίσκεται 2,5 ώρες οδικώς από την Αθήνα και βρίσκεται στην όμορφη οροσειρά του Ταΰγετου. Θεωρείται ότι ήταν η δεύτερη πιο σημαντική πόλη, μετά την Κωνσταντινούπολη, κατά τις τελευταίες δεκαετίες της βυζαντινής εποχής. Στο υψηλότερο σημείο της τοποθεσίας, εξερευνήστε το Παλάτι των Δεσποτών του 13ου αιώνα – μια συλλογή από διώροφα και τετραώροφα αρχοντικά. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική εκείνης της εποχής με τις ψηλές καμάρες, τις σοφίτες και τους θαλάμους, όλα καλά διατηρημένα. Το μοναστήρι της Παναγίας της Παντάνασσας είναι ένα παράδειγμα των όμορφων εκκλησιών με το ψηλό καμπαναριό και τις αρχαίες τοιχογραφίες στο εσωτερικό. Η τοποθεσία έχει θέα στο χωριό Μυστράς με παραδοσιακά κτίρια, ταβέρνες και πολλές γραφικές επιλογές διαμονής. Ο Μυστράς απέχει 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από την πόλη της Σπάρτης.

6. Μυκήνες


Ξεχάστε την Ακρόπολη των Αθηνών. Οι Μυκήνες πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας. Μισή ώρα οδικώς από την παραλιακή πόλη και την αρχική πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο (βλ. παραπάνω), οι Μυκήνες ήταν ένας στρατιωτικός πολιτισμός που άκμασε από το 1600 έως το 1000 περίπου π.Χ. και λέγεται ότι είχε πολύ μικρή αλληλεπίδραση με άλλους πολιτισμούς στην περιοχή ή τη χώρα.

Οι Μυκήνες ήταν το σπίτι του βασιλιά Αγαμέμνονα — ηγέτη των Ελλήνων κατά τον Τρωικό πόλεμο. Τα τεράστια τείχη γύρω από την τοποθεσία (τα ερείπια των οποίων φαίνονται ακόμη, αλλά όχι στο πλήρες ύψος τους) λέγεται ότι κατασκευάστηκαν από τον Κύκλωπα, τα μονόφθαλμο γίγαντα. Το πιο διάσημο μέρος της τοποθεσίας είναι το τεράστιο σημείο εισόδου της Πύλης Λιονταριών, όπου οι φθαρμένες κεφαλές δύο λιονταριών. Ο τάφος του βασιλιά Αγαμέμνονα απέχει περίπου 5 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Αμπελώνες – Νεμέα

7. Νεμέα. Διαδρομές κρασιού και αρχαίο στάδιο

Σε απόσταση 45 λεπτών οδικώς από το Ναύπλιο θα βρεθείτε σε μια περιοχή της Πελοποννήσου που θα λατρέψουν οι γνώστες του κρασιού. Η Νεμέα, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χερσονήσου, έχει γόνιμο έδαφος και φιλοξενεί μια από τις πιο διάσημες ποικιλίες σταφυλιών της Ελλάδας – το Αγιωργίτικο, το οποίο γίνεται ροζέ και παλαιώνει σε δρυς. Υπάρχουν πολλά οινοποιεία για επίσκεψη στην περιοχή, ένα από τα καλύτερα και απλωμένα σε μια όμορφη ύπαιθρο με θέα στη θάλασσα είναι αυτό του Κτήματος Σεμέλη. Κλείστε μια περιοδεία γευσιγνωσίας κρασιού και δοκιμάστε επίσης πολλά τυριά.

Η Νεμέα, όπως και η Ολυμπία, έχει ένα αρχαίο στάδιο όπου φιλοξενούνταν οι Νεμεϊκοί Αγώνες κάθε 2 χρόνια. 1 χρόνο πριν και 1 χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κάστρο της Μεθώνης

8. Κάστρο της Μεθώνης

Κάθε ταξίδι στον νομό Μεσσηνίας, στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει μια επίσκεψη στην όμορφη Μεθώνη και το κάστρο της, μέσα στη θάλασσα.

Η πόλη της Μεθώνης διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της και φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Λόγω της στρατηγικής της θέσης, η Μεθώνη γινόταν μήλον της Έριδος ανάμεσα στους ισχυρούς κάθε εποχής, που την ήθελαν για λιμάνι της.

Η πλούσια ιστορία της αποτυπώνεται στο πλήθιος των μνημείων της, αρχαία, βυζαντινά, βενετσιάνικα και τούρκικα, εκκλησίες, τζαμιά και οχυρώσεις. Το πιο ξεχωριστό από αυτά είναι το περίφημο κάστρο της, που είναι και ένα από τα σημαντικότερα του ελλαδικού χώρου.

Χτίστηκε από τους Βενετούς στις αρχές του 13ου αιώνα, πάνω σε βράχο που εισχωρεί στη θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με μία τεχνητή τάφρο. Η πύλη του είναι κατασκευασμένη από ορθογώνιους πωρόλιθους και τα τείχη του είναι ενισχυμένα με πύργους. Στα νότιά του βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα, που συνδέεται με το κύριο φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν τόσα πολλά να κάνετε στην περιοχή της Πελοποννήσου που θα πρέπει να είναι στην κορυφή της λίστας ταξιδιών σας

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Η μεγαλύτερη ταξιδιωτική τάση του 2022 «Πήγαινε μακριά, ξόδεψε πολλά»

Γ. Π.

Όταν τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα – Ανακαλύψτε το “Domes Of Elounda”

Γ. Π.

Μια φωτογραφία απο τα Μετέωρα έφερε την πρωτιά σε διεθνή διαγωνισμό της Wikipedia

Γ. Π.

«Crete.Sense the Αuthentic» η νέα καμπάνια από την Περιφέρεια Κρήτης

N. K.

Domes Lake Algarve: Ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην καρδιά του Algarve

Γ. Π.

Ανακαλύψτε την πόλη του Αγίου Νικολάου Κρήτης (video)

Γ. Π.
φορτώνει....