Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για ενημέρωση των εργαζομένων και των επαγγελματιών του τουρισμού όσο και της τοπικής κοινωνίας, ανοίγουμε έναν κύκλο συζήτησης με στελέχη της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.Αυτή τη φορά έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον κ. Παναγιώτη Αλμυράντη. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο filoxenianews, για το παρόν και το μέλλον του κλάδου, ενός ανθρώπου που σε μικρή ηλικία έχει χτίσει με μεθοδικότητα και πολλή δουλειά, μια αξιοζήλευτη καριέρα στον χώρο.
filoxenianews.gr
Ο κ. Πάνος Αλμυράντης, είναι Γενικός Διευθυντής του Daios Cove Luxury Resort & Villas στην Κρήτη από το 2010. Έχει ακαδημαϊκό υπόβαθρο με μεταπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2014 έγινε ο μοναδικός Έλληνας που έλαβε στην Γενεύη το διεθνούς κύρους αριστείο “European Hotel Manager of the Year Award”, από τoν Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ). Από τις αρχές του 2019 εκτελεί καθήκοντα Αντιπροέδρου στην Ευρώπη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΕΗΜΑ) και Προέδρου της Αποστολής Ελλάδας και Κύπρου.

- Άνοιγμα τελικά 14 Μαΐου για το Daios Cove όπως ανακοινώθηκε, τι περιμένουμε τη φετινή σεζόν; Τι εικόνα κρατήσεων έχετε μέχρι στιγμή από την αγορά; Ήδη η Τουρκία θα δέχεται πελάτες από τη Βρετανία χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού. Πόσο θα μας επηρεάσει σαν χώρα αυτή η κίνηση;
Δεν είναι μοιρολατρία η παραδοχή ότι οι κρατήσεις από το εξωτερικό είναι ελάχιστες στην παρούσα φάση, οι περισσότερες που είναι στα συστήματα μας αφορούν κυρίως τη μετατροπή των περσινών vouchers σε νέες κρατήσεις για το 2021, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε στην άχαρη περίοδο που πέρυσι τέτοια εποχή χάναμε κάθε ημέρα μεγάλο αριθμό κρατήσεων καθημερινά, ενώ τώρα λαμβάνουμε έστω και σε χαμηλό ρυθμό νέες. Ας μην παρασυρόμαστε όμως στην ανάγνωση αυτών των δειγμάτων. Χρειάζεται ψυχραιμία τόσο ως προς την διαχείριση όσο και προς την ερμηνεία. Οι διθύραμβοι περί τετραψήφιας αύξησης ακούγονται υποσχόμενοι αλλά και ανώριμοι, σε μια φάση με υψηλά επιδημιολογικά φορτία και συγκρινόμενα με το απόλυτο μηδέν έναν μήνα πριν. Η Ελλάδα θα δέχεται πελάτες με βάση την ώριμη οδό των εμβολιασμένων ή του PCR τεστ 72 ώρες πριν την άφιξη των πελατών. Κάτι που έπραξε και πέρυσι με σχετική επιτυχία. Η φαινομενική άνεση της Τουρκίας συνδέεται με την μεθοδευμένη πολιτική του να μην ανακοινώνει στοιχεία, στοχεύοντας στο να εμφανίζεται ως χώρα με ελάχιστα κρούσματα. Η Ελληνική παρακαταθήκη προς την Βρετανία άλλα και σε όλη την δυνητική πελατεία μας, είναι η πανδημική μας διαχείριση εδώ και 13 μήνες η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς παγκοσμίως.

- Πάντως, οι ξενοδόχοι δεν κρύβουν την αγωνία τους σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο επαναλειτουργίας των εποχικών επιχειρήσεων, αλλά και για το πώς και από ποιες χώρες θα έρθουν φέτος τουρίστες. Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους, απαιτείται δέσμη γενναίων μέτρων (εξασφάλιση ρευστότητας, ρύθμιση δανείων, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.) που θα επιτρέψουν στα ξενοδοχεία να επαναλειτουργήσουν. «Φέτος δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένα κλειστό ξενοδοχείο, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με καταστροφή», λέει ο Γρηγόρης Τάσιος.
Οι άξιοι Πρόεδροι των ΠΟΞ, ΞΕΕ & ΣΕΤΕ απέδειξαν ότι ο καλός καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται και από την αρχή της πανδημίας με ομοψυχία, στωικότητα, καρτερία και ηχηρή παρουσία δήλωσαν παρόντες τόσο στην επικοινωνία προς την κυβέρνηση όσο και προς τα μέλη τους. Η ομοψυχία των προαναφερθέντων με την κινητοποίηση φορέων και μελών Πανελλαδικά υπήρξε παροιμιώδης με σημαντική την συμβολή του Προέδρου τουριστικών πρακτόρων Κρήτης & Αντιπρόεδρου της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού κου Μιχάλη Βλατάκη, ο οποίος ανακάτεψε τα νερά για να δημιουργήσει ένα τσουνάμι που εισακούστηκε από την κυβέρνηση και συνεχίζει να ηγείται των εξελίξεων. Εκ των ουκ άνευ θεωρώ ότι για δεύτερη χρονιά κλειστό ένα ξενοδοχείο ισοδυναμεί με καταδίκη. Μια καταδίκη που η σύνθεση της περιλαμβάνει αδυναμία ρευστότητας, μεταφορά δανείων που δύνανται να χαρακτηριστούν μη εξυπηρετούμενα, αδυναμία κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών κ.α . Καμία κυβέρνηση όμως δεν δύναται να εξαγγέλλει δραστικά μέτρα στήριξης χωρίς έσοδα. Ας επιδείξουμε όλοι την απαιτούμενη ευθύνη που θα επιτρέψει στην αγορά να ανοίξει και έτσι να γίνουμε σύντομα πράσινοι ώστε να μας επισκεφτούν πολίτες πολλών χωρών.
- Ο μηχανισμός της αναστολής των εργαζομένων ήταν ένα μέτρο που πέρυσι χρησιμοποιήθηκε από τα ξενοδοχεία σε μεγάλο βαθμό. Έχετε πληροφόρηση για το εάν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φέτος σαν εργαλείο; Και αν ναι, θεωρείται ότι θα χρειαστεί να κάνετε χρήση του με βάση τις κρατήσεις και τις προβλέψεις για τη φετινή σεζόν;

Στα σημαντικά θέματα που αφορούν στην στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού επεμβαίνει κυλιόμενα η Κυβέρνηση με τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Είναι προφανές ότι ο κυλιόμενος χαρακτήρας έχει να κάνει με τον ταμειακό περιορισμό στον προϋπολογισμό. Και επειδή μιλούμε συνεχώς για τον τουρισμό ας σκεφτούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προέρχεται από το λιανεμπόριο που τον τελευταίο χρόνο έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. Αίσθηση μου είναι ότι θα υπάρχει μια περιορισμένη χρονικά στήριξη με τον μηχανισμό αναστολής στους επόμενους τρεις μήνες, ίσως μέχρι τέλος Ιουνίου. Η αναγκαιότητα εκκίνησης του τουρισμού καθίσταται πρωτεύουσας σημασίας το συντομότερο.
Αν και ο Ιούνιος βγει εκτός παιχνιδιού, τότε πλέον αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο στόχος που έχουμε θέσει σαν χώρα μέσω των κοινωνικών εταίρων, για έσοδα μεταξύ 40% και 50% του 2019, απομακρύνεται πάρα πολύ, επομένως θα υπάρξει ανάγκη χρήση του μηχανισμού για να ανταπεξέλθουν τόσο οι εταιρείες όσο και τα νοικοκυριά.
- Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι ταξιδιώτες που με όπλο το TripAdvisor και μια αρνητική κριτική επιδιώκουν να κερδίσουν παροχές. Πώς το διαχειρίζεται ένας διευθυντής ξενοδοχείου; Μήπως πρέπει τελικά να μην παίρνουμε στα σοβαρά πάντα τέτοιου είδους κριτικές;
Η επιρροή του TripAdvisor είναι τεράστια παγκοσμίως. Στην συντριπτική του πλειοψηφία ο πελάτης δεν κλείνει κατάλυμα αν πρώτα δεν ελέγξει τις κριτικές. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, οι αξιολογήσεις του TripAdvisor επηρεάζουν την επιλογή καταλύματος σε βαθμό αμέσως σημαντικότερο μετά την γνώμη των φίλων και οικείων, ενώ έχουν «παροπλίσει» τα επίσημα συστήματα κατάταξης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, που μπορεί με άνεση να ανεβάσει πολύ ψηλά αλλά και να ρίξει πολύ χαμηλά ένα κατάλυμα. Είναι σαφές ότι τα όρια μεταξύ υποκειμενικής / αντικειμενικής παράθεσης των σχολίων είναι πολύ κοντά, ενώ το «τρωτό» σημείο του είναι η απόλυτη ελευθερία στα σχόλια που συνοδεύουν κάθε καταχώριση επιχείρησης. Μην ξεχνούμε ότι διακυβεύονται πολλά σε οικονομικό επίπεδο, ενώ είχαμε και το παράδοξο της δημιουργίας μιας «παράπλευρης βιομηχανίας», που με το αζημίωτο αναλαμβάνει υποθέσεις κατά του σάιτ. Όσο κι αν υπάρχουν ενστάσεις και επιφυλάξεις για το TripAdvisor που με «όπλο» την κριτική εκατομμυρίων χρηστών, καθοδηγεί τον τεράστιο τζίρο του τουρισμού, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα μέσω εκπαίδευσης του προσωπικού, υψηλή παροχή υπηρεσιών και αμφίδρομη επικοινωνία με τους πελάτες μας.
- Ποια ήταν η πιο δύσκολη κατάσταση που συναντήσατε στην μέχρι τώρα πορεία σας ως διευθυντής ξενοδοχείου και πώς την αντιμετωπίσατε;

Αναμφισβήτητα η θητεία μου ως Γενικού Διευθυντή στο King George Palace στην πλατεία Συντάγματος το 2009 & 2010, που σημαδεύτηκε από καθημερινές πορείες προς την βουλή και τα θλιβερά γεγονότα στην Marfin που κόστισαν ανθρώπινες ζωές. Ανεξίτηλες μνήμες που τάραξαν την εσωτερική ηρεμία του καθενός από την ομάδα μου και καθημερινά έφερναν μία μάχη ισορροπίας. Πώς να εξηγήσεις σε πελάτες ενός γεμάτου ξενοδοχείου που έχεις κοπιάσει για να προσελκύσεις ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, ότι δεν είναι οι ίδιοι στόχοι; Πως να τους προφυλάξεις από καπνογόνα, συμπλοκές, αδυναμία εισόδου τους στο ξενοδοχείο; Για άλλη μια φορά απεδείχθη ότι η ομοψυχία του λαού μας είναι ικανή για τα καλύτερα αποτελέσματα. Εν μέσω όλων αυτών είχα την ευτυχία να ηγούμαι μιας ομάδας από 80 υπαλλήλους που όχι μόνο αντιμετώπισαν αυτές τις συνθήκες αλλά καταφέραμε να αποσπάσουμε και πολλά σημαντικά βραβεία ποιότητας.
- Από πολύ νεαρή ηλικία σας εμπιστεύονται να διευθύνετε ξενοδοχείο, έχετε πάρα πολλές διακρίσεις και βραβεία με αποκορύφωμα την βράβευσή σας ως Ευρωπαίος Manager το 2014 σε τελετή απονομής που έγινε στη Γενεύη. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν ξενοδοχειακή καριέρα και τι είναι αυτό που θα τους κάνει να ξεχωρίσουν;
Βιοπορίζομαι από τον τουρισμό και την φιλοξενία αλλά το να είσαι Διευθυντής ξενοδοχείου αποτελεί πάθος. Ο ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου είναι ο επενδυτής, ο Διευθυντής είναι ο ξενοδόχος. Η μεγαλύτερη στιγμή της ζωής μου μετά την γέννηση των παιδιών μου, ήταν όταν ανακοινώθηκε το όνομα μου στην Γενεύη και αυτό γιατί η αναγνώριση ήρθε από ομότιτλους μου και επιστέγασε την άποψη που διαμόρφωσα από την αρχή των σπουδών μου. Ότι δηλαδή ο Διευθυντής καλείται να πραγματοποιήσει το όνειρο των πελατών, να τους κάνει να ζήσουν μια μοναδική ιστορία. Η καλύτερη απόδειξη; Ένας πολύ μέτριος μαθητής γυμνασίου και λυκείου τρύπωσε στον ξενοδοχειακό κόσμο το 1990, βραβεύτηκε το 2015 και ζει το όνειρο της δημιουργίας σαν ξενοδόχος.
Τολμήστε να ονειρευτείτε τον ξενοδοχειακό κόσμο, γιατί πολύ απλά έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Στην περίπτωση της χώρας μας και γεωγραφικό εύρος.
- Με πάρα πολλά ταξίδια στο ενεργητικό σας, μπορείτε να μας πείτε ποια χώρα σας εντυπωσίασε για τον τρόπο λειτουργίας, τη φιλοσοφία και την ποιότητα της ως προς το τουριστικό προϊόν;
Είμαι λάτρης του Αμερικανικού μοντέλου καθώς το 50% των σπουδών μου πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κυρίως για την αξιοκρατία που υπάρχει. Το παράδοξο είναι ότι μυήθηκα στις Ελβετικές ξενοδοχειακές αρχές, για να κάνω το Αμερικανικό πέρασμα τρία χρόνια μετά. Είναι βέβαιο ότι οι Ελβετοί έχουν συγκεκριμένες δομές, που πηγάζουν από την νοοτροπία τους. Η Παγκοσμιοποίηση δείχνει ότι η Αμερική με τις συνέργειες έτεινε να διαμορφώσει μια νέα σχολή με τον γάμο Marriott – Starwood και κάπου εκεί ήρθε η υγειονομική κρίση για να δείξει ότι τίποτε δεν θεωρείται βέβαιο. Ενώ έχουμε αρκετές χώρες που στην πρόσφατη ιστορία έδειξαν ότι έχουν δομή, φιλοσοφία και ποιότητα στον τουρισμό όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ισπανία και χώρες στο Ασιατικό κόσμο, κανείς δεν έχει το φιλότιμο και την ευπροσηγορία των Ελλήνων. Αρκεί να είμαστε ενωμένοι σε κοινό στόχο.
- Κάτοικος από το 2010 πλέον στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, τι θεωρείτε ότι μπορεί να βοηθήσει στο να αποκτήσει ο Άγιος Νικόλαος τη δυναμική άλλων τουριστικών περιοχών;
Μα προφανώς η ομοψυχία, οι κοινοί στόχοι και η ανάδειξη του αισθήματος υπερηφάνειας των ντόπιων, για να τους δημιουργήσει την αίσθηση πως ο τόπος τους αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην διαμόρφωση του βιοτικού τους επιπέδου. Τα σημεία των καιρών αποδεικνύουν και πάλι, ότι τα περασμένα μεγαλεία αποτελούν όμορφες αναμνήσεις αλλά η ίδια η ζωή επιβάλει την διαρκή ανανέωση ως φυσική διαδικασία με αναπόδραστο τρόπο. Οι μεν παλαιότεροι είναι χρήσιμο να προετοιμάζουν την ανανέωση χωρίς άγονους εγωισμούς, οι δε νεότεροι να μεταφέρουν ότι καλό αποκτήθηκε στο παρελθόν και να αφήνουν πίσω τις παθογένειες. Όπως είπε ο Καζαντζάκης:
«Μην εξαρτάσαι από κανέναν κι από τίποτα! Από εμπειρία ή ανάμνηση… Η εξάρτηση από το παρελθόν όσο ευχάριστη κι αν είναι το μόνο που κάνει είναι να κομματιάζει το παρόν…!!!»

Η ΕΗΜΑ ιδρύθηκε σαν ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός το 1974 στη Ρώμη με σκοπό την καλλιέργεια της αλληλεγγύης και συναδελφικότητας που στοχεύει στην βελτίωση των προσόντων των επαγγελματιών μέσω της κατάρτισης. Απαρτίζεται από 421 μέλη σε 25 χώρες, που όλοι είναι Γενικοί Διευθυντές φημισμένων Ξενοδοχείων, www.ehma.com, www.ehmagreececyprus.com