13.2 C
Άγιος Νικόλαος
27 Μαρτίου 2023
Food & Beverages Τουρισμός

Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού: Μια θαυμάσια ευκαιρία να μυηθείτε στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού

Με ανοιχτές πόρτες για το κοινό θα είναι την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, οπότε γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, εκατοντάδες οινοποιεία  στις αμπελουργικές περιοχές της χώρας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα  να δοκιμάσουν νέες και παλαιότερες σοδειές, να ενημερωθούν για τα φρέσκα κρασιά του φετινού τρύγου και να δουν από κοντά  τους χώρους παραγωγής,  ωρίμανσης και παλαίωσης του προϊόντος.

Μια επίσκεψη, ευκαιρία “μύησης” στα μυστικά του οίνου, ενός προϊόντος στενά συνδεδεμένου με την απόλαυση και τον πολιτισμό.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Συμμετέχουν όλες οι περιφερειακές ενώσεις οινοπαραγωγών της χώρας, και συγκεκριμένα:

Η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να μυηθείτε στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού, να γνωρίστε τη διαδικασία της οινοπαραγωγής και να δοκιμάσετε εξαιρετικά Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά.

Προγραμματίστε από τώρα την εκδρομή σας για την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και επισκεφθείτε ένα ή και περισσότερα οινοποιεία της Κρήτης. Όλο το πρόγραμμα με τα οινοποιεία που συμμετέχουν, το ωράριο και τις εκδηλώσεις θα το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Wines of Crete www.winesofcrete.gr . Εκεί μπορείτε να βρείτε και τα συνεργαζόμενα εστιατόρια που συμμετέχουν στην δράση Bring Your Own Wine” .Ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει το κρασί που αγόρασε από το οινοποιείο στο συνεργαζόμενο εστιατόριο, χωρίς επιπλέον χρέωση, προσκομίζοντας την απόδειξη αγοράς. Η εν λόγω δράση θα ισχύσει μόνο για την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

Είσοδος ΔΩΡΕΑΝ – Πριν την επίσκεψή σας επικοινωνήστε με το οινοποιείο.

Τα οινοποιεία της Κρήτης που συμμετέχουν θα τα βρείτε παρακάτω:.

Νομός Ηρακλείου

 1. Οινοποιείο Αμαργιωτάκη
 2. Οινοποιείο Αλεξάκη
 3. Οινοποιείο Νίκου Γαβαλά
 4. Οινοποιείο Silva – Δασκαλάκη
 5. Οινοποιείο Διγενάκη
 6. Οινοποιείο DAF Wines Δουλουφάκη Φερενίκη
 7. Οινοποιείο Ένωσης Ηρακλείου
 8. Οινοποιείο Ζαχαριουδάκη
 9. ΙΔΑΙΑ Οινοποιητική
 10. Οινοποιείο Λυραράκη
  Παράλληλες εκδηλώσεις:
  12.00-13.30 και 13.30-3.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά 5+ με πηλό και οινολάσπες από τη Χριστίνα Ζαχαράκη, εικαστική παιδαγωγό. Ελεύθερη είσοδος με δήλωση συμμετοχής στο τηλ. +306977745651.12.00-3.00 Παρουσίαση του Μessage-In-a-Bottle (MiB), μια διαδραστική εξερεύνηση του ταξιδιού κάθε φιάλης Λυραράκη, από το αμπέλι στο ποτήρι.
 11. ΜΙΝΩΣ – Οινοποιείο Μηλιαράκη
 12. Κτήμα Μενεξέ
 13. Οινοποιείο Μεταξάρη
 14. Οινοποιείο Μπουτάρη – Scalarea Estate
 15. Οινοποιείο Παρασκευά
 16. Κτήμα Πατεριανάκη – ανοιχτά μέχρι τις 18:00.
 17. Οινοποιείο Τιτάκη
 18. Οινοποιείο Χαραλαμπάκη

Νομός Χανίων:

 1. Οινοποιείο Αγίας Τριάδας
 2. Οινοποιείο Ντουράκη 

Νομός Ρεθύμνου:

 1. Οινοποιείο Κουρκουλού
 2. Οινοποιείο Ζουμπεράκη

Νομός Λασιθίου

 1. Κτήμα Τοπλού

Στα οινοποιεία έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα έναντι του COVID-19 και τηρούνται όλα τα μέτρα όπως προβλέπονται από τις εκάστοτε ΚΥΑ.

Ο οινοτουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες ανερχόμενες μορφές εναλλακτικού τουρισμού παγκοσμίως. Πρόκειται για μια περιήγηση στον κόσμο του κρασιού, την οποία απολαμβάνουν οι επισκέπτες συνδυάζοντας την με τις διακοπές τους. Στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας ειδικής αγοράς, της οποίας οι καταναλωτές μοιράζονται την αγάπη τους για το κρασί.

Το 1970 οι οινοποιοί της Νάπα Βάλεϊ έβλεπαν έκπληκτοι πούλμαν να φτάνουν καθημερινά στο οινοποιείο του Ρόμπερτ Μοντάβι – του οραματιστή επιχειρηματία που επηρέασε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το αμερικανικό κρασί. Οι επισκέπτες ξεναγούνταν στους αμπελώνες και στα κελάρια, δοκίμαζαν τα κρασιά και κάπως έτσι έμπαιναν τα θεμέλια του οινοτουρισμού, όπως τον γνωρίζουμε τώρα. Οι Αμερικανοί πολύ νωρίς κατάλαβαν τη δυναμική του και την αξιοποίησαν στο έπακρον. Ηδη τη δεκαετία του 1990 τα οινοτουριστικά πακέταπεριελάμβαναν μέχρι και μετακίνηση με πολυτελείς λιμουζίνες.

Σήμερα ο κλάδος παραμένει εξαιρετικά επικερδής. Τα οινοποιεία μόνο στις ΗΠΑ υποδέχονται ετησίως σχεδόν 50 εκατ. επισκέπτες. Διεθνώς, ο τζίρος πλησιάζει τα 9 δισ. δολάρια και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη αναμένεται να έχει φτάσει τα 30 μέχρι το 2030. 


Ο οινοτουρισμός είναι για τη χώρα μας νέο προϊόν που έχει τεράστιο μέλλον.Τα πρωτεία έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένα τουριστικά μέρη, όπως η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Κως, η Κεφαλονιά, που μπήκε δυναμικά στον “χορό”.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Διακοπές Χριστουγέννων – Ποιες πόλεις θα ανάψουν τα φώτα των εορτών

N. K.

Αλκοολούχα ποτά: Ψηφιακή επισήμανση QR code για θερμιδικό περιεχόμενο και Digital Info

N. K.

Σ. Ζαχαράκη: Από 15 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τα τμήματα μετεκπαίδευσης ανέργων και εργαζομένων του τουριστικού κλάδου σε περισσότερες περιοχές

N. K.

Έτσι θα μπαίνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα

Γ. Π.

Συμμετοχή της Ελλάδας στο διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με τίτλο «Best Tourism Villages»

N. K.

Αν έπρεπε να κλείσεις την Ελλάδα σε ένα μπουκάλι, αυτό θα ήταν ένα μπουκάλι ούζο

Γ. Π.
φορτώνει....