25.3 C
Άγιος Νικόλαος
27 Σεπτεμβρίου 2021
Περιβάλλον Πολιτισμός

Onassis Stegi: Ένα υβριδικό συμπόσιο που εξετάζει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Πολιτιστικός Τομέας στον αγώνα για την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα

Ζώντας σε μια εποχή που ο ανθρώπινος αντίκτυπος στο κλίμα και τα οικοσυστήματα γίνεται γρήγορα καταστροφικός, τα πολιτιστικά ιδρύματα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για επίτευξη περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

 Το Onassis Stegi δεσμεύεται να ενσωματώσει τη βιωσιμότητα στις δραστηριότητές του σε όλα τα επίπεδα. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, τη συμβολή στην κοινωνική ευαισθητοποίηση, την ανάπτυξη ορθών πρακτικών μέσω της εκπαίδευσης και των τεχνών και τη σύνδεση δυνάμεων με περιβαλλοντικά ενεργά άτομα και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος αειφορίας εδώ στο Onassis Stegi, σε συνεργασία με το Julie’s Bicycle – μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο που υποστηρίζει τη δημιουργική κοινότητα να δράσει για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική αλλαγή – ο Onassis Stegi σχεδίαζε ένα σημαντικό γεγονός για τον ρόλο των πολιτιστικών οργανισμών μπορεί και πρέπει να παίξει στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα τον Ιούνιο του 2020, προσκαλώντας καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και πολιτιστικούς επαγγελματίες να συγκεντρωθούν στην Αθήνα για ένα διεπιστημονικό συμπόσιο, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων παράλληλων εκδηλώσεων.

Στον καιρό που πέρασε από τότε ο κόσμος βυθίστηκε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση που δεν άφησε καμία πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Σε ένα σημείο φαινόταν σαν η αναγκαστική μείωση της κινητικότητας και της παραγωγής να αυξήσει την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει την κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των φυσικών οικοτόπων συνδέεται συχνά με την έναρξη της ίδιας της πανδημίας. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, τα πράγματα είναι ακόμη σε ισορροπία. Από τη μία πλευρά, η επιστροφή των ΗΠΑ στην παγκόσμια συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος, η κεντρική θέση της Πράσινης Νέας Συμφωνίας για τις πολιτικές της ΕΕ και οι πολλές συζητήσεις και πρωτοβουλίες πριν από την COP26 δείχνουν μια παγκόσμια βούληση να αντιμετωπίσει με δύναμη αυτό το πιο κρίσιμο ζήτημα . Από την άλλη πλευρά, τα δεδομένα για το κλίμα αποκαλύπτουν σταθερά μια χειρότερη και επιδεινούμενη κατάσταση από ό, τι ήταν γνωστό προηγουμένως

Ο ίδιος ο πολιτιστικός τομέας έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία με πολλούς οργανισμούς που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους ή έπρεπε να προσαρμόσουν ριζικά τα σχέδιά τους για το μέλλον. Και όμως δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό για τον κλάδο να εντείνει τις προσπάθειές του να κάνει ό, τι μπορεί για να εμπνεύσει την κοινωνία να αλλάξει μέσω των δικών της παραδειγμάτων βέλτιστων πρακτικών και των ισχυρών αφηγήσεων του έργου που παρουσιάζεται στους χώρους του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Stegi αποφάσισε να προχωρήσει με την πρωτοβουλία της να συμβάλει στη συζήτηση σχετικά με το πώς μπορούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί να το κάνουν αυτό.

Λαμβάνοντας υπόψη τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στα ταξίδια και ταυτόχρονα ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, η Stegi διοργάνωσε μια υβριδική εκδήλωση, αντλώντας από τις γνώσεις μας από το προηγούμενο έτος – μια που θα ενθαρρύνει τις συνομιλίες και θα αφήσει πόρους να χρησιμοποιηθούν από άλλους στο μέλλον – το οποίο θα αποτελείται από ένα διαδικτυακό συνέδριο, μια ψηφιακή βιτρίνα σχετικών έργων τέχνης και άλλων πόρων, και μια σειρά εργαστηρίων στην Αθήνα από 1 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου.

Ο πολιτισμός είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να ζήσουμε.

Ο πολιτισμός είναι δύναμη. Μπορεί να πει συναρπαστικές ιστορίες, που σχετίζονται από διαφορετικές απόψεις, προωθώντας τον παραγωγικό διάλογο γύρω από σημαντικά ζητήματα της εποχής μας – το πιο σημαντικό μεταξύ αυτών, το βιώσιμο μέλλον της Γης. Ένας από τους πρώτους πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα που έλαβε θέση κατά της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, η Stegi λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να μειώσει το οικολογικό της αποτύπωμα. Η πολιτική μας αντανακλά τη βαθιά μας πεποίθηση ότι η ενέργεια και οι πόροι που καταναλώνονται και τα απόβλητα που παράγονται από τις δραστηριότητές μας, τα οποία δεν θα εξαφανιστούν μαγικά, όλα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Επομένως, η Stegi δρα για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των υπηρεσιών που παρέχουμε στη Γη. Επιπλέον, οι καλές περιβαλλοντικές πρακτικές που έχουμε υιοθετήσει κοινοποιούνται στους ανθρώπους μας – το προσωπικό μας, την καλλιτεχνική κοινότητα και τους διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς, το κοινό μας,

Ως μέρος του κύριου προγραμματισμού της και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, η Stegi διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, όπως ανακύκλωση, διαχείριση αποβλήτων και ανανεώσιμη ενέργεια.

Προσπαθούμε, τα τελευταία χρόνια, να μειώσουμε σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα της Stegi. Γι ‘αυτό δημιουργήσαμε το Πράσινο Εγχειρίδιο Onassis Stegi, το οποίο συνοψίζει όλες τις πράσινες δράσεις που ανέλαβε η Stegi, παραστάσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ και μουσικά έργα που περιλαμβάνονται στο καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα με πράσινο θέμα, καθώς και μια ενότητα με χρήσιμες συμβουλές που απευθύνονται στο προσωπικό μας, προκειμένου να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα του κτηρίου Onassis Stegi.

Μάθετε περισσότερα:https://www.onassis.org/whats-on/climate-culture

Δείτε ακόμα

Σώστε τις μέλισσες, σώστε τον πλανήτη

Μ. Τ.

Ο Κολούμπος, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης, τίθεται σε επιτήρηση

Μ. Τ.

Βιώσιμος τουρισμός: Μια αυξανόμενη τάση του ταξιδιωτικού κλάδου.

Γ. Π.

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου: Bike Friendly Project

Γ. Π.

Τέλος από σήμερα στα πλαστικά μίας χρήσης

Ν. Π.

«Περιβαλλοντικός τουρισμός»Το μεγάλο όπλο της Κρήτης

Γ. Π.
φορτώνει....