13.7 C
Άγιος Νικόλαος
21 Ιανουαρίου 2022
Food & Beverages

Οινοτουρισμός: Οι καλύτεροι προορισμοί στην Ευρώπη

Αν δεν έχετε ακόμα δοκιμάσει την υπέροχη ταξιδιωτική εμπειρία της επίσκεψης σε κάποιο οινοποιείο, πραγματικά δεν ξέρετε τι χάνετε. Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις του κρασιού θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε πολλά για την περιοχή που έχετε επισκεφθεί, την ιστορία της, το μεράκι των ανθρώπων που καλλιεργούν την γη με τόση επιμέλεια και στοργή ώστε να δημιουργήσουν το μοναδικό αυτό και πανάρχαιο ποτό, που θα ενθουσιαστείτε. Οι αμπελώνες, απλωμένοι σε λόφους, κάμπους και πλαγιές, γαληνεύουν αμέσως την ματιά του κάθε ταξιδευτή. Μοιάζουν με πράσινες θάλασσες, με τις τακτικές σειρές των κλημάτων τους να θυμίζουν τα κύματα που όλη η φύση κανακεύει ώσπου να δώσουν ώριμο πια, τον πολύτιμο καρπό τους.


Αν επιθυμείτε κι εσείς να δοκιμάστε αυτήν την χαρά, στην χώρα μας υπάρχουν πολλά και φιλόξενα οινοποιεία που θα σας υποδεχθούν και θα σας ξεναγήσουν στο χώρο τους. Θα δοκιμάσετε τις ντόπιες ποικιλίες, θα μάθετε την ιστορία τους και θα νοιώσετε και λιγάκι περήφανοι διότι αυτή την εμπειρία την ξέρουμε στην Ελλάδα από την αρχαιότητα.

ΓΑΛΛΙΑ
Bordeaux – Saint-Émilion

Το Bordeaux αποτελεί από μόνο του κορυφαία οινική εμπειρία. Είναι όμως και τεράστιο σε έκταση, με πολλές επιμέρους περιοχές, γεγονός που δυσκολεύει τον σχεδιασμό του ταξιδιού. Αν είχα να διαλέξω μόνο μία, θα επέλεγα τη λεγόμενη δεξιά όχθη και το μαγικό χωριουδάκι Saint-Émilion (44 χλμ. από την πόλη του Bordeaux), που πήρε το όνομά του από έναν καλόγερο που έζησε στην περιοχή τον 8ο αιώνα. O ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός οικισμός συγκαταλέγεται στη λίστα μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η γαστρονομία αποτελεί μέρος της καθημερινότητας στο Saint-Émilion και οι μυρωδιές είναι ακαταμάχητες. Περιδιαβείτε το χωριό, εξερευνήστε τα σοκάκια του, δώστε χρόνο στον εαυτό σας να το αφουγκραστεί. Στη συνέχεια, προετοιμαστείτε για κλασική γαλλική κουζίνα με έμφαση στο foie gras και διαλέξτε την εκδρομή σας στα châteaux μέσα από τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Τα κρασιά του Saint-Émilion, ειδικά το αρωματικό Cabernet Franc, είναι από τα κορυφαία παγκοσμίως, με τα οινοποιεία Αusone, Angelus, Figeac και Cheval Blanc να θεωρούνται σημεία αναφοράς.

ITAΛΙΑ
Montalcino – Τοσκάνη

Η ομορφιά της Ιταλίας είναι γνωστή και η Τοσκάνη πολυτραγουδισμένη. H Φλωρεντία και η Σιένα είναι μοναδικοί προορισμοί με πληθώρα οινοποιείων. Μόνο στο Chiantiυπάρχουν περίπου 1.600 παραγωγοί. Η περιοχή όμως στην οποία πρέπει να εστιάσετε είναι το Montalcino, στο νοτιότερο κομμάτι της Τοσκάνης, την ιταλική εκδοχή του Saint-Émilion: ιστορία που χάνεται σε βάθος αιώνων, θαυμαστή αρχιτεκτονική, άφθονο κρασί και δύσκολο parking. Όλα αυτά πηγαίνουν μαζί.

ΓΑΛΛΙΑ
Καμπανία

Η Καμπανία οριοθετεί το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον των αφρωδών κρασιών ποιότητας. Υπάρχουν πέντε δρόμοι του κρασιού, με πιο σημαντικούς το Epernay, πέριξ του οποίου βρίσκονται οι Grand Cru αμπελώνες Avize, Mesnil, Cramant (Chardonnay), η κοιλάδα της Reims (Ρενς) με τους φημισμένους αμπελότοπους του Ambonnay, Bouzy και Verzy (Pinot Noir) και η κοιλάδα του Μάρνη. Στρατηγική επιλογή διαμονής συνιστά το Epernay, από όπου σε απόσταση 20 λεπτών περίπου υπάρχει πρόσβαση στους περισσότερους οίκους και παραγωγούς Σαμπάνιας. Επιβεβλημένη είναι η επίσκεψη στο Αββαείο του Hautvillers, όπου γεννήθηκε ο θρύλος της Σαμπάνιας χάρη στον Βενεδικτίνο μοναχό Dom Perignon, όμως υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα ονόματα όπως οι Jacquesson, Charles Heidsieck, Eric Rodez, Benoit Tarlant και Leclapart.

Στην Καμπανία, η ιστορία, το κρασί και το φαγητό –ris de veau, δηλαδή γλυκάδια, και το εξαίσιο αλλαντικό andouillette– υφαίνουν έναν άκρως γοητευτικό ιστό. Προτείνω να προσπαθήσετε να τα συνδυάσετε και τα τρία, χωρίς να παραλείψετε μια επίσκεψη στην πόλη της Reims (Ρενς) και στον επιβλητικό καθεδρικό ναό της, όπου η Ζαν ντ’Αρκ, μετά τη νίκη της εναντίον των Άγγλων, προέβλεψε ότι ο Κάρολος Ζ΄ θα στεφόταν βασιλιάς. Παρευρέθηκε μάλιστα και η ίδια στην τελετή της στέψης το 1429.

Kαμπανία

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κοιλάδα του Μοζέλα

Λίγοι προορισμοί στον κόσμο διαθέτουν την ομορφιά των αμπελώνων του ποταμού Μοζέλα, η οποία κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Οι αμπελώνες ακολουθούν τις στροφές του ποταμού όπως αυτός διασχίζει την κοιλάδα και είναι τόσο απότομοι σε κλίση, που χρησιμοποιούνται μέχρι και τελεφερίκ για τις καλλιεργητικές εργασίες. Ο βασιλιάς της περιοχής είναι η ποικιλία Riesling, που μοιράζεται αρκετά χαρακτηριστικά με το δικό μας Ασύρτικο, ειδικά την κοφτερή σαν λεπίδα οξύτητα και την αίσθηση της ορυκτότητας. Χαθείτε στη γοητεία των ιστορικών πόλεων Trier με τις ρωμαϊκές καταβολές και Koblenz και εξερευνήστε όσα περισσότερα γραφικά χωριουδάκια μπορείτε. Van Volxem, Clemens Busch, Markus Molitor και JJ Prüm είναι μερικά από τα σημαντικότερα οινοποιεία της περιοχής που αξίζει να επισκεφθείτε.

OΥΓΓΑΡΙΑ
Tokaj

Το κρασί Tokaji είναι από τους πιο φημισμένους επιδόρπιους οίνους στον κόσμο, με την παραγωγή του να επικεντρώνεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ουγγαρίας. Διάφοροι θρύλοι συνοδεύουν συχνά την ιστορία των σπουδαίων κρασιών (fine wines) και για το Tokaji ο πιο γνωστός είναι το «Vinum Regum, Rex Vinorum» (Κρασί των Βασιλέων, Βασιλιάς των Κρασιών) που αναφώνησε ο Λουδοβίκος ΙΕ΄ όταν το πρωτοδοκίμασε.

Το χωριουδάκι όμως από όπου όλα ξεκίνησαν λέγεται Tokaj και απέχει περίπου δύο ώρες από τη Βουδαπέστη. Η πρόσβαση είναι εύκολη και η περιοχή ιδανική και για οικογενειακές εκδρομές. Περπατήστε στα αμπέλια και επισκεφθείτε τα οινοποιεία Royal TokajiOremus και Diznoko. Περάστε επίσης από τον «πατριάρχη» της περιοχής Istvan Szepsy  που παράγει μερικά από τα πιο συγκλονιστικά γλυκά, αλλά και ξηρά, κρασιά στον κόσμο.

ΕΛΛΑΔΑ
Κρήτη

Μάταια θα την αναζητήσετε στα φημισμένα οινοποιεία του Μπορντό ή της Βουργουνδίας. Η ιστορία του ευρωπαϊκού κρασιού ξεκινά πολύ πιο νότια, στο Ηράκλειο της Κρήτης, περίπου 4.000 χρόνια πριν. Εκεί, όπου οι Μινωίτες καλλιεργούσαν και πωλούσαν το διάσημο κρασί τους σε όλη την Μεσόγειο, εκεί όπου βρέθηκε και το παλαιότερο πατητήρι του κόσμου, στην περιοχή του Βαθύπετρου λίγο έξω από τις Αρχάνες. Κι αν στα ρωμαϊκά χρόνια οι αριστοκράτες έπιναν αποκλειστικά και μόνο το κρασί της Κρήτης στα συμπόσιά τους, στο Μεσαιώνα ολόκληρη η Ευρώπη ορκιζόταν στο όνομα του φημισμένου γλυκόπιοτου Μαλβαζία, που εκτός από την Μονεμβασία παρήγαγε και η ενετοκρατούμενη Κρήτη.

Κρήτη

ΕΛΛΑΔΑ
Σαντορίνη

Η Σαντορίνη, το πιο εντυπωσιακό νησί της Ευρώπης, είναι η πιο ξεχωριστή περιοχή παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα και διαθέτει τον παλαιότερο αμπελώνα στην Ευρώπη, παράγοντας το εξαιρετικό λευκό Ασύρτικο και το κόκκινο, γλυκό Βινσάντο. Τα οινοποιεία του νησιού πολλά, όπου θα κάνετε ένα ταξίδι γεμάτο αρώματα και γεύσεις.

Σαντορίνη


Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

O Χάρτης των Γεύσεων 2021 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο

N. K.

Υπουργείο Πολιτισμού: Γαστρονομικές εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Ν. Π.

Η υγιεινή διατροφή και τα οφέλη της για τα παιδιά

Μ. Τ.

Τα δύο λάθη καταναλωτών μελιού και ελαιόλαδου που οδηγούν σε υποβάθμιση των προϊόντων

Μ. Τ.

Καθιερώθηκε η 23η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της Ε.Ε.

Μ. Τ.

Orange wine ή πορτοκαλί κρασί

N. K.
φορτώνει....