16 C
Άγιος Νικόλαος
24 Μαρτίου 2023
Ξενοδοχεία Ξενοδοχοϋπάλληλοι Τουρισμός

Ο τουρισμός στην κατάψυξη – Ερώτηση του 1 εκατομμυρίου το ποτέ θα ανοίξει η σεζόν

Αισίως μπήκαμε στο δεύτερο μισό του Φεβρουάριου και οι προκρατήσεις είναι σαν τις σημερινές θερμοκρασίες  «κάτω του μηδενός». Οι παράγοντες του τουρισμού δεν αισιοδοξούν για γρήγορο άνοιγμα φέτος και πολλοί πιστεύουν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ότι η σεζόν δεν θα καταφέρει να «τρέξει» πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουνίου.

Ανύπαρκτο το ενδιαφέρον για κρατήσεις

Κάτι που ανησυχεί τον κλάδο είναι και ότι οι βασικές αγορές της Ελλάδας, όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία ή την Ολλανδία, οι εμβολιασμοί δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τους επιθυμητούς στόχους.  Έτσι, ενώ όλες οι έρευνες και σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι αν και πολλοί είναι οι Ευρωπαίοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι, είναι ακόμη διστακτικοί κάτω από αυτές τις συνθήκες στο να κάνουν κράτηση για διακοπές. Συνήθως οι προθέσεις τους γίνονται νωρίτερα γνωστές, με το λεγόμενο «booking window» να φθάνει και τις 70 ημέρες σε κάποιες αγορές, όπως π.χ. των Γερμανών, των οποίων η σχεδόν ανύπαρκτη εκδήλωση ενδιαφέροντος δείχνει την «άπνοια» που επικρατεί τουλάχιστον έως και μία με δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα των Καθολικών που παραδοσιακά συμπίπτει με την άτυπη έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Τα οποία καλά νέα από το Ισραήλ το οποίο κατατάσσεται μέσα στις 10 μεγαλύτερες αγορές για τον Ελληνικό τουρισμό, ως προς τον αριθμό των αφίξεων στην Ελλάδα κατά την περίοδο προ πανδημίας, το 2019, οι τουρίστες από το Ισραήλ ξεπέρασαν τους 700.000. Δεν αρκεί για να βγουν οι ξενοδόχοι από το δίλημμα εάν θα ανοίξουν φέτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι από τα 10.000 ξενοδοχεία μόλις τα 6 στα 10 λειτουργούσαν, 2.328 συνεχούς λειτουργίας (59% της κατηγορίας αυτής) επαναλειτούργησαν μετά το πρώτο lockdown, και 3.699 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας (το 61%).  Όπως ανέφεραν παράγοντες του χώρου, η χρονιά ήταν εισπρακτικά «ίσα βάρκα, ίσα πανιά». Πιθανότερο πάντως είναι να ανοίξουν τα περισσότερα ευελπιστώντας σε επιτάχυνση ρυθμού εμβολιασμών. Αν και τις τελευταίες ημέρες «μπαίνει από την χαραμάδα μια αχτίδα φωτός» και καλλιεργούνται κάποιες προσδοκίες για πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος αλλά και για θετικά μηνύματα από τα μαθηματικά μοντέλα που αξιολογούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία προκρίνουν σενάριο για άνοιγμα της αγοράς το Πάσχα.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ο Υπουργός Τουρισμού ανέλυσε τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, λέγοντας ότι «η εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι κάτι που η Ελλάδα προωθεί σαν ένα μέτρο που θα πρέπει να υιοθετηθεί κεντρικά. Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε, κατ’ αρχάς μέσω του πρωθυπουργού, ο οποίος θέτει με επιμονή το ζήτημα στην ηγεσία της ΕΕ. Αλλά και εκ μέρους του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού, με δικές μου άμεσες παρεμβάσεις, προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους διεθνείς οργανισμούς, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, με στόχο την οικουμενική καθιέρωση του πιστοποιητικού, έτσι ώστε να εξαλειφθούν πολύ γρήγορα οι αναπόφευκτες διαφορές στις διαδικασίες υποδοχής των τουριστών, ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη».

Διαβάστε επίσης: Όλες τις τελευταίες ειδήσεις για τον τουρισμό στην Ελλάδα.

Μάλιστα, μιλώντας για την πορεία της φετινής σεζόν στον alpha989 και απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με την έναρξη της ερχόμενης τουριστικής περιόδου, η υφυπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη τονίζει: “Αυτή τη στιγμή, αυτή είναι η ερώτηση του 1 εκατομμυρίου. Δεν μπορεί κάποιος να την απαντήσει. Περιοριζόμαστε σε σχέδια που θα είναι ουσιαστικά. Η Ελλάδα παραμένει και ανεβαίνει κιόλας στην προτίμηση των τουριστών ευρωπαϊκά και παγκοσμίως ως ένας ασφαλής προορισμός. Γιατί αν κάτι κερδήθηκε πέρυσι ήταν ότι όσοι ήρθαν στην Ελλάδα, γύρισαν πίσω και είπαν ότι εκεί πέρασα τις διακοπές μου με ασφάλεια. Είναι ένα διαβατήριο, ένα θετικό επιτόκιο που κέρδισε πέρυσι η Ελλάδα, η οποία βασανίστηκε πολύ. Όλος ο χώρος έχει πραγματικά βασανιστεί, έχει μια εύλογη αγωνία”.

Δείτε ακόμα

Οι 5 κορυφαίες καινοτομίες που θα δούμε στα ξενοδοχεία το 2023

Γ. Π.

Β. Κικίλιας στο ΕΒΕΑ: Ο τουρισμός στηρίζει το εμπόριο- Είναι η λαϊκή οικονομία της Ελλάδας.

N. K.

Αλλάζουν τα δεδομένα για τις μισθώσεις Airbnb

N. K.

Νιώθετε κουρασμένοι δουλεύοντας μέσω Zoom; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για αυτό

Γ. Π.

Νοτοπούλου: Η εμφάνιση της «Βλέννας του Μαρμαρά» στην Λήμνο δημιουργεί ανησυχίες

Γ. Π.

Το νησί που ψηφίστηκε ως το καλύτερο στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα

N. K.
φορτώνει....