Food & Beverages Τουρισμός

O οινοτουρισμός είναι ένα βασικό εργαλείο για τον τουρισμό του μέλλοντος

Eίναι γνωστή η βαθιά σχέση που υπάρχει μεταξύ του κρασιού και της Ελλάδας σε όλη την πορεία της ιστορίας της χώρας

Τα τελευταία χρόνια, ο οινοτουρισμός αυξάνεται και αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό τμήμα του τουρισμού, επειδή οι τουρίστες αναζητούν πιο αυθεντικές εμπειρίες. Ο οινοτουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες ανερχόμενες μορφές εναλλακτικού τουρισμού παγκοσμίως. Πρόκειται για μια περιήγηση στον κόσμο του κρασιού, την οποία απολαμβάνουν οι επισκέπτες συνδυάζοντας την με τις διακοπές τους.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας ειδικής αγοράς, της οποίας οι καταναλωτές μοιράζονται την αγάπη τους για το κρασί. Γενικά, ο οινοτουρισμός είναι πλέον ιδιαίτερα ανεπτυγμένος σε όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου. Η διασύνδεση της παραγωγής του κρασιού με τον τουρισμό είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για την προβολή του προϊόντος έτσι ώστε ο κόσμος να μπορέσει να το γνωρίσει, να ενημερωθεί για τις ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιεί κάθε τόπος και με βάση αυτές να μπορέσει να διακρίνει τις γεύσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει σε όσους ασχολούνται με δραστηριότητες γύρω από την μαγειρική και τις επισιτιστικές  τέχνες.

Αυτό αφορά κυρίως τις συνταγές για φαγητά με τα οποία μπορεί να συνδυαστεί κάθε τύπος κρασιού. Δίνεται παράλληλα η δυνατότητα να μπορέσει κάποιος να διακρίνει τις προτιμήσεις του για το κρασί  και να καταλήξει στην επιλογή που του αρέσει. Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται η οινοπαραγωγή σε όλες τις χώρες του κόσμου και δημιουργείται ζήτηση για νέα προϊόντα βελτιώνοντας την πορεία των εξαγωγών της κάθε χώρας.

«Οινοτουρισμός δεν είναι μόνο το οινοποιείο, τα αμπέλια και το κρασί. Στο σύνολό της η οινογευστική εμπειρία είναι πολυδιάστατη και συμπεριλαμβάνει το φαγητό που σερβίρεται και την αρχιτεκτονική του οινοποιείου, το φυσικό περιβάλλον, τους υπαλλήλους, τους επισκέπτες, τη γοητεία της οινοπαραγωγού περιοχής και την πολιτιστική κληρονομιά της»  

 O οινοτουρισμός είναι ένα βασικό εργαλείο για το τρίπτυχο του ελληνικού τουρισμού του μέλλοντος, με βασικό στόχο την ποιότητα, την ισορροπία και την βιωσιμότητα.

Αρχικά αναπτύχθηκε στην περιοχή Napa Valley της Καλιφόρνια στα μέσα της δεκαετίας του 1975 και ύστερα, αναπτύχθηκε στην Γαλλία και αργότερα στην Ισπανία στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Στη χώρα μας άρχισε να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, μετά την αύξηση της οινοπαραγωγής και την δημιουργία σύγχρονων και οργανωμένων οινοποιείων που παρέχουν τις εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσουν και επισκέπτες.

Οι δραστηριότητες του οινοτουρισμού περιλαμβάνουν επισκέψεις από οργανωμένα γκρουπ τουριστών σε οινοποιεία όπου πραγματοποιείται η παραγωγική διαδικασία του κρασιού. Αυτά βρίσκονται κυρίως μέσα σε κτήματα ή κοντά στον χώρο της αμπελοκαλλιέργειας για να βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα στάδια της παραγωγής. Σε ένα τέτοιο οργανωμένο κτήμα ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει όλη την διαδικασία για την παραγωγή του κρασιού από την αρχή έως το τέλος. Αρχικά θα δει πως γίνεται η συγκομιδή των σταφυλιών από τα αμπέλια και αμέσως μετά την παραγωγή του κρασιού στο αρχικό του στάδιο μέσω της άλεσης των σταφυλιών από τα μηχανήματα οινοποίησης. Εκτός βέβαια από την απλή παρακολούθηση μπορεί να υπάρξει και η ενεργή  συμμετοχή τους σε αυτήν. Μπορούν δηλαδή ως επισκέπτες να βοηθήσουν με σκοπό να αποκτήσουν κάποιες γνώσεις για το αντικείμενο της οινοπαραγωγής αλλά και μια μοναδική εμπειρία για κάτι που μέχρι τώρα τους ήταν εντελώς άγνωστο. Αφού παρακολουθήσουν όλη την διαδικασία μέχρι το τελευταίο στάδιο της αποθήκευσης του κρασιού στις δεξαμενές, η επόμενη δραστηριότητα είναι η δοκιμή των κρασιών του οινοποιείου τα οποία είναι έτοιμα για κατανάλωση. Όλες οι δοκιμές βέβαια συνοδεύονται με αντίστοιχα εδέσματα από τοπικά προϊόντα  τα οποία μπορεί να αποτελούν ιδιαίτερο γνώρισμα μαγειρικής του κάθε τόπου.  Σε ορισμένα οινοποιεία λειτουργούν και ξενώνες ή μικρά καταλύματα στα οποία διαμένουν οι επισκέπτες κατά την διάρκεια των διακοπών τους παρέχοντας έτσι ένα πλήρες πακέτο διακοπών οινοτουρισμού.

Οινοτουρισμός στην ανατολική Κρήτη

Ο οινοτουρισμός στην ανατολική Κρήτη αναπτύσσεται στις περιοχές Ηρακλείου (Δρόμοι Κρασιού Ηρακλείου) και Λασιθίου. Στο Λασίθι, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, οι αμπελώνες βρίσκονται γύρω από την πόλη της Σητείας και νοτιότερα, αλλά και ψηλότερα, στο οροπέδιο της Ζήρου. Στον αμπελώνα της Σητείας παράγονται οι οίνοι ΠΟΠ Σητεία. Το φρούριο της Καζάρμας και το αρχαιολογικό μουσείο στη Σητεία, οι μινωικοί οικισμοί του Πετρά και του Μόχλου, η μινωική πόλη στο Παλαιόκαστρο, η μονή Τοπλού και το μουσείο της, το φοινικόδασος στο Βάι και το μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, είναι μερικά από τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής της Σητείας. Ωστόσο, τα αξιοθέατα του Λασιθίου δεν περιορίζονται στην ανατολική οινοπαραγωγική περιοχή του και ο επισκέπτης θα δει ακόμα την πόλη του Αγίου Νικολάου με το αρχαιολογικό μουσείο, την Ελούντα, με τους ανεμόμυλους και τη Σπιναλόγκα, την αρχαία Λατώ, την αρχαιολογική συλλογή της Νεάπολης, τη μινωική έπαυλη του Μακρύ Γιαλού, τον αρχαιολογικό χώρο των Γουρνιών και την αρχαιολογική συλλογή στην Ιεράπετρα, το Δικταίο Άντρο (σπήλαιο Ψυχρού) και τους ανεμόμυλους στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Οινοπαραγωγικές περιοχές

Ο αμπελώνας της Ελλάδας έχει μακρά ιστορία, όντας ένας από τους αρχαιότερους του κόσμου. Eντοπίζεται σε εδάφη και ανάγλυφο που ποικίλλουν έντονα και σε υψόμετρα που ξεκινούν από την επιφάνεια της θάλασσας και φτάνουν να ξεπερνούν τα 1.000μ. Αποτελείται από αμπελουργικές «νησίδες», οι οποίες καλύπτουν σχεδόν κάθε σημείο της χώρας, ηπειρωτικής και νησιωτικής.

Διάβασε Περισσότερα

Ονομασίες Προέλευσης

Το να γίνονται κάποιοι οίνοι διάσημοι και περιζήτητοι, με βάση τον τόπο καταγωγής τους είναι για την Ελλάδα φαινόμενο που έρχεται από τα αρχαία χρόνια. H Ελλάδα διαθέτει 34 Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) και περισσότερες από 100 Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ).

Διάβασε Περισσότερα

Οινοποιεία

Πολύ κρασί έχει τρέξει στα αυλάκια των οινοποιείων μέχρι τα εξαιρετικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα να βρεθούν στα ποτήρια των οινόφιλων όλου του κόσμου. Κύριοι αυτουργοί, οι ενθουσιώδεις Έλληνες οινοπαραγωγοί, που συνδυάζουν την πολύχρονη πείρα με φρέσκες ιδέες και αρκετές δεκαετίες σκληρής δουλειάς. Οι Έλληνες οινοποιοί, που άλλοτε έχοντας και ρόλο αμπελουργού, άλλοτε συνεργαζόμενοι με αμπελουργούς, χτίζουν από το αμπέλι έως τη φιάλη το εντυπωσιακό οικοδόμημα των σύγχρονων ελληνικών κρασιών.

Διάβασε Περισσότερα

Οινοτουρισμός

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται συστάσεις ως ένας κορυφαίος και δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Ένα γεγονός λιγότερο γνωστό είναι η πληθώρα οινοτουριστικών εμπειριών που προσφέρονται σε όλη την χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει όλους τους επισκέπτες σε πρεσβευτές τους κρασιού!

Διάβασε Περισσότερα

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Β. Κικίλιας: Η πρώτη απευθείας αμερικανική πτήση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ψήφος εμπιστοσύνης για τη χώρα και τον ελληνικό Τουρισμό

N. K.

Στις 19 και 21 Οκτωβρίου ο 21ος Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης

N. K.

Tουρισμός: Έφτασαν στην Κρήτη οι πρώτοι τουρίστες

Γ. Π.

Αγουρέλαιο ή αγγουρόλαδο Ο πράσινος χρυσός!

N. K.

Άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα με ελπίδα αλλά και φόβο

Γ. Π.

Χρυσοί Σκούφοι 2021:Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

N. K.
φορτώνει....