17.9 C
Άγιος Νικόλαος
27 Νοεμβρίου 2021
Food & Beverages Συνεντεύξεις

Ο Λ. Διγενάκης, εμπνευστής και δημιουργός του οινοποιείου Διγενάκη, μιλάει στο Filoxenianews

Ο Λευτέρης Διγενάκης, εμπνευστής και δημιουργός του οινοποιείου Διγενάκη, απαντάει στις ερωτήσεις του Filoxenianews εν μέσω έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας!

  1. Κύριε Διγενάκη θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για το ιστορικό του οινοποιείου σας. Πως και πότε ξεκίνησε η ενασχόληση της οικογένειας σας με το κρασί;

Κατ’ αρχάς να διευκρινίσω ότι είμαι πρώτης γενιάς οινοποιός. Ο πατέρας μου ασχολήθηκε με το κρασί ως έμπορος κρασιού, οπότε δεν προέρχομαι από μια οικογένεια που η ενασχόληση της με την οινοποίηση πάει γενιές και γενιές πίσω. Ουσιαστικά η παραγωγή κρασιού ξεκίνησε με εμένα και «πάτησε» στο διανεμητικό δίκτυο που είχε δημιουργήσει ο πατέρας μου τα τελευταία 20 χρόνια.

Το ιδιόκτητο οινοποιείο μας είναι πολύ νέο. Η πρώτη του χρονιά σε πλήρη λειτουργία ήταν το 2018 και η πρώτη του σοδειά το 2017.

  1. Είστε ιδιοκτήτης ενός ανερχόμενου οινοποιείου σε μια περιοχή εγνωσμένης οινικής αξίας με δυνατούς ανταγωνιστές, αποτελεί αυτό μια πρόκληση για εσάς;

Βρισκόμαστε στην καρδιά της μεγαλύτερης αμπελουργικής ζώνης της Κρήτης αυτή τη στιγμή, τα Πεζά. Είναι η πιο γνωστή ζώνη τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα των αμπελώνων της. Γύρω μας δραστηριοποιούνται γύρω στα 8 οινοποιεία με σημαντική ιστορία στον χώρο του κρασιού. Αυτό είναι μια σπουδαία πρόκληση και αφορμή στο να δημιουργηθεί στην περιοχή μια υπεραξία, γιατί κανένα οινοποιείο από μόνο του δεν ορίζει μια οινική ζώνη. Οι οινικές ζώνες καθορίζονται παντού στον κόσμο από το πλήθος και την σημασία των οινοποιείων που υπάρχουν σε αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι η αμπελουργική ζώνη των Πεζών θα πρέπει να αναδειχθεί σε προορισμό οινοτουρισμού, με σύγχρονα οινοποιεία και αναβαθμισμένες καλλιέργειες. Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η μικρή απόσταση από τα κοντινά αστικά κέντρα, η εγγύτητα με σημαντικές αρχαιολογικές περιοχές του νησιού, αλλά και η εύκολη πρόσβαση λόγω της σύνδεσης με το λιμάνι και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

 

  1. Ποια θεωρείται ότι είναι τα πλεονεκτήματα του κρητικού κρασιού;

Τα πλεονεκτήματα του κρητικού κρασιού είναι αρκετά και έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται λόγω της ανόδου του οινικού και αμπελουργικού επιπέδου της περιοχής, που μάλιστα, τα τελευταία 15 χρόνια, έχει μετατοπιστεί προς τα πάνω το σημείο αισθητικής και ποιοτικής αναφοράς του.

Κατ’ αρχάς είναι ένα προϊόν το οποίο προκύπτει από ετερογενείς περιοχές και αυτό δημιουργεί μοναδικότητες. Δεν είναι ένα «βιομηχανικό» κρασί που παράγεται από αμπελώνες μονοκαλλιέργειας, όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού όπου τεράστιοι αμπελώνες σε ένα συγκεκριμένο σημείο, παράγουν ένα συγκεκριμένο κρασί. Αυτό λοιπόν αποδίδει μια μοναδική ταυτότητα στο κρητικό κρασί, μέσα στο οποίο μπορούμε να ανιχνεύσουμε το ιδιαίτερο «terroir» (κλίμα, μικροκλίμα, έδαφος, νερό, κλπ), που είναι υπεύθυνο για την μοναδικότητα του.

 

  1. Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο της κρητικής οινοποιίας; Θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στις διεθνείς αγορές κρασιού;

Το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό ενώ ενισχύεται και αναβαθμίζεται συνεχώς. Το ενδιαφέρον είναι να δούμε την εξέλιξη που είχαμε τα τελευταία 20 χρόνια που ήταν θεαματική, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ποιότητα.

Θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε σημαντικό μερίδιο στις διεθνείς αγορές, όχι όμως βασιζόμενοι στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα μας. Αρκεί βέβαια να βασιστούμε στην μοναδικότητα του κρητικού κρασιού και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε και να απευθυνθούμε σε αγορές που μπορούν να εκτιμήσουν το κρητικό κρασί ως προϊόν ποιότητας και όχι σε αγορές με ποσοτικό προσανατολισμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικός είναι και ο ρόλος του «Wines of Crete» του δικτύου οινοποιών Κρήτης. Ενός πολύ σημαντικού θεσμού, που μάλιστα φέτος γιορτάζει τα 15 του χρόνια και έχει καταφέρει να ενώσει όλα τα οινοποιεία σε ένα κοινό στόχο και να δημιουργήσει γέφυρες με τις αγορές του εξωτερικού.

  1. Θεωρείτε πως υπάρχουν ντόπιες ποικιλίες που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν επάξια τις διάσημες διεθνείς ποικιλίες;

Ναι φυσικά. Έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες ποικιλίες με σύνθετο και πολύπλοκο προφίλ. Βιδιανό, Θραψαθήρι, Πλυτό, Βηλάνα, Κοτσιφάλι, Μοσχάτο Σπίνας, Μανδηλάρι, Λιάτικο και άλλες πολύ ενδιαφέρουσες ποικιλίες με ιδιαίτερα μοναδικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να σταθούν επάξια δίπλα στις δημοφιλείς διεθνείς ποικιλίες.

Ωστόσο θα πρέπει να σταθούμε λίγο στην έκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων που είναι λίγες πλέον. Σε σχέση με πριν 30 χρόνια καλλιεργείται μόλις το 1/10 των αμπελουργικών εκτάσεων, όπου βέβαια η καλλιέργεια σε μεγάλο βαθμό δεν προοριζόταν για οινοποίηση. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε και να αυξήσουμε τις καλλιέργειες μας με ντόπιες ποικιλίες.

Η καινούργια γενιά οινοποιών είναι πλέον σε ένα πολύ καλό επίπεδο και μπορεί να αντιληφθεί την ανάγκη για σύγχρονη και ποιοτική καλλιέργεια ενώ έχει όλα τα προσόντα να αναδείξει ακόμα περισσότερο το κρητικό κρασί και τις τοπικές ποικιλίες ακόμα και στο εξωτερικό.  

  1. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση να παράγονται κρασιά ελαχίστων παρεμβάσεων ή «φυσικά» κρασιά. Ποια η γνώμη σας γι’ αυτό κι αν είναι στα σχέδια σας η δημιουργία μιας τέτοιας ετικέτας.

Θα συμφωνούσα καλύτερα με τον όρο «κρασιά ελάχιστης παρέμβασης». Πρόκειται για μια τάση που έχει αναδειχθεί στα πλαίσια του σεβασμού στο περιβάλλον αλλά και των σύγχρονων διατροφικών τάσεων που προτάσσουν την μη χρήση επιβλαβών για τον οργανισμό ουσιών.

Προσωπικά συμφωνώ πάρα πολύ με αυτή την τάση, στο βαθμό όμως που γίνουν συνείδηση και όχι ένα ακόμα κόλπο του μάρκετινγκ για να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας. Ελπίζω και εύχομαι να ακολουθήσουν αυτή την πορεία τα κρασιά ελάχιστης παρέμβασης, γιατί αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στην υγεία των καταναλωτών όσο και στο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει ποικιλίες πιο ανθεκτικές. Αυτό μάλιστα θα έχει ως αποτέλεσμα την μικρότερη δυνατή παρέμβαση κατά την οινοποίηση από πλευράς μας.

  1. Ο χώρος που στεγάζεται το οινοποιείο σας εκτός από εξαιρετικός αρχιτεκτονικά αποδεικνύεται και πολύ ενδιαφέρον από πολιτιστικής πλευράς. Πείτε μας το όραμα σας για αυτόν τον χώρο.

Έχουμε δημιουργήσει ένα σύγχρονο και μοντέρνο οινοποιείο με όλες τις απαραίτητες υποδομές. Η σχέση μου και η προσέγγιση μου στο κρασί πηγάζει από την γενικότερη σχέση μου με την τέχνη και γι’ αυτό το θεωρώ ένα «προϊόν πολιτισμού». Σε αυτά τα πλαίσια, οι χώροι μας έχουν την υποδομή να φιλοξενήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες στα πλαίσια ενός διαλόγου μεταξύ τεχνών και κρασιού. Εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, παιδικές παραστάσεις και δραστηριότητες που θα επικοινωνήσουν την δουλειά του οινοποιείου και την οινοποίηση, με τις νέες γενιές, μέσα από τον δρόμο της τέχνης.

Στα μελλοντικά μας πλάνα είναι και η δημιουργία μιας γαστρονομικής πρότασης στο χώρο μας, που θα έχει ως στόχο την ανάδειξη της κρητικής κουζίνας, των τοπικών προϊόντων και την σύνδεση τους με το κρασί.

 

διγενακης3 

Το οινοποιείο Διγενάκης είναι ανοιχτό και επισκέψιμο και μπορείτε να κανονίσετε την δικιά σας γευσιγνωσία κρασιού στο www.digenakis.grΘα το βρείτε στην περιοχή “Καλλονή” του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, σε απόσταση περίπου 18 χλμ από το Ηράκλειο, πάνω στον κεντρικό δρόμο προς Αρκαλοχώρι και λίγο μετά τα Πεζά.

Δείτε ακόμα

Εστίαση: Ξαναζούμε μικρές χαρές της καθημερινότητας

Μ. Τ.

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην έκθεση «Expotrof 2021»

Ν. Π.

Βιοδιασπώμενες σακούλες! Με σεβασμό και αγάπη στο περιβάλλον και στη φύση

Μ. Τ.

Στο Λασίθι ο Α. Βασιλικός και η Σ. Ζαχαράκη για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού

Γ. Π.

«WWF Hotel Kitchen»: Ακόμα 11 ξενοδοχεία κατά της σπατάλης τροφίμων

Γ. Π.

Παγκόσμια διάκριση η ένταξη της Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της Γαστρονομίας

Ν. Π.
φορτώνει....