15.4 C
Άγιος Νικόλαος
29 Ιανουαρίου 2023
Περιβάλλον Τουρισμός

Ο αειφόρος τουρισμός πάει Ελλάδα…

Το Sustainable Greece, η νέα πλατφόρμα που εγκαινίασε ο ΕΟΤ στη βρετανική αγορά αναδεικνύει, προωθεί και αποθεώνει τον βιώσιμο τουρισμό στην Ελλάδα. Αυτόν που σέβεται την κοινωνική και πολιτιστική αυθεντικότητα των τοπικών κοινοτήτων, χρησιμοποιεί σωστά τους περιβαλλοντικούς πόρους, αγαπά τη φύση και υπογράφει τις πιο συναρπαστικές ιστορίες. Το Incredible Greece παρουσιάζει κάποιες από αυτές…

Κρήτη: Ζώντας σαν ντόπιος 

Ενετικά λιμάνια, λιθόστρωτα δρομάκια, το μινωικό ανάκτορο της Κνωσσού και μια πληθώρα αρχαίων θησαυρών, συνθέτουν ένα μεγάλο τμήμα του νησιού μαζί με την αίσθηση της απόλυτης γαλήνης. Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, η Intrepid Travel σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό MEET, σχεδίασε μια βιώσιμη περιπέτεια επτά ημερών, πλασμένη για ταξιδιώτες που αγαπούν τις ήσυχες γωνιές και τα μυστικά σημεία ενός τόπου. Το πρωτότυπο αυτό ταξίδι περιλαμβάνει πολλές και συναρπαστικές στάσεις. Μία βραδιά στο   παραθαλάσσιο χωριό του Αγίου Ιωάννη, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν με τους ντόπιους πίνοντας μελωμένη ρακή (το τοπικό μπράντι του νησιού), να διασκεδάσουν με παραδοσιακή μουσική και να ξεκουραστούν σε παραδοσιακό ξενώνα. Πεζοπορία στο άγριο και θεαματικό φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, επίσκεψη στο μικρό ψαροχώρι της Σούγιας (στέκι για χίπις και γυμνιστές τη δεκαετία του ’70 και τώρα μια χαλαρή αλιευτική κοινότητα) και μια στάση στο πολύχρωμο λιμάνι των Χανίων για αυθεντικό ελληνικό φαγητό και καλό κρασί ολοκληρώνουν τη μοναδική αυτή εμπειρία.

Ρόδος: Παγκόσμιο πρότυπο βιώσιμης καινοτομίας 

Στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, οι άφθονες φυσικές ομορφιές, τα μεσαιωνικά κτίρια  η παράδοση και μία κοσμοπολίτικη αύρα, αποτελούν ένα σύνολο, μία εικόνα και μία πραγματικότητα που εδώ και δεκαετίες έλκει εκατομμύρια επισκέπτες. Σήμερα, το νησί των Ιπποτών σε συνεργασία με την TUI,  χαράζει ένα νέο μέλλον στο δρόμο του βιώσιμου τουρισμού με την έναρξη του «The Rhodes Co-Lab», ενός project που στοχεύει στον μετασχηματισμό της Ρόδου στον πρώτο, διεθνώς, πρότυπο βιώσιμο τουριστικό προορισμό. To “The Rhodes Co-Lab” Project επικεντρώνεται σε τέσσερις άξονες εργασίας: Μετασχηματισμό προς μια κυκλική οικονομία, αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και προστασία του οικοσυστήματος, δημιουργία πράσινης οικονομικής ανάπτυξης και οφέλους για την τοπική οικονομία και μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος. Ένα «πράσινο πειραματόζωο» για τον κόσμο, η Ρόδος σκοπεύει να αποτελέσει πρότυπο και σχέδιο για άλλους προορισμούς, αποδεικνύοντας ότι ένας τόπος μπορεί να αποκομίσει τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού, σεβόμενο το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τον τοπικό πολιτισμό.

Σκιάθος : Μια θάλασσα προσβάσιμη για όλους 

Έγινε παγκοσμίως γνωστή όταν αποτέλεσε το σκηνικό του επιτυχημένου μιούζικαλ «Mamma Mia». Τότε, η Σκιάθος θάμπωσε τον κόσμο με τη φυσική ομορφιά της, σήμερα τον γοητεύει ξανά υπερασπιζόμενη την κοινωνική ευθύνη απέναντι στα άτομα με αναπηρία, τα οποία ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο σε ολόκληρο τον κόσμο. Το διάσημο για τις παραλίες του νησί, έχει φροντίσει ώστε κάθε ντόπιος και επισκέπτης να απολαμβάνει τα καταγάλανα γαλαζοπράσινα νερά του, εγκαθιστώντας «έξυπνες ράμπες» (Seatracs) σε τέσσερις από τις παραλίες του: Κουκουναριές, Αγία Παρασκευή, Αγία Ελένη και Μεγάλη Άμμο. Οι καινοτόμες ράμπες έχουν σχεδιαστεί για άτομα με κινητικά προβλήματα, επιτρέποντάς τους να εισέρχονται στη θάλασσα αυτόνομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έξυπνες ράμπες είναι ενεργειακά αυτόνομες καθώς για τις ενεργειακές τους ανάγκες χρησιμοποιείται φωτοβολταϊκό πάνελ και πως στο τέλος της θερινής περιόδου αφαιρούνται από τις παραλίες επαναφέροντάς τις στην αρχική τους κατάσταση.

Θεσσαλονίκη: «Να σπαταλάς λίγα-Ν’ απολαμβάνεις πολλά» 

Ενταγμένη στο δίκτυο των δημιουργικών πόλεων της UNESCO ως «πόλη της γαστρονομίας», η Θεσσαλονίκη έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για τα άφθονα φυσικά προϊόντα της, τα ολόφρεσκα θαλασσινά της, τις αυθεντικές γεύσεις, τη συγχώνευση πολιτιστικών επιρροών (ελληνική , εβραϊκή, βαλκανική και οθωμανική) και μια ακμάζουσα βιομηχανία μαγειρικής που απασχολεί χιλιάδες άτομα. Προικισμένη από τη φύση με χωράφια, ελαιώνες και αμπελώνες, η   ευρύτερη περιοχή της πόλης υιοθετεί έναν από τους πλέον βιώσιμους τρόπους κατανάλωσης φαγητού, καθώς τα προϊόντα της δεν χρειάζεται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα μέχρι να καταλήξουν στο τραπέζι, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται η χρήση καυσίμων που βλάπτουν το περιβάλλον. Ανάμεσα στις πολλές βιώσιμες πρωτοβουλίες που αναδύονται στη πόλη του ελληνικού βορρά είναι η οικιακή κομποστοποίηση αλλά και το FoodTreasure, ένα έργο περιβαλλοντικής δράσης υπό το σλόγκαν  «Να σπαταλάς λίγα-Ν’ απολαμβάνεις πολλά»Μέσα από τη συνεργασίες με δήμους, σχολεία καθώς και με το ευρύτερο κοινό, στοχεύει στη μείωση των αποβλήτων που προέρχονται από υπολείμματα τροφίμων και στην επανάχρηση των οργανικών αποβλήτων με άλλη μορφή.

Κως: Το νησί του ποδηλάτου 

Με 14 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμου, δεκάδες παράδρομους να περνούν μέσα από την πόλη της, επίπεδο έδαφος, εκπληκτικά τοπία, διαδρομές για όλα τα επίπεδα αναβατών – επίπεδες, ορεινές, μικτές, χωμάτινες, μονοπάτια – και… 6.500 χιλιάδες ποδήλατα, η Κως αποτελεί το απόλυτο μέρος για εξερεύνηση επάνω σε δύο τροχούς. Η «ποδηλατική ταυτότητα» του νησιού συμβάλλει στη προώθηση της ποδηλασίας ως τρόπο άθλησης, ψυχαγωγίας και μετακίνησης, αναδεικνύει τον εναλλακτικό-θεματικό τουρισμό ενώ ταυτόχρονα ευεργετεί το περιβάλλον. Το ποδήλατο απαιτεί πολύ λίγες πρώτες ύλες για να κατασκευασθεί, δεν απαιτεί καύσιμα και δεν προκαλεί μποτιλιάρισμα! Τα ευεργετήματα της ποδηλασίας είναι τόσα πολλά που η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου (EuroVelo) για την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ζάκυνθος: Οι χελώνες επιστρέφουν στο σπίτι τους

Δεν υπάρχει μέρος σαν το σπίτι και για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta δεν υπάρχει καλύτερο σπίτι από τη Ζάκυνθο, το μεγαλύτερο σημείο ωοτοκίας του είδους στη Μεσόγειο. Η Caretta Caretta έχει την ιδιαιτερότητα να γυρνά για να αποθέσει τα αυγά της στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε με το 80% του πληθυσμού των χελωνών της Μεσογείου να επιστρέφουν στις πανέμορφες, χρυσαφένιες παραλίες του νησιού κάθε καλοκαίρι για να γεννήσουν. Επομένως, έχει τεράστια σημασία η διατήρηση των συνθηκών για να διασωθούν οι φωλιές, διαφορετικά διακυβεύεται η επιβίωση του είδους. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του νησιού κάνει άλματα για την προστασία τους ενώ ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσια Χελώνας «Αρχέλων» υποδέχεται κάθε χρόνο στο Λαγανά, από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου, εθελοντές όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών. Ανάμεσα στα καθήκοντά τους συμπεριλαμβάνονται καθημερινές «περιπολίες» στις παραλίες όπου καταγράφεται η αναπαραγωγική δραστηριότητα των θαλάσσιων χελωνών και η κατασκευή ειδικών δομών «σκίασης» για να οδηγούνται οι νεοσσοί στη θάλασσα, σε περιοχές που τεχνητός φωτισμός (από δρόμους, μαγαζιά κ.λπ.) μπορεί να τους αποπροσανατολίσει όταν βγουν από τη φωλιά. Τι πιο όμορφο από το να μάχεσαι για τη διάσωση ενός σπάνιου είδους και τα βράδια να χαλαρώνεις σε μία κατασκήνωση με φόντο τον έναστρο ουρανό;

Incredible Greece

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

RND: Η Ελλάδα ονειρεύεται «τουριστικό comeback το καλοκαίρι»

Γ. Π.

Συμφωνία Κικίλια με την DER Touristik για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου το 2022

Γ. Π.

Wellness: Είναι το μέλλον στον τουρισμό;

Γ. Π.

Β. Κικίλιας: Στις 5 Φεβρουαρίου το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Θεσσαλονίκη

N. K.

ΣΕΤΕ: Επέκταση της σεζόν, περισσότεροι προορισμοί στους βασικούς στόχους για τον ελληνικό τουρισμό μέχρι το 2030.

Γ. Π.

Σπουδές στους ειδικούς του τουρισμού – Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα δημόσια ΙΕΚ, με δύο νέες ειδικότητες κατάρτισης

N. K.
φορτώνει....