Εάν αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι στο τέλος κάθε ημέρας παρά το γεγονός ότι ταξιδεύετε μόνο από την κρεβατοκάμαρά σας στον καναπέ σας και πάλι πίσω, οι επιστήμονες θέλουν να ξέρετε ότι αυτό το συναίσθημα είναι πραγματικό και ότι για όλα ευθύνεται η τεχνολογία. Ο καθηγητής Jeremy Bailenson, ιδρυτικός διευθυντής του εργαστηρίου Stanford Virtual Human Interaction, δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μελέτη στο περιοδικό “Technology, Mind and Behavior” που εξετάζει τις ψυχολογικές συνέπειες του να ξοδεύουμε πολλές ώρες σε πλατφόρμες όπως το Zoom. Και αποδεικνύεται ότι το να ξοδεύουμε πολύ χρόνο στις οθόνες μας δεν είναι καλό για την υγειά μας.
Όπως εξήγησε ο Bailenson, το να κοιτάς τον συνάδελφό σου για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα κάνει κακό στο ανθρώπινο μυαλό.
“Τόσο η διάρκεια της οπτικής επαφής που κάνουμε σε συνομιλίες βίντεο, όσο και το μέγεθος των προσώπων στις οθόνες είναι αφύσικο”, εξήγησαν οι ερευνητές και ο Στάνφορντ σε μια δημοσίευση τους. Πρόσθεσε, σε ένα κανονικό περιβάλλον, οι άνθρωποι θα αλλάξουν την οπτική τους επαφή από τον ομιλητή στις σημειώσεις τους σε άλλα άτομα. Τώρα, όμως, απλώς κοιτάζουν μια οθόνη γεμάτη ανθρώπους. “Το κοινωνικό άγχος της δημόσιας ομιλίας είναι μια από τις μεγαλύτερες φοβίες που υπάρχουν στον πληθυσμό μας”, πρόσθεσε ο Bailenson. “Όταν στέκεσαι εκεί και όλοι σε κοιτάζουν, αυτό είναι μια αγχωτική εμπειρία.”
Πέρα από αυτό, ο Bailenson σημείωσε ότι οι άνθρωποι συνήθως ερμηνεύουν κάποιον τόσο κοντά στο πρόσωπό τους είτε ως απειλή είτε ως πρόσκληση για σύντροφο, κάτι που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά άβολο με τους συναδέλφους σας. “Αυτό που συμβαίνει, στην πραγματικότητα, όταν χρησιμοποιείτε το Zoom για πολλές, πολλές ώρες είστε σε αυτήν την υπερ-διεγερμένη κατάσταση”, δήλωσε ο Bailenson.

“Το να βλέπεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια συνομιλιών βίντεο σε πραγματικό χρόνο είναι κουραστικό.”
Για να το θέσω πιο απλά, σημείωσε ο Bailenson, το να κοιτάζουμε τον εαυτό μας όλη μέρα είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε. “Στον πραγματικό κόσμο, αν κάποιος σας ακολουθούσε συνεχώς με έναν καθρέφτη – έτσι ενώ μιλούσατε με ανθρώπους, θα ήταν απλώς τρελό και έχει οδηγήσει πολλούς στο να επικρίνουν την εμφάνισή τους, παρατηρώντας τώρα κάθε γραμμή και φακίδα όπως ποτέ άλλοτε. Είναι αγχωτικό και υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχουν αρνητικές συναισθηματικές συνέπειες στο να βλέπεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη”.
Με τις συνομιλίες βίντεο, λέει ο Bailenson, ο εγκέφαλός σας πρέπει να εργαστεί λίγο πιο σκληρά για να αποκωδικοποιήσει τη μη λεκτική επικοινωνία, καθώς είναι πιο δύσκολο να δείτε χειρονομίες χεριών και λεπτές κινήσεις. “Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι σας είναι πλαισιωμένο στο κέντρο του βίντεο. Εάν θέλετε να δείξετε σε κάποιον ότι συμφωνείτε μαζί του, πρέπει να κάνετε υπερβολικό νεύμα ή να σηκώσετε τους αντίχειρές σας”, δήλωσε ο Bailenson.
“Αυτό προσθέτει εγκεφαλικό φορτίο καθώς χρησιμοποιείτε διανοητικές θερμίδες για να επικοινωνείτε.” Λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε όλα αυτά καθώς συνεχίζουμε να μπαίνουμε στον νέο κόσμο υψηλής τεχνολογίας; Ο Bailenson πρότεινε μερικές γρήγορες συμβουλές, συμπεριλαμβανομένης της προβολής του Zoom ή οποιασδήποτε άλλης ιδίου σκοπού πλατφόρμας με απενεργοποιημένη την πλήρη οθόνη για ελαχιστοποίηση του μεγέθους των προσώπων των ανθρώπων. Πρότεινε επίσης τη χρήση της δυνατότητας “απόκρυψη προσωπικής προβολής”, ώστε να μην χρειάζεται να κοιτάτε το πρόσωπό σας όλη την ώρα. Τέλος, πρότεινε να απενεργοποιείτε το βίντεο σας κάθε φορά που δεν μιλάτε και να επιτρέπετε σε ολους να κάνουν το ίδιο. “Δεν απενεργοποιείτε απλώς την κάμερά σας για να κάνετε ένα διάλειμμα από το να μη μιλάτε, αλλά και να απομακρύνετε το σώμα σας από την οθόνη”.