22.5 C
Άγιος Νικόλαος
15 Μαΐου 2021

Ακολουθήστε με

Νίκος Περάκης

"Ανέκαθεν ήμουν εθισμένος
στην αίσθηση της γεύσης."

Πρώτα ήθελα να τρώω αυτά που οι άλλοι έφτιαχναν. Μετά κατάλαβα πως το να μαγειρεύω εγώ προσέδιδε μια νέα διάσταση στη ζωή μου.

Οι πρώτες γευστικές αναμνήσεις μου είναι τα φαγητά των γιαγιάδων και της μητέρας μου από όταν ήμουν ακόμα νήπιο, ενώ την πρώτη φορά που ένιωσα ότι το φαγητό ενός εστιατορίου είχε κάτι να μου πει πρέπει να ήμουν 7-8 χρονών.

Σαν μικρό παιδί πάντα ένιωθα μια ακατανόητη έλξη στις εκπομπές μαγειρικής της τηλεόρασης, όμως συνειδητοποίησα ότι ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με την μαγειρική όταν σπούδαζα περιβαλλοντολόγος στο πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τελικά, βέβαια, έκανα μεταπτυχιακό στην Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αν υπήρχε μεταπτυχιακό στην «Βρώσιμη Ανάπτυξη» μάλλον θα επέλεγα αυτό! Τέλειωσα με τις σπουδές μου στις αρχές της οικονομικής κρίσης, η οποία όπως φαίνεται με οδήγησε στο να στραφώ σε εκείνο που από μικρός είχα κλίση.

Φοίτησα στο ΙΕΚ Μαγειρικής του ΟΤΕΚ και ξεκίνησα να δουλεύω ως μάγειρας σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις του τόπου μου. Επίσης ασχολήθηκα πολύ έντονα με την ζαχαροπλαστική, την οποία και ερωτεύτηκα λόγω της αναλυτικής σκέψης που απαιτεί και της ανάγκης μου να αποκτώ βαθιά γνώση του τεχνικού και θεωρητικού υποβάθρου του αντικειμένου με το οποίο ασχολούμαι.

Μια από τις σημαντικότερες εμπειρίες μου στον χώρο της μαγειρικής ήταν όταν δούλεψα σαν μαθητευόμενος στο βραβευμένο με τρία αστέρια Μισελέν εστιατόριο του Heston Blumenthal «The Fat Duck» στο Λονδίνο. Εκεί, βέβαια, πέρα από τα όσα εντυπωσιακά είδα και έμαθα, συνειδητοποίησα ότι στην καθημερινότητά μου θέλω να υπάρχει μια ισορροπία, ότι όσο κι αν αγαπάω την μαγειρική, αγαπάω περισσότερο την ζωή.

Γεύσεις, αρώματα, χρώματα· με ανθρώπους ή για ανθρώπους. Ιστορίες. Να μετατρέπεις το βίωμα σε απτή πραγματικότητα και μάλιστα βρώσιμη. Πρόκληση! Σας προκαλώ κι εσάς λοιπόν!


Οι τελευταίες μου συνταγές

Επιστροφή στο BLAME gastronomy