Πρωτοποριακή καινοτομία μέσω της ευρωπαϊκής έρευνας
Το 2019, η ΕΕ παρήγαγε περίπου 7 εκατομμύρια τόνους φρούτων για χυμό, αλλά αποδεικνύεται ότι πολύ περισσότερα θα μπορούσαν να συμπιεστούν από τη συγκομιδή κάθε έτους.
«Πολλά σπαταλούνται όταν φτιάχνουμε χυμό», δήλωσε ο Δημήτρης Ιωσιφίδης, ιδρυτής της Greenener than Green, μιας εταιρείας βιώσιμης καινοτομίας. “Αλλά είναι σπατάλη μόνο όταν πετάς κάτι – μέχρι τότε είναι πόρος.” Τα «απόβλητα» προέρχονται μετά το πλύσιμο και την επεξεργασία φρούτων. Αυτό δημιουργεί μεγάλο όγκο βρώμικου νερού, αλλά το εναπομένον υγρό περιέχει μια σειρά υλικών που μπορούν να ανακτηθούν για φαρμακευτικές εφαρμογές.
Υπάρχει επίσης αχρησιμοποίητη βιομάζα, όπως το δέρμα των φρούτων και οι σπόροι, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές ή λίπασμα. Το Greenener of Green έχει αναπτύξει μια κυκλική προσέγγιση για την ανάκτηση ορισμένων από τα προαναφερθέντα υλικά από τα απορρίμματα χυμού φρούτων. Χρησιμοποιεί ένα μεταφερόμενο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων για να εξαγάγει τα διάφορα υλικά και στη συνέχεια να τα επεξεργαστεί σε μια σειρά νέων βιώσιμων προϊόντων.

«Μπορούμε να μετακινήσουμε αυτήν τη μονάδα σε διαφορετικές εγκαταστάσεις και να πάρουμε τις πολύτιμες ενώσεις, ενώ ανακτούμε νερό», είπε ο Ιωσιφίδης. Η εταιρεία είναι μέλος της κοινοπραξίας του έργου Ultimate, μιας χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ πρωτοβουλίας που δημιουργεί οικονομική αξία για διάφορους τομείς, αξιοποιώντας πόρους στον κύκλο του νερού, χάρη σε μια ιδέα που ονομάζεται «Water-smart Industrial Symbiosis». Αυτή η προσέγγιση επανατοποθετεί τα λύματα όχι μόνο ως επαναχρησιμοποιήσιμο πόρο, αλλά και ως φορέα ενέργειας και συστατικών που μπορούν να εξαχθούν, να υποστούν επεξεργασία, να αποθηκευτούν και να επαναχρησιμοποιηθούν.
Ο Gerard van den Berg (συντονιστής του Ultimate) δηλώνει ότι το έργο Ultimate υποστηρίζει το Greenener παρά το Green για να προωθήσει την προσέγγιση «Water-smart Industrial Symbiosis» και θα βοηθήσει το φορητό εργοστάσιο επεξεργασίας να δοκιμαστεί και να εμπορευθεί σε βασικές χώρες παραγωγής φρούτων, όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ . Αυτές οι δύο αγορές έχουν ισχυρούς κλάδους ελαιολάδου και χυμών φρούτων και οι δύο παράγουν λύματα πλούσια σε πόρους, τα οποία θα μπορούσαν να πωληθούν από τον τομέα των γεωργικών τροφίμων. Και όσο εξάγονται αυτά τα υλικά, τόσο μεγαλύτερο είναι το οικονομικό κίνητρο για καθαρό νερό – το οποίο συμβάλλει στην αύξηση της ανθεκτικότητας πολλών χωρών παραγωγής φρούτων έναντι των θερμών κυμάτων και της ξηρασίας.

Ωστόσο, παρά αυτά τα οικονομικά οφέλη, εξακολουθεί να υπάρχει εμπορικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον Ιωσιφίδη, οι περισσότερες εταιρείες μεταποίησης φρούτων και λαχανικών δεν έχουν περιβαλλοντικές πολιτικές, που θα μπορούσαν να περιορίσουν το ενδιαφέρον τους για την κυκλική οικονομία και την ανάκαμψη υλικών.
Ευτυχώς, το Ultimate βοήθησε τον Ιοσιφίδη να δοκιμάσει μια στρατηγική δύο επιπέδων για να εμπλακεί όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Οι μικρότερες εταιρείες μπορούν να εκμισθώσουν το μεταφερόμενο εργοστάσιο επεξεργασίας για να εξοικονομήσουν νερό, και η Greener από την Green μπορεί να πουλήσει τους ανακτηθέντες πόρους, ενώ οι μεγαλύτεροι πελάτες μπορούν να πάρουν την premium προσφορά και να διατηρήσουν τα κυκλικά υποπροϊόντα για τον εαυτό τους.
Πηγή:europa.eu