15.8 C
Άγιος Νικόλαος
1 Δεκεμβρίου 2021
μοσχαράκι λεμονάτο με αρακά
BLAME gastronomy Αλμυρά Κρέας Λαχανικά Παραδοσιακές Συνταγές

Μοσχάρι λεμονάτο με αρακά

  

Μια πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή για να συνδυάσουμε κρέας με λαχανικά είναι το μοσχάρι με αρακά.μοσχαράκι λεμονάτο με αρακά στο τραπέζι

Συνήθως τον αρακά στην Κρήτη τον μαγειρεύουμε με κόκκινη σάλτσα οπότε ακόμα κι όταν μπαίνει μέσα κάποιο κρέας όπως κοτόπουλο ή μοσχάρι, το φαγητό διατηρεί την «κοκκινιστή» του ταυτότητα. Νομίζω πρωτοέφαγα αυτό το φαγητό με λεμονάτη σάλτσα όταν πήγα φοιτητής στην Μυτιλήνη όπου εκεί η κουζίνα τους περιέχει πολλές λεμονάτες παρασκευές. Για να είμαι ειλικρινής νομίζω πως από τότε απέκτησα μια ιδιαίτερη συμπάθεια στα «λεμονάτα» φαγητά. Εξ ου και η συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα. Μοσχάρι λεμονάτο με αρακά.

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το καρότο και ο άνηθος αλλά και λίγος δυόσμος που δίνει στο φαγητό μας μια ιδιαίτερη δροσιά.

Για το κρέας προτίμησα μοσχαρίσια σπάλα η οποία περιέχει λιγάκι λίπος και κολλαγόνο που το καθιστούν ζουμερό και μαλακό μετά το αργό μαγείρεμα του.

υλικά για το μοσχαράκι λεμονάτο με αρακά

Υλικά για το μοσχάρι λεμονάτο με αρακά

Μοσχαρίσια σπάλα σε μικρά κομμάτια 1 κιλό

Αρακάς καθαρισμένος φρέσκος ή κατεψυγμένος 500γρ.

Λευκό κρασί ½ ποτήρι του κρασιού

Καρότα 3 τμχ.

Κρεμμύδι 1 μεγάλο

Σκόρδο 1 σκελίδα

Λεμόνι 1 τμχ

Άνηθο ½ ματσάκι

Δυόσμο 10 φύλλα

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Δάφνη 2 φύλλα

Κορν φλάουρ 1 κ.γ.

Μέθοδος εκτέλεσης για το μοσχάρι λεμονάτο με αρακά

    1. Αλατίζουμε το κρέας και το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε στην άκρη και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα που τα έχουμε χοντροκόψει.
    2. Προσθέτουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε την δάφνη και λίγο πιπέρι και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ μαγειρεύοντας σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για μια ώρα.Μοσχάρι λεμονάτο με αρακά στην κατσαρόλα
    3. Στην μια ώρα μαγειρέματος ή όταν έχει αρχίσει το κρέας να μαλακώνει προσθέτουμε τον αρακά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
    4. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να πάρει μια βράση και έπειτα στύβουμε το λεμόνι σε ένα μπολάκι και μέσα σε αυτό τον χυμό προσθέτουμε το κορν φλάουρ ανακατεύοντας ώστε να διαλυθεί καλά. Προσθέτουμε και λίγο από τον ζωμό του φαγητού.
    5. Έχοντας κατεβάσει το φαγητό από την φωτιά το περιχύνουμε με το προηγούμενο μίγμα και το ανακατεύουμε κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά, κρατώντας την με τα δυο μας χέρια. Το ξαναβάζουμε στην φωτιά για να πάρει μια βράση και να δέσει η σάλτσα και είμαστε έτοιμοι!

    Συνοδέψτε το οπωσδήποτε με φέτα.

    Καλή σας όρεξη!

Δείτε ακόμα

Πανακότα σοκολάτα, δεντρολίβανο και αλάτι

Ν. Π.

Ταμπουλέ με φακές, αμύγδαλα και σταφίδες

Ν. Π.

Κρύα σούπα καρπούζι με μους γλυκιάς μυζήθρας

Ν. Π.

Ρεβίθια με παστό μπακαλιάρο αυγολέμονο

Ν. Π.

Λαγάνα αργής ωρίμανσης με γλυκάνισο και μαυροκούκι

Ν. Π.

Lemon Pie

Ν. Π.
φορτώνει....