15.4 C
Άγιος Νικόλαος
24 Μαρτίου 2023
Ξενοδοχοϋπάλληλοι

Μιραμπέλο: Σε αδιέξοδο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για την τοπική κλαδική σύμβαση εργασίας

Ο Σύνδεσμος υπαλλήλων ξενοδοχείων νομού Λασιθίου σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, εκφράζει τον προβληματισμό του για το αδιέξοδο που οδηγεί τις συζητήσεις για την υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας ο σύνδεσμος ξενοδόχων, με την αποφυγή των μελών του να συζητήσουν με τον σύνδεσμο ξενοδοχοϋπαλλήλων παρά τα αλλεπάληλα καλέσματα του. Επίσης ανακοίνωσε την συμμετοχή των μελών του στην απεργία-συλλαλητήριο έπειτα από κάλεσμα της ΠΟΕΕΤ την Τετάρτη 22/03/2023 στις 12:00 έξω από το εργατικό κέντρο Λασιθίου.

Διαβάστε το δελτίο τύπου:

Η διοίκηση του σωματείου μας συναντήθηκε στις 15/02/2023 με τους εκπροσώπους των συνδέσμων ξενοδόχων Σητείας και Ιεράπετρας.(καλεσμένοι στη συζήτηση ήταν και μεγάλος αριθμός ξενοδόχων του μιραμπέλου από τους οποίους κανένας δεν ανταποκρίθηκε.) Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση περί υπογραφής τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας ανά το Νομό.

Η εισήγηση του σωματείου μας σχετικά με την υπογραφή Νέας τοπικής ΣΣΕ προς τους ξενοδόχους ήταν η εξής.

Η σταθμισμένη βελτίωση των αποδοχών των εργαζομένων και η συντονισμένη προσπάθεια για την εφαρμογή της τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από όλες τις επιχειρήσεις του νομου, θα καταστήσει οικονομικά ελκυστική την απασχόληση στα ξενοδοχεία και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργαζομένων που παρατηρήθηκε το έτος 2022.Η ανησυχία ωστόσο πως και φέτος μπορεί οι κενές θέσεις να είναι περισσότερες επιτείνεται, αφού πολλοί εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν και πολλοί αποφάσισαν να αλλάξουν επαγγελματική κατεύθυνση, εξαιτίας των σκληρών συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάστηκαν πέρυσι λόγω της έλλειψης προσωπικού.


Κοινός μας στόχος είναι να αποφευχθούν οι εξαντλητικές ώρες εργασίας και για το λόγο αυτό θα πρέπει η νέα ΣΣΕ να εξασφαλίζει ευνοϊκότερους όρους αμοιβής και εργασίας σε σχέση με την εθνική κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας και έτσι ο νομός Λασιθίου να αποκτήσει μία πλεονεκτική θέση στο χώρο των ξενοδοχείων.


Μπροστά στον κίνδυνο να εμφανιστούν και φέτος τα περυσινα προβλήματα με τις πολλές κενές θέσεις εργασίας η ένωση ξενοδόχων Ρόδου έχει υπογράψει με την αντίστοιχη ΣΟ, τοπική κλαδική ΣΣΕ με ευνοϊκότερους όρους και εξασφαλίζει επιπλέον μισθούς 200 και 300 € σε σχέση με αυτή της εθνικής κλαδικής.
Το ίδιο έχουν πράξει και η ένωση ξενοδοχείων Ηρακλείου με το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και επίκειται στις συνεχείς ημέρας η υπογραφή της.

Σαν σωματείο πιστεύουμε ότι η από κοινού πορεία θα αποφέρει θετικά και μόνο θετικά αποτελέσματα και για το λόγο αυτό σας καλούμε να διαπραγματευτούμε και να συνυπογράψουμε μία νέα τοπική ΣΣΕ.

Η ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΌΧΩΝ

Linkedin

Οι δύο εκπρόσωποι των ξενοδόχων μας ευχαρίστησαν για το κάλεσμα και επιθυμούν περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον αλλά αρνήθηκαν να να μπουν καν στη διαδικασία συζήτησης και διαπραγμάτευσης για υπογραφή τοπικής ΣΣΕ.

Όπως αντιλαμβανόμαστε η επιμονή στην άρνηση υπογραφής τοπικής ΣΣΕ των ξενοδόχων του νομού Λασιθίου, ωθεί στην περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων μας, ενισχύει τις σκληρές συνθήκες εργασίας, αποτρέπει την είσοδο νέων εξειδικευμένων συναδέλφων στον κλάδο και αφήνει το μέλλον μας αβέβαιο.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΉΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΆΡΤΗ 22/02/2023.

Έπειτα από πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ,καλούμαστε σε απεργία-συλλαλητήριο στα κατά τόπους πρωτοβάθμια σωματεία με βασικά μας αιτήματα την επέκταση του ταμείου ανεργίας σε πεντάμηνο, την άμεση κήρυξη της πανελλαδικής ΣΣΕ ως γενικώς υποχρεωτική αλλά και το φλέγον ζήτημα σε τοπικό επίπεδο που δεν είναι άλλο από την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ Ν.Λασιθίου.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 12:00 έξω από το εργατικό κέντρο Λασιθίου.

ΟΙ ΑΓΏΝΕΣ ΣΥΝΕΧΊΖΟΝΤΑΙ !!!

ΝΑ ΕΊΜΑΣΤΕ ΌΛΟΙ ΕΚΕΊ!!!

Για τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Κρομμύδας

Ο Γ. Γραμματέας
Νικόλαος Καριχημάκης

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Τουρισμός: Έλλειψη εργατικού δυναμικού – Έλλειψη εξειδίκευσης και η εναλλακτική των προσφύγων.

Γ. Π.

Λασίθι: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό και τουρισμό

Γ. Π.

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου: Απεργία 9 Νοέμβρη 2021

Γ. Π.

ΠΟΕΕΤ: Παιδιά – φθηνό εργατικό δυναμικό

Γ. Π.

Εφάπαξ ξενοδοχοϋπαλλήλων θα επανέλθει τελικά?

N. K.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Λασιθίου παροτρύνει τους εργαζομένους του κλάδου να εμβολιαστούν

Γ. Π.
φορτώνει....