16.5 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαρτίου 2023
Food & Beverages

Μια διατροφική «βόμβα» βγαλμένη από το άνθος των λουλουδιών

Η γύρη των μελισσών αποτελεί ένα φυσικό προϊόν το οποίο προέρχεται από τη συλλογή των κόκκων γύρης από τα λουλούδια. Αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά προϊόντα το οποίο έχει πολλές ιδιότητες και είναι γνωστή για τις δράσεις της εδώ και πολλούς αιώνες.

Έχει φυτική προέλευση και βρίσκεται στα άνθη των φυτών. Αποτελεί το αρσενικό στοιχείο του άνθους και είναι το µέσον µε το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών µεταφέρεται από τα αρσενικά (στήµονες) στα θηλυκά (ύπερος) πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών για να γίνει η γονιµοποίηση και να δέσει ο καρπός.

Οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη από τα άνθη για να τη μεταφέρουν στη φωλιά τους και να τη χρησιμοποιήσουν ως βασικό είδος διατροφής. Αυτή που τους περισσεύει αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Η γύρη αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής των µελισσών και του γόνου τους, ειδικά στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των προνύµφων

Επίσης, η γύρη αποτελεί την αποκλειστική πρωτεϊνική τροφή των ενήλικων µελισσών γιατί σ’ αυτή περιέχονται πρωτεΐνες, λίπη, ανόργανα και άλλα συστατικά που θεωρούνται αναγκαία για την ανάπτυξη, διατήρηση και λειτουργία του οργανισμού τους, σε αντίθεση µε το µέλι που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και χρησιμεύει σαν πηγή ενέργειας.

Η γύρη αποτελείτε από: Πρωτεΐνες 22% περίπου, Υδατάνθρακες 30% ,Λίπη 5% ,Μεταλλικά στοιχεία 3%, Νερό 11% και Άλλα στοιχεία (άγνωστα) 29%.

Μερικές ιδιότητες που έχει η γύρη όταν την καταναλώνουμε σωστά!- Αντιβακτηριακή. Τα λουλούδια για να προστατεύονται από την ανάπτυξη των βακτηριδίων παράγουν αντιβακτηριακές ουσίες όπως τα φλαβονοειδή.

– Αντιβιοτική. Δείτε ανωτέρω· η «αντιβιοτική» έχει μια ευρύτερη δράση από την «αντιβακτηριακή».

– Αντικαταθλιπτική. Η γύρη έχει όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για να παραχθούν από το ανθρώπινο νευρικό σύστημα τα φυσικά αντικαταθλιπτικά του οργανισμού, όπως οι ενδορφίνες.

– Αντιφλεγμονώδης. Η γύρη περιέχει, μεταξύ πολλών άλλων ουσιών, μικρά ποσά βιοφλαβονοειδών που είναι γνωστά ως ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες.

– Αντιοξειδωτική. Που οφείλεται στην περιεκτικότητα της γύρης σε φλαβονοειδή

-Κατά των αλλεργιών. (αλλεργικό συνάχι) Όταν χορηγείται σε πολύ μικρές δόσεις, ως τροφή, η γύρη που αναμιγνύεται με το μέλι, μπορεί γρήγορα να απευαισθητοποιήσει αυτές τις αλλεργίες.

– Κατά της αρτηριοσκλήρωσης. Η γύρη, λόγω της πολύπλοκης σύνθεσής της, μειώνει την υψηλή πίεση αίματος, βελτιώνει τη ροή του αίματος μέσω της βελτίωσης των λειτουργιών του συκωτιού, και αναπαράγει τα ενδοθηλιακά αρτηριακά κύτταρα.

– Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σχεδόν όλες οι δομές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζονται πολλές διαφορετικές πρωτεΐνες οι πρωτεΐνες αποτελούνται από τα αμινοξέα..

– Τονωτικό. Η γύρη αυξάνει την όρεξη, τη δυνατότητα πέψης, τη ροή του αίματος, τη λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, τη σεξουαλική ικανότητα.

 – Βιοδιεγερτική. Η φρέσκια γύρη γίνεται από δισεκατομμύρια ισχυρά ζωντανά κύτταρα που έχουν μια πολύ ισχυρή «δύναμη ζωής»· σκεφτείτε τη γύρη βελανιδιάς ή γλυκολεμονιάς που επιτρέπει σε αυτά τα δέντρα να ζήσουν για πάνω από 1.000 έτη!

– Αντιυπερτασική. Βελτιώνει τη ρευστότητα του αίματος επειδή η γύρη μειώνει τα λίπη του αίματος. Μειώνει τις μικροαιμορραγίες, κατά συνέπεια την έκταση της αθηροσκλήρωσης Μαλακώνει τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, των τριχοειδών αγγείων και των φλεβών. Τρέφει τους αρτηριακούς μυς, καθιστώντας τους έτσι πιο εύκαμπτους Τρέφει τους καρδιακούς μυς και τα νεύρα· μια υγιέστερη καρδιά μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις αυξομειώσεις της πίεσης του αίματος.

– Διουρητική. Το σχετικά υψηλό περιεχόμενο της γύρης σε υδατάνθρακες αυξάνει το οργανικό νερό του σώματος.

– Βελτιώνει όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Αυτό προκαλείται άμεσα από την παρουσία απίστευτα μεγάλων ποσοτήτων διαφορετικών θρεπτικών ουσιών στη γύρη, αυτές οι ουσίες τρέφουν άμεσα, όπως προαναφέρθηκε αρκετές φορές, όλα τα νευρωνικά κύτταρα, η έμμεση επίδραση προκαλείται από την τροφοδότηση του συκωτιού, ένα υγιέστερο συκώτι θα δημιουργήσει με τη σειρά του άλλες πολύ σημαντικές ουσίες για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

– Βελτιώνει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης του αίματος. Η γύρη περιέχει όλες τις απαραίτητες ουσίες για την κυτταρική αναγέννηση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για τα κύτταρα του αίματος. Επίσης, η γύρη περιέχει σίδηρο που είναι πολύ σημαντικός για τη σύνθεση αιμοσφαιρίνης.

– Βελτιώνει την εντερική χλωρίδα. Τα υπολείμματα από την αφομοιωμένη στο στομάχι και το λεπτό έντερο γύρη τρέφουν τη χλωρίδα του παχέος εντέρου

– Βελτιώνει την αποθήκευση της βιταμίνης C στα επινεφρίδια , το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και το συκώτι. Αυτό είναι ένα πειραματικό αποδεδειγμένο αποτέλεσμα· οι άνθρωποι δεν μπορούν να παράγουν τη βιταμίνη C, οπότε αυτή η ιδιότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας!

– Μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης στους ανθρώπους λόγω της περιεκτικότητας της σε φυτοστερόλες.

-Ρυθμίζει το βάρος του σώματος. Το βάρος του σώματος ρυθμίζεται από πολλούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών· οι ορμόνες είναι πρωτεΐνες που γίνονται από τα αμινοξέα. (λίγη προσοχή εδώ…αυξάνει την όρεξη)

– Δυναμώνει την καρδιά. Η γύρη ως άμεση και έμμεση (μέσω του συκωτιού) τροφή και πηγή βιοενέργειας.

– Αναζωογονεί τον εγκέφαλο, το μυαλό και την ψυχή! Η γύρη είναι η καλύτερη τροφή για τον εγκέφαλο. Συνδέεται με τη νεανικότητα, επειδή είναι και η ίδια, αφού αντιπροσωπεύει τα πρώτα κύτταρα ενός νέου οργανισμού, συνδέεται με το φως του ήλιου, τη νοημοσύνη της φύσης και την αγάπη.

 

 Πώς θα καταναλώσετε τη γύρη;

Η νωπή γύρη, είναι αυτή που έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία και έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Η νωπή γύρη, εκτός των άλλων, έχει και σπουδαίο προβιοτικό ρόλο, καθώς τα μικρόβια που περιέχει είναι απαραίτητα για την εντερική χλωρίδα. Στην περίπτωση της αποξηραμένης γύρης, τα θρεπτικά συστατικά μειώνονται έως και 30-40%. Η νωπή γύρη πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο σε χαμηλές θερμοκρασίες ή και στην κατάψυξη, ενώ η αποξηραμένη δεν χρειάζεται ψυγείο.  

Παρενέργειες από την κατανάλωση γύρης

Η γύρη των μελισσών γενικά είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, εφόσον λαμβάνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας και για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η μεγαλύτερη ανησυχία για την ασφάλεια κατανάλωσης της γύρης, είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις. Η γύρη των μελισσών όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να πυροδοτήσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και να προκαλέσει αλλεργία με συμπτώματα που περιλαμβάνουν φαγούρα, πρήξιμο, φτέρνισμα, καταρροή και σε σπάνιες περιπτώσεις αναφυλαξία.

Σε περίπτωση που δοκιμάζετε γύρη για πρώτη φορά καλό θα ήταν να δοκιμάσετε μία μικρή ποσότητα και να είστε σε εγρήγορση. Εάν τυχόν παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, διακόψτε αμέσως τη χρήση της και συμβουλευτείτε το  γιατρό σας. Η κατανάλωση γύρης αντενδείκνυται σε εγκυμονούσες και γυναίκες που θηλάζουν.  

Δοσολογία

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές πληροφορίες για να καθοριστεί η κατάλληλη δοσολογία για τη γύρη των μελισσών. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι από ένα κουταλάκι του γλυκού, έως μία κουταλιά της σούπας, μία φορά την ημέρα για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από έναν με δύο μήνες. Τη γύρη μπορείτε να την καταναλώσετε απευθείας στο στόμα, διαλυμένη σε χυμό ή γάλα ή ακόμα και στο γιαούρτι ή στη σαλάτα σας σε συνδυασμό με λίγο μέλι για να είναι πιο ευχάριστη η γεύση της.

Δείτε ακόμα

Xαμηλότερη παραγωγή σταφυλιών φέτος στο Νότιο Ημισφαίριο

N. K.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή κρασιού το 2021 εκτιμάται χαμηλότερη κατά 13% σε σύγκριση με το 2020

N. K.

Δύο ελληνικά μπαρ στα 50 καλύτερα του κόσμου για το 2021

Γ. Π.

Minos Beach art Hotel:«Δύο Σεφ δημιουργούν σε ένα πιάτο»

N. K.

Τα καζανέματα ή ρακοκάζανα της Κρήτης: Μια μεγάλη γιορτή, κομμάτι της οινικής μας κουλτούρας

Γ. Π.

Προγράμματα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων

N. K.
φορτώνει....