Ξενοδοχεία Τουρισμός Φορείς

Μανώλης Βαρκαράκης – Πρόεδρος ξενοδόχων Αγίου Νικολάου Κρήτης: «Θα το παλέψουμε για την οικονομία της Ελλάδας ρε γαμώτο!»

Τουρισμός: «Μαύρα σύννεφα» λίγο πριν την «πρεμιέρα»

Το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου είναι προ των πυλών, καθώς όπως έχει ανακοινωθεί, ο τουρισμός «ανοίγει» και επίσημα στις 15 Μαΐου, με την χώρα μας να επιστρέφει στην κανονικότητα ανοίγοντας τα σύνορα για τους τουρίστες από τις Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι αν οι τουριστικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να πετύχουν το στόχο τους φέτος και να καταφέρουν να ορθοποδήσουν μετά από μία μεγάλη και δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε μια όχι και τόσο ευχάριστη εξέλιξη -αλλά όχι καταδικαστική- η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19.

Τι συμβαίνει όμως τώρα στην χώρα μας;

Ο Γρηγόρης Τάσιος Πρόεδρος ξενοδόχων Ελλάδος, ο Μανώλης Βαρκαράκης πρόεδρος ξενοδόχων Αγίου Νικολάου Κρήτης, ο αντιδήμαρχος τουρισμού της Νάξου Βαγγέλης Κατσάρας και η πρόεδρος ξενοδόχων Πάρου Μάνια Αμπατζή μιλούν στο newsit.gr και την Μάγδα Τσέγκου για την μέχρι στιγμής εικόνα που έχουν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ενώ απαντούν και στο αν είναι αισιόδοξοι για την τουριστική περίοδο που ξεκινά στις 15 Μαΐου.

Γρηγόρης Τάσιος – Πρόεδρος Ξενοδόχων Ελλάδος: «Όσο δεν πρασινίζει η χώρα, δεν θα έχουμε κρατήσεις»

“Οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες. Στις 15 Μαΐου θα ανοίξει περίπου το 15% των ξενοδοχείων. Οι περισσότεροι θέλουν να κάνουν έναρξη όταν θα βλέπουν και κρατήσεις. Ουσιαστικά πρέπει να υπάρχει πληρότητα 40% σε κρατήσεις, για να μπορέσει να ανοίξει το ξενοδοχείο και όλο αυτό οδηγεί ξεκάθαρα προς το τέλος Ιουνίου. Φέτος η σεζόν θα φτάσει μέχρι Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσει ουσιαστικά από τον Αύγουστο. Το έχω πει εδώ και δύο μήνες. Δικαιώνομαι για άλλη μία χρονιά. Εμείς περιμένουμε εάν η όποια ζήτηση γίνει πακέτο κρατήσεων, από τον Ιούλιο μπορούμε να πάμε καλύτερα. Αυτό έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν δεν είναι πράσινη η χώρα, δεν θα έχουμε κρατήσεις. Άρα γρήγορος εμβολιασμός και ατομική ευθύνη. Διότι αλλιώς δεν θα γίνονται κρατήσεις χωρίς την υγεία και την ασφάλεια των πελατών.

Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο εδώ και πολύ καιρό. Όσο δεν πρασινίζει η χώρα, δεν θα έχουμε κρατήσεις. Θέλουν να δουλέψουν με τη χώρα οι tour operators. Από το θέλω μέχρι την πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση. Έτσι λοιπόν αυτή τη στιγμή αν κάνετε μία έρευνα στο διαδίκτυο θα δείτε ότι δεν υπάρχουν πτήσεις συγκεκριμένες και ώρες για το καλοκαίρι. Άρα και όλο αυτό έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι πολύ ξεκάθαρο. Πάμε προς τέλος Ιουνίου. Πάντα μιλάω για μέσο όρο για κάποιες πληρότητες. Εγώ προσωπικά θα ανοίξω 4 Ιουνίου. Είναι ένα ξενοδοχείο 150 δωματίων στη Χαλκιδική. Στις 4 Ιουνίου θα ανοίξουμε με 10 δωμάτια. Στις 10 Ιουνίου είναι 25 τα δωμάτια. Άρα δεν υπάρχει θέμα. Συνεπώς όσο έχουμε κόκκινα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι κόκκινα και τα οικονομικά δεδομένα των ξενοδοχείων.”

Μανώλης Βαρκαράκης – Πρόεδρος ξενοδόχων Αγίου Νικολάου Κρήτης: «Θα το παλέψουμε για την οικονομία της Ελλάδας ρε γαμώτο!»

“Ό,τι υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει και στην Κρήτη. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία κατάσταση που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν καθόλου κρατήσεις. Είναι παγωμένη η αγορά. Ευελπιστούμε ότι θα ανοίξουν το επόμενο 10ήμερο κάποια ξενοδοχεία με κάποιες ελάχιστες κρατήσεις και με πολύ χαμηλές τιμές μήπως και αρχίσουμε σιγά σιγά να “πάρει μπροστά” η μηχανή γιατί αν δεν κάνει κάποιο reset δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Θα ανοίξουν.

Τώρα το τι θα ακολουθήσει στην διακριτική ευχέρεια της αγοράς, των χωρών που έρχονται οι τουρίστες, αλλά και της Ελληνικής Επιδημιολογικής Κατάστασης τη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι όλα ρευστά. Ξέρουμε τα προβλήματα, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Αυτή είναι η κατάσταση. Ξεκινάμε και έχουμε βάλει το χέρι στην καρδιά και λέμε “θα παλέψουμε”. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Τα τουριστικά πρακτορεία και γραφεία είναι σε πολύ κακή κατάσταση οικονομική και αυτό είναι και ένα μεγάλο πρόβλημα και αν και τα λίγα χρήματα που δουλέψουμε θα τα πάρουμε στο τέλος της σεζόν.

Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας. Τα δεδομένα εξετάζουμε. Εγώ είμαι άνθρωπος που δεν ενθουσιάζομαι εύκολα, βάζω κάτω πράγματα, τα εξετάζω και προσπαθώ να καταλάβω πού θα πάει αυτή η κατάσταση. Πέρυσι είχαμε την άγνοια. Οπότε λέγαμε “και τον άλλο μήνα”. Τώρα έχουμε ανοιχτά όλα. Αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχει ένας οργασμός εμβολιασμών, αλλά από την άλλη υπάρχει η μεγάλη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει λοιπόν αυτό να τελειώσει.

Να δούμε πώς θα έρθει ο κόσμος, με ποια πρωτόκολλα θα έρθει και κυρίως με τί πρωτόκολλα θα φεύγουν. Αλίμονο αν αυτή τη στιγμή οι διάφορες αγορές πουν ότι για να έρθουν πίσω οι τουρίστες πρέπει να κάνουν μοριακό τεστ ή δεν ξέρω και γω, ή να μπαίνουν καραντίνα. Πρέπει άπαξ και διαπαντός αυτά να διευθετηθούν για να ξέρουμε και μεις τι γίνεται. Φανταστείτε να ζητάνε πιστοποιητικό μοριακού τεστ 72 ώρες πριν την αναχώρηση. Καταρχήν η Κρήτη που είναι η ναυαρχίδα δεν έχει τέτοιες δυνατότητες για να εξυπηρετήσει έστω και το 1/3 του κανονικού τουρισμού. Τ

Τα λεφτά είναι πάρα πολλά. Τώρα για να πάμε στην αισιόδοξη κατάσταση, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η σεζόν θα πάει σε τρίμηνη βάση. Μέχρι τον Σεπτέμβριο και ίσως πάει λίγο παραπίσω τον Οκτώβριο. Αυτό είναι. Το κακό είναι ότι θα είναι τελευταία στιγμή, άρα θα είναι “σπασμένες τιμές”. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Αισιοδοξία όση θες. Αλλά αυτή είναι περισσότερο συναισθηματική. Τώρα βλέποντας και κάνοντας. Θα το παλέψουμε για την οικονομία της Ελλάδας ρε γαμώτο!”

Διαβάστε ολόκληρο το αρθρο Εδώ

Δείτε ακόμα

Αύριο στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον τουρισμό με διατάξεις για εναλλακτικό τουρισμό και ιαματικές πηγές

Γ. Π.

Μητσοτάκης: Δώστε καλύτερους μισθούς στους εργαζόμενους στον τουρισμό

Γ. Π.

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τις νέες Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας

Γ. Π.

Costa Navarino:Το Greek Maritime Golf Event, επιστρέφει

N. K.

Νέα μέτρα από τον Σεπτέμβριο κατά του κορονοϊού

N. K.

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ξανακλείσουμε

N. K.
φορτώνει....