Το Λιάτικο σταφύλι ,κορυφαία ποικιλία της Κρήτης, η πιο φινετσάτη που δίνει εξαιρετικά ερυθρά κρασιά αλλά μπορεί να απογειώσει εξίσου γλυκά κρασιά.
Το συναντάμε σε όλη την Κρήτη, με τα πιο γνωστά του Ηρακλείου (οίνος ΠΟΠ Δαφνές) και του Λασιθίου (οίνος ΠΟΠ Σητείας). Το όνομα του προέρχεται από τον μήνα Ιούλιο επειδή ωριμάζει συνήθως στα μέσα Ιουλίου. Η καλλιέργεια του Λιάτικου απαντάται τον 3ο αιώνα π.χ. από υπολείμματα που σταφυλιού που βρέθηκαν σε πατητήρια στη περιοχή των Δαφνών.
Το χαρακτηριστικό αυτού του κρασιού οπτικά είναι το ασθενές κόκκινο χρώμα του, στη μύτη κόκκινα φρούτα και βοτανικά αρώματα, στο στόμα είναι μέτριο σώμα, υψηλό αλκοόλ, μαλακές τανίνες, έντονη οξύτητα και έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών.
Μην διστάσετε να το προτείνετε όταν σας ζητηθεί Pinot Noir ή Barbera (έχουν αρκετές ομοιότητες), σίγουρα όποιος το δοκιμάσει θα εκτιμήσει τον κρητικό θησαυρό.

Παλαιώνουν άνετα 5-10 χρόνια, συνδυάστε το με κόκκινο κρέας, μουσακά, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες στους 15-17˚C.
Το Λιάτικο γλυκό κρασί είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένο με πλούσιο άρωμα ξηρών καρπών αφήνοντας μια μακρά επίγευση. Μια ιδανική πρόταση ως απεριτίφ ,επίσης είναι μια πολύ καλή επιλογή για να κλείσετε ευχάριστα ένα υπέροχο δείπνο. Σερβιρεται στους 6-8 ˚C.
Σ.Α