15.8 C
Άγιος Νικόλαος
1 Δεκεμβρίου 2021
Food & Beverages

«Le Beaujolais Nouveau est arrivé!», το «Beaujolais Nouveau έφτασε»

Beaujolais Nouveau, το πρώτο κρασί της χρονιάς, γίνεται αφορμή κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη για μια «εκτός προγραμματισμού» γιορτή που ξεκινά από τους δρόμους της Λυών και πλέον εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκυο.

Τα κρασιά αυτά προέρχονται από την περιοχή Beaujolais, με τον αμπελώνα να καλύπτει 70.000 στρέμματα και γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνον της Βουργουνδίας και του Ροδανού. Τοποθετημένα στο νοτιότερο σημείο της Βουργουνδίας τα οινοποιεία της περιοχής έχουν καθιερώσει Αppellation d’Origine Contrôlée (AOC) με ονομασίες προέλευσης «Beaujolais» και «Beaujolais Village», τις απλές ονομασίες έναντι των 10 cru που φιλοξενούν τα πιο ορεινά σημεία της ευρύτερης περιοχής της Βουργουνδίας. Οι αμπελώνες είναι είναι κυρίως πεδινοί, με γρανιτένια εδάφη που χαρακτηρίζουν την περιοχή και τα κρασιά της. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Οίνου του Beaujolais η εν λόγω κατηγορία κρασιού καταλαμβάνει το 20% της συνολικής δυναμικής της περιοχής, με μια παραγωγή που υπερβαίνει τα 160.000 εκατόλιτρα που καταναλώνονται μέχρις τελευταίας σταγόνας, παρά τις όποιες αντιστάσεις των εκτός Γαλλίας καθωσπρεπισμών του οίνους.

Τα Beaujolais Nouveau παράγονται από την ποικιλία Gamay με κύριο χαρακτηριστικό τους το ότι εμφιαλώνονται δύο μήνες μετά τον τρύγο. Το αποτέλεσμα είναι ένα φρουτώδες, ελαφρό κόκκινο κρασί, πολύ νεαρό όμως για να θεωρηθεί μεγάλο κρασί. Πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία του, γιατί η παλαίωσή του δεν προσθέτει το παραμικρό στην ποιότητά του, επειδή το κρασί αυτό είναι φτωχό σε τανίνες. Για την παραγωγή του Beaujolais εφαρμόζεται η ιδιαίτερη τεχνική οινοποίησης «Carbonic maceration», σύμφωνα με την οποία οι ράγες δεν αποχωρίζονται τα τσαμπιά τους και τοποθετούνται ως έχουν εντός των δεξαμενών.

Εδώ και δύο αιώνες περίπου, ειδική νομοθεσία άνοιξε το δρόμο σε ορισμένα παραγωγικά κέντρα της Γαλλίας ώστε να εμπορεύονται πριν το τέλος της χρονιάς κρασιά εκείνης της περιόδου, Vins Primeurs ή οίνοι πρώιμης κατανάλωσης στα ελληνικά,  που κυκλοφορούν στις 15 Δεκέμβρη κάθε χρόνο, με το Beaujolais Nouveau μάλιστα να κερδίζει την δεκαετία του 1950 το δικαίωμα να κυκλοφορεί ένα μήνα νωρίτερα. Από το 1980 περίπου και μετά, επειδή η 15η Νοεμβρίου που είχε καθιερωθεί ως η ημέρα του Beaujolais Nouveau έπεφτε Σαββατοκύριακο και δεν βοηθούσε μαρκετίστικα όσο θα μπορούσε, καθιερώθηκε η τρίτη Πέμπτη κάθε Νοέμβρη ως η επίσημη πρώτη των Beaujolais της χρονιάς.

WineTrails

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News και στο Facebook 

Δείτε ακόμα

Μια διατροφική «βόμβα» βγαλμένη από το άνθος των λουλουδιών

Μ. Τ.

Σε αδιέξοδο ο οινικός κλάδος, προτείνει 6 μέτρα για την άμεση στήριξη του

Ν. Π.

Η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα και τις συνήθειες των καταναλωτών-Κατά πόσο η στροφή στις διαδικτυακές αγορές θα έχει διάρκεια στο μέλλον;

Μ. Τ.

27 Μαΐου:Παγκόσμια ημέρα Chardonnay

N. K.

Μελισσοκομία στην Ελλάδα: Θα χαθούν 300.000 τόνοι μελιού σε βάθος 30 ετών

Μ. Τ.

Τροφικές αλλεργίες. Προσέχουμε τι τρώμε!

Μ. Τ.
φορτώνει....