29.4 C
Άγιος Νικόλαος
28 Ιουλίου 2021
BLAME gastronomy Γλυκά Δημιουργικές Συνταγές

Κρύα σούπα καρπούζι με μους γλυκιάς μυζήθρας

  

Μετά από αρκετό καιρό ήρθε η ώρα για την καινούργια μου συνταγή.

Πάντα σκεφτόμουν ότι το καρπούζι, παρά το ότι είναι το πιο χαρακτηριστικό καλοκαιρινό φρούτο, σπάνια το συναντάμε στα τραπέζια μας σε εκδοχές πλην της αυτούσιας μορφής του, που ομολογουμένως είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να κλείσουμε ένα καλοκαιρινό γεύμα.

Ωστόσο, ήθελα να το δοκιμάσω και σε μια άλλη, πιο δημιουργική «παραλλαγή» του. Σκεφτόμουν λοιπόν τον κλασικό συνδυασμό του καρπουζιού με φέτα, όμως η οξύτητα και η ένταση του συγκεκριμένου τυριού θεωρώ ότι εξαφανίζει την ήπια γεύση του φρούτου. Η γλυκιά μυζήθρα ή κατά κόσμο «φρέσκο ανθότυρο», κατά την άποψή μου, λειτουργεί καλύτερα σαν γευστικός συνδυασμός.

Οπότε έκανα μια κρύα «σούπα» μέσα στην οποία συναντάμε και άλλες καλοκαιρινές «κρητικές» γεύσεις και αρώματα, όπως αυτό της ρακής και του δυόσμου. Και τι πιο καλοκαιρινό από καρπούζι και ρακή;!

Σας παρουσιάζω λοιπόν ένα εκλεπτυσμένο, δημιουργικό και εύκολο επιδόρπιο, που θα κλείσει ιδανικά τα καλοκαιρινά τραπέζια σας, αλλά και δεν θα επιβαρύνει τους καλεσμένους σας με περιττά λιπαρά και ζάχαρη.

Δροσερό καρπούζι, αρώματα ρακής και δυόσμου και ελαφριά μους γλυκιάς μυζήθρας φτιαγμένη με γιαούρτι.

Υλικά

Για την κρύα σούπα καρπούζι

Καρπούζι καθαρισμένο  1 κιλό

Ζάχαρη 80 γρ.

Δυόσμος  5-6 φύλλα

Ρακή 3 κ.σ.

Χυμό λεμόνι 3 κ.σ.

Για την μους γλυκιάς μυζήθρας

Γλυκιά μυζήθρα 200 γρ.

Γιαούρτι πλήρες στραγγιστό 200 γρ.

Ζάχαρη 80 γρ.

Φύλλα ζελατίνης 4 γρ.(επαγγελματικά) ή 3 γρ. («Γιώτης» από σούπερ μάρκετ)

Γάλα 2 κ.σ.

Μέθοδος εκτέλεσης

  1. Καθαρίζουμε το καρπούζι και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε όλους τους σπόρους. (Φαντάζει δύσκολο αλλά δεν θα μας πάρει πάνω από 10 λεπτά)
  2. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το καρπούζι, τη ζάχαρη, τη ρακή, τον δυόσμο και το λεμόνι και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά μας. Δοκιμάζουμε και αν το κρίνουμε σκόπιμο προσθέτουμε λίγο λεμόνι ή λίγη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά.
  3. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.
  4. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη γλυκιά μυζήθρα και τη ζάχαρη και τα ομογενοποιούμε πολύ καλά με το ραβδομπλέντερ. Βάζουμε το μίγμα σε μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το «σύρμα».
  5. Στραγγίζουμε τη ζελατίνη και ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μικρό μπρίκι. Διαλύουμε τη ζελατίνη μέσα στο ζεστό γάλα και το τελικό μίγμα το ρίχνουμε λίγο-λίγο στο μίξερ, ενώ παράλληλα χτυπάμε το πρώτο μίγμα σε μέτρια ταχύτητα.
  6. Το αφήνουμε να ομογενοποιηθεί καλά και βάζουμε το τελικό μίγμα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για μερικές ώρες.
  7. Σερβίρουμε σε ένα βαθύ πιάτο περίπου 100γρ. από τη σούπα και μια κουταλιά από το μους γλυκιάς μυζήθρας. Τέλος διακοσμούμε με λίγο φρέσκο δυόσμο.

Καλό καλοκαίρι!

Δείτε ακόμα

Κουκιά στιφάδο

Ν. Π.

Αρωματική Βασιλόπιτα με στακοβούτυρο

Ν. Π.

Λαγάνα αργής ωρίμανσης με γλυκάνισο και μαυροκούκι

Ν. Π.

Lemon Pie

Ν. Π.

Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι, όπως του «Αβέρωφ»

Ν. Π.

Αρωματικό ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα

Ν. Π.
φορτώνει....