26 C
Άγιος Νικόλαος
7 Ιουνίου 2023
Τουρισμός

Κρήτη:Δυναμικό τουριστικό ξεκίνημα έδειξε η Πρωτομαγιά

Άνθηση του τουρισμού που δείχνει τι θα ακολουθήσει και το επόμενο διάστημα είχαμε τα πρώτα 24ωρα του Μαΐου στην Κρήτη.  Μεγάλος αριθμός πτήσεων στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ενώ στο λιμάνι 4 κρουαζιερόπλοια μετέφεραν πάνω από 5.000 τουρίστες. Μέχρι τις 20 Μαΐου θα έχουν λειτουργήσει στο σύνολό τους τα ξενοδοχεία του νησιού και οι φορείς του κλάδου λένε ότι ίσως οι αφίξεις στην Ελλάδα φθάσουν τα επίπεδα του 2019.

“Αγκάθι” ωστόσο παραμένουν τα αυξημένα κόστη των ξενοδοχείων τόσο στην ενέργεια όσο και στα τρόφιμα.

Στο τουριστικό συνέδριο “Choose Greece 2022” που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο κέντρο πολιτισμού ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, οι συμμετέχοντες στις εργασίες του συνεδρίου συνηγόρησαν στο γεγονός ότι το 2022 θα είναι χρονιά ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό, όμως η πλήρης επαναφορά στα επίπεδα του 2019 αναμένεται να καταγραφεί το 2023.

Η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, τόνισε ότι τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές είναι πολύ θετικά και όπως είπε χαρακτηριστικά «ζούμε τις πρώτες φωτεινές ημέρες της ανάκαμψης του τουρισμού». Η κα Ζαχαράκη σημείωσε ότι η Ελλάδα φέτος θα έχει περισσότερες πτήσεις από περισσότερους προορισμούς, ενώ αναφέρθηκε και στην απουσία των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών το 2022, όμως σημείωσε ότι η έκθεση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια στη ρωσική αγορά, από το 2014 και μετά, ήταν πολύ μικρή.

Ο διευθυντής Οperations της Grecotel, κ. Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, είπε ότι η νέα πρόκληση για αυτή τη σεζόν είναι το ενεργειακό κόστος και οι επιβαρύνσεις στα τρόφιμα. Ήδη, πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η αύξηση στις τιμές τροφίμων ανερχόταν στο 23%, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε περαιτέρω μετά τον πόλεμο. Επιπλέον, ο κ. Καλαϊτζιδάκης αναφέρθηκε και στην πρόκληση της ταχείας ψηφιακής μετάβασης.

Όσον αφορά την πορεία κρατήσεων για τη σεζόν, τόνισε ότι για τη Grecotel τα νούμερα ειναι καλύτερα από πέρυσι, και στόχος για το 2022 είναι να υπάρξει αύξηση έναντι του 2021. Επίσης, συμπλήρωσε ότι χαρακτηριστικό της σεζόν θα είναι η διαφοροποίηση, σε σχέση με άλλες χρονιές, της ψυχολογίας των Γερμανόφωνων τουριστών, η οποία δημιουργεί συνθήκες για κρατήσεις τελευταίας στιγμής.

Ο CEO της Aldemar Resorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ανέφερε ότι το 2022 δεν θα φτάσουμε τα επίπεδα 2019, γιατί υπάρχει η «τρύπα» των Ρώσων οι οποίοι θα πρέπει να αναπληρωθούν από παραδοσιακές αγορές και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται, όπως είπε. Θα είμαστε τυχεροί, τόνισε, εάν φτάσουμε το 80% των επιπέδων 2019, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που έρχεται μετά τον Μάιο, λόγω των συμφωνιών των αεροπορικών εταιρειών για τα καύσιμα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ), Γιώργος Πελεκανάκης από την πλευρά του εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αφίξεις στην Ελλάδα ίσως να φτάσουν σε επίπεδα 2019, όμως τα αυξημένα κόστη των ξενοδοχείων, τόσο στην ενέργεια όσο και στα τρόφιμα, ιδιαίτερα όσον αφορά την επάρκεια τροφίμων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, θα προβληματίσουν τον κλάδο.

Η επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τις προκλήσεις, θα ξεπεράσει το 10% φέτος, που σημαίνει ότι τα χρήματα που θα παραμείνουν σε κάθε επιχείρηση θα είναι μειωμένα, είπε ο κ. Αγγελόπουλος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η έλλειψη σε πρώτες ύλες θα επηρεάσει και την επόμενη χρονιά.

Επιπλέον, ο κ. Πελεκανάκης αναφέρθηκε στο μεγάλο «αγκάθι» των ελλείψεων προσωπικού, με το «κενό» να εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 40.000 – 50.000 θέσεις, οι οποίες μένουν ακάλυπτες σε σχέση με άλλες χρονιές, κυρίως προ πανδημίας. Έχει σημασία, τόνισε ο κ. Πελεκανάκης, να μη ρίξουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας γιατί αυτό θα επηρεάσει την πορεία του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

patris.gr

Δείτε ακόμα

7 προορισμοί που άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους πολίτες

Γ. Π.

3 Μαΐου ανοίγει η εστίαση,15 ο Τουρισμός

N. K.

Τουρισμός: Δεν πήγε καλά ο Μάιος

filoxenianews

Ελλάδα-Σαντορίνη: Μεγάλες νικήτριες στα αμερικανικά τουριστικά βραβεία FXExpress 2021 Awards

Γ. Π.

Τουρισμός: Η Ελλάδα επανεξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Γ. Π.

Χάρης Θεοχάρης στους Financial Times: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς καθυστέρηση»

Γ. Π.
φορτώνει....