Κρίση στα εξειδικευμένα επαγγέλματα του τουρισμού και της εστίασης, όπως μάγειρες και επαγγελματίες σερβιτόροι, επικρατεί στη μεγαλόνησο. Σε συνέντευξη του στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο απερχόμενος πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου κ.Νίκος Κοκολάκης είπε ότι: Τα προβλήματα παραμένουν πολλά με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στο να εργαστούν.
Αυτό που επεσήμανε ο κ.Κοκολάκης είναι το γεγονός της κακής εφαρμογής των εργασιακών κανόνων που συνήθως καταστρατηγούνται με αποτέλεσμα την καταπόνηση του προσωπικού πολλών ξενοδοχειακών μονάδων.
Να εφαρμόζεται η νομοθεσία
Οι κακές εργασιακές συνθήκες συνήθως είναι ο λόγος σύμφωνα με τον πρόεδρό των ξενοδοχουπαλλήλων που πολλοί έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα και έχουν στραφεί αλλού ή έχουν ανοίξει δική τους επιχείρηση.
Θα πρέπει συμπλήρωσε να καταλάβουν και οι ξενοδόχοι ότι πρέπει να εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία και να μην επιβάλλουν εξαντλητικά ωράρια στο προσωπικό ή άλλου είδους προβλήματα.
Οι ελλείψεις εντοπίζονται σε πολλές ειδικότητες, όπως στην κουζίνα αλλά και στην υπηρεσία δωματίου με αποτέλεσμα να υπάρχουν ροές εργαζομένων κατά χιλιάδες από την υπόλοιπη Ελλάδα για να εργαστούν. Πάντως ο κ. Κοκολάκης κάλεσε όποιον ψάχνει εργασία να επικοινωνεί με το σωματείο στο ΕΚΗ.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης κάνει λόγο για σοβαρό ζήτημα με πολλαπλές προεκτάσεις, που οδηγεί την τοπική ξενοδοχειακή επιχειρηματικότητα σε μαρασμό. Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μιλά για σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο τα ξενοδοχεία να απευθυνθούν σε προσωπικό από άλλες χώρες ή μόνο σε μετανάστες, προκειμένου να δουλέψουν, αλλά και για φαινόμενο που μπορεί να οδηγήσει τα ίδια τα ξενοδοχεία σε «ξένα χέρια»! Ο ίδιος υποστηρίζει πως υφίστανται φαινόμενα «κρατικοδίαιτων ξενοδοχοϋπαλλήλων» που προτιμούν ένα επίδομα και μαύρη εργασία παρά την νόμιμη δουλειά και επιτίθεται ακόμα και στην κυβέρνηση για τις επιλογές της στον τομέα αυτό.
Εμείς λέμε στους ξενοδοχουπαλλήλους να έρθουν να δουλέψουν και να πληρωθούν. Δεν είναι δυνατόν να χρειαζόμαστε εργαζόμενους και να μην βρίσκουμε γιατί αυτοί παίρνουν επιδόματα και κάθονται στις καφετέριες. Εάν, λοιπόν, εγώ του χρόνου πάω και φέρω εργαζόμενους από ένα άλλο κράτος, γιατί θα είμαι κακός; Επειδή θέλω να φέρω λεφτά στο Ρέθυμνο και οι Ρεθεμνιώτες δεν τα θέλουν; Τότε να τα κλείσουμε τα ξενοδοχεία!»
Μιλώντας για τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω έλλειψης προσωπικού, ο κ. Τσακαλάκης, είπε τα εξής: «Σας πληροφορώ, ότι αν οι μεγάλοι ξενοδόχοι δεν έφερναν προσωπικό από το εξωτερικό, τότε, δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν φέτος! Δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν! Δεν υπάρχουν καμαριέρες, δεν υπάρχουν σερβιτόροι! Ποιος θέλει να δουλέψει και δεν βρίσκει δουλειά; Φέρτε μου ένα! Όποιος θέλει να δουλέψει, γίνεται αμέσως πρόσληψη! Έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη, που προσλαμβάνουμε όποιο βρούμε, ακόμα και αν αξιολογούμε, ότι δεν θα είναι καλός στην δουλειά του! Οι ιδιοκτήτες μαζί με τα μέλη της οικογένειας τους, κάνουν όλες τις δουλειές προκειμένου να κρατήσουν τα ξενοδοχεία ανοικτά! Όταν λοιπόν αρχίσουμε και βάζουμε μετανάστες να δουλεύουν, θα είμαστε κακοί!»
Τι απαντούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρεθύμνου κ. Κωστής Νικολιδάκης, υποστηρίζει, ότι όντως υπάρχει πρόβλημα φέτος. Ωστόσο, αυτό έχει συμβεί γιατί έως τον Ιούλιο τίποτα δεν ήταν σαφές ως προς το τί δουλειά θα υπάρχει, με αποτέλεσμα πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι να επιλέξουν άλλη εργασία, προκειμένου να ζήσουν. «Δεν μπορείς να περιμένεις τρεις μήνες για να βγάλεις τα έξοδα ενός χρόνου» υποστηρίζει ο κ. Νικολιδάκης, ο οποίος διαψεύδει τα περί κρατικοδίαιτων υπαλλήλων αφού τα κρατικά επιδόματα έχουν διακοπεί από τον Μάιο. Την ίδια ώρα κάνει λόγο για ξενοδόχους που θέλουν να έχουν εργαζόμενους «για ένα κομμάτι ψωμί» χωρίς να τηρούν καν τα εκ του νόμου περί μισθοδοσίας!
Ο κ. Νικολιδάκης, χτυπά το δικό του «καμπανάκι» προς τους εργοδότες, λέγοντας: «Πολλές μελέτες έχουν δείξει, ότι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι είναι αυτοί του τουρισμού, γεγονός, που θα έπρεπε να αντιστοιχεί και σε ανάλογη αμοιβή. Όμως αυτό στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ισχύει. Κάποιες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν ούτε τα στοιχειώδη. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θέλουν να πληρώσουν καν τα στοιχειώδη! Πώς να πάνε σε αυτή την επιχείρηση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι για δουλειά; Δεν θα πάνε. Οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλέψουν, αλλά με βάση αυτά που λέει ο νόμος. Ούτε παραπάνω, ούτε λιγότερο!»