21.6 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαΐου 2023
Τουρισμός

Κρήτη: Ευτελίζουν τις τιμές για να γεμίσουν τα ξενοδοχεία

Σαμποτάρουν τον ποιοτικό τουρισμό ρίχνοντας πολύ χαμηλά τις τιμές. Σε ράλι τιμών… προς τα κάτω έχουν επιδοθεί αρκετοί μικροί και μεγάλοι ξενοδόχοι της Κρήτης για να γεμίσουν τα συγκροτήματά τους.

Πωλούν all inclusive πακέτα διαμονής σε εξευτελιστικές τιμές, γυρίζοντας ουσιαστικά την πλάτη στον ποιοτικό τουρίστα, αλλά και στο ποιοτικό προϊόν.

“Δεν είναι δυνατόν να πωλούν στα πρακτορεία για τον Απρίλιο και τον Μάιο πακέτα στην τιμή των 15-20 ευρώ την ημέρα”, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, υπογραμμίζοντας ότι η τιμή πρέπει να αρχίζει το λιγότερο από τα 30 ευρώ.

Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και μια λανθασμένη τακτική που σαμποτάρει το τουριστικό προϊόν μας. Γιατί, τι ποιότητα μπορεί να παρέχεις με τέτοιες τιμές προσπαθώντας να γεμίσει το ξενοδοχείο του”, είπε.

Η Ένωση Ξενοδοχείων

Η Ένωση Ξενοδοχείων σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την έναρξη της σεζόν θίγει κι αυτή το ζήτημα αναφέροντας:

“Παρατηρούμε ότι οι τιμές παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές και κάποιες φορές πολύ κάτω από αυτό που χαρακτηρίζει την κατηγορία στην οποία ανήκουν τα ξενοδοχεία.

Συνιστούμε προσοχή γιατί η παραπάνω πρακτική αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό και αλλοιώνει στα θεμέλια του τον ποιοτικό τουρισμό και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων μας έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, εξαιτίας των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών. Σε συνδυασμό με τις κλειδωμένες τιμές από την περασμένη σαιζόν και τις χαμηλές τιμές που βρίσκει κανείς στην αγορά, αυτό συνιστά σοβαρό κίνδυνο για πολλές επιχειρήσεις.  Ακόμη δεν έχουμε λάβει ουσιαστικές διαβεβαιώσεις για αποκλιμάκωση τιμών ενέργειας, ενώ και οι κερδοσκοπικές πρακτικές έχουν ξεφύγει από κάθε μέτρο”.

H Ένωση ακόμη επισημαίνει:

“Ο κοροναϊός δεν έχει φύγει και συνεχίζει να αποτελεί απειλή για εμάς, τους συναδέλφους μας και τις επιχειρήσεις μας. Να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα και να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση για να κλείσουμε μια και καλή αυτό το κεφάλαιο της ζωής μας.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Τουρισμού κάνει λόγο για πολύ μεγάλη αύξηση των κρατήσεων σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που συνιστά ακόμη μια σημαντική απειλή για τον κλάδο μας, ειδικά όσο παραμένει άλυτο το θέμα της ανταγωνιστικότητας των νομίμως λειτουργούντων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ενάντια στη σκιώδη φιλοξενία.

Ο πόλεμος, τέλος, έχει φέρει σημαντική επιβράδυνση των κρατήσεων, ενώ και οι κρατήσεις των χωρών της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας θεωρούνται ουσιαστικά χαμένες. Να μείνουμε σε επαγρύπνηση, πολύ περισσότερο που όλοι ξέρουμε ότι οι δηλωμένες αεροπορικές θέσεις δεν υλοποιούνται ποτέ και συχνά μειώνονται στην πορεία.  Τα δε αυξημένα αεροπορικά ναύλα δείχνουν ήδη ότι θα αποθαρρύνουν αρκετούς στο επόμενο διάστημα, αφού το hedging των καυσίμων σε ανταγωνιστικές τιμές φτάνει στο τέλος του.

Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσουμε και φαίνεται πως και αυτή η χρονιά θα είναι δύσκολη και απαιτητική. Ευχόμαστε να είναι καλή για όλους και θα είμαστε δίπλα σας με συμβουλές και νέα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις”.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

πηγή:patris.gr

Δείτε ακόμα

Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων: Η μηνιαία ολομέλεια στο Minos Palace

Γ. Π.

Minos Beach art hotel: Πολυσυλλεκτικό γαστρονομικό προφίλ σε κρητική ερμηνεία

N. K.

Τουρισμός: Ρεκόρ επιβατικής κίνησης σημείωσαν τα αεροδρόμια

Γ. Π.

Aποκλειστικη συνέντευξη του περιφερειακού διευθυντή της Atlantica Hotels & Resorts Δημήτρη Περράκη

N. K.

Β. Κικίλιας: 320 εκ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη του τουρισμού

Γ. Π.

Περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού

Γ. Π.
φορτώνει....