Τουρισμός

Κρήτη: Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για την τουριστική περίοδο 2022-2023

Θετικά και ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τις ροές τουριστών, που έλαβαν οι εμπλεκόμενοι στον τουριστικό κλάδο στην Κρήτη από τη φετινή τουριστική σεζόν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει η συζήτηση για την προετοιμασία και τις προοπτικές για την τουριστική περίοδο του 2023. Αν και η λήξη της σεζόν αργεί ακόμα, καθώς όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του κλάδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, τα δεδομένα του φετινού καλοκαιριού και της τουριστικής κίνησης, βρίσκει όλους τους παράγοντες σε εγρήγορση και σε συνεργασία πάντα, με τη περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, προετοιμάζουν το επόμενο βήμα. Το κυρίαρχο δεδομένο για την εγρήγορση αυτή, αφορά στο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από τους tour operators, αλλά και στα στοιχεία από τις εκθέσεις και τα διεθνή fora όπου συμμετέχει η Κρήτη, τα οποία ενισχύουν τις προοπτικές και την αισιοδοξία όσων προετοιμάζονται για την επόμενη τουριστική χρονιά.

Όπως λένε το ΑΠΕ-ΜΠΕ εμπλεκόμενοι με το τουριστικό προϊόν στην Κρήτη, ξενοδόχοι και παράγοντες του τουρισμού ενημερώνονται συνεχώς για τα δεδομένα από κορυφαία στελέχη διεθνών πρακτορείων τουρισμού, σχετικά με τις προοπτικές, οι οποίες είτε ανοίγονται, είτε διαφαίνονται και σχετίζονται με τις τουριστικές αγορές της Σκανδιναβίας, και του συνόλου της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η Κρήτη ως τουριστικός προορισμός έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και η δημοφιλία της, δεν εξασθένησε, παρά την παρατεταμένη περίοδο της πανδημίας η οποία κράτησε με τεράστιους περιορισμούς την τουριστική αγορά σε καραντίνα. Ακόμη και στην αμερικανική ήπειρο η Κρήτη, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, διατηρεί υψηλές θέσεις με την κατάταξη της στην 8η θέση στην κατηγορία «Καλύτερο νησί στην Ευρώπη», στη διάρκεια των αμερικανικών τουριστικών βραβείων της FX Express 2022, γεγονός που ενισχύει την άποψη και τις προσπάθειες στην Κρήτη των ειδικών, για επέκταση της τουριστικής περιόδου έως και όλο το χρόνο. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρει συνεχώς πως «ο τουρισμός είναι ο βατήρας για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» και η στοχο-προσήλωση σε επίπεδο προγραμματισμού στην Κρήτη αφορά όχι μόνο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και τις νέες μορφές τουρισμού, τις νέες αγορές, οι οποίες όμως χρειάζονται τόσο τις δημόσιες υποδομές όσο όμως, σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη, και την προσέλκυση επενδύσεων που να άπτονται του ποιοτικού τουρισμού.

Στο Ρέθυμνο αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη τα προγνωστικά που υπήρχαν, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πέπη Μπιρλιράκη αρμόδια για θέματα Τουρισμού στο δήμο Ρεθύμνης: «… από την αρχή της σεζόν έχουν επαληθευτεί. Στο Ρέθυμνο αν και υπήρξε μία ανεπαίσθητη κάμψη στις αρχές Μαΐου, παρά ταύτα ήταν από τους προορισμούς, ο νομός μας, που σχεδόν δεν είχε κανένα “φρένο” σε αυτό το μεγάλο κύμα φέτος, των επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Οι παλαιοί του τουρισμού ξενοδόχοι και μέλη συλλόγων και φορέων διαβεβαιώνουν ότι στο Ρέθυμνο -και αυτό συνέβαινε σε όλη την Κρήτη όπως διαπιστώσαμε-, είχαμε επισκέπτες και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Η Αμερική έδωσε ένα πολύ δυνατό παρών, μέσα στο καλοκαίρι, από την αρχή του καλοκαιριού η Γαλλία ήταν από τους πρωταγωνιστές, όπως η Γερμανία και η Αγγλία και οι κάτω χώρες. Όλοι τους, όπως πάντα δήλωσαν την προτίμησή τους, την αγάπη τους και την πίστη τους στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο και αυτό το οποίο εμείς έχουμε διαπιστώσει, είναι πως συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αμείωτη η προσέλευση επισκεπτών τόσο μεμονωμένων όσο και γκρουπ αλλά και για θεματικούς προορισμούς μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου».

Όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καλή προετοιμασία έφερε τα θετικά αποτελέσματα. Η κ. Μπιρλιράκη εξηγεί λέγοντας πως: «…οργανώσαμε από νωρίς -και μάλλον αυτή είναι η συνταγή επιτυχίας-, διάφορες εκδηλώσεις, θεματικές, αθλητικές και άλλες διοργανώσεις, τις οποίες οι ξενοδόχοι μας αγκάλιασαν δεδομένου ότι και οι ίδιοι έχουν αποδείξει πως από παλιά έχουν ρισκάρει και το ίδιο κάνουν και σήμερα. Ρίσκο είναι να μείνουν ανοιχτοί ακόμα και τη χειμερινή περίοδο πόσο μάλλον μέχρι τα τέλη Νοέμβρη, μήνα τον οποίο προσπαθούμε να γεμίσουμε με κάθε είδους συμβάντα όπως αθλητικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, με θεματικές διοργανώσεις. Φαίνεται ότι η προσπάθεια αυτή πάει καλά, αφού στο τέλος του Οκτώβρη τα ξενοδοχεία μας θα είναι γεμάτα με μεγάλες πληρότητες και μεγάλες προσελεύσεις από ειδικά θεματικά γκρουπ που έρχονται στο Ρέθυμνο»

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

IMTM:Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην 28η διεθνή έκθεση στο Τελ Αβίβ

N. K.

Συνάντηση Βασίλη Κικίλια-Κινέζου Πρέσβη για την περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής προβολής της Ελλάδας στη κινεζική αγορά

N. K.

Κικίλιας: Ο καλύτερος Οκτώβριος όλων των εποχών για τον τουρισμό

Γ. Π.

Η Αθήνα από τις πιο ελκυστικές οικονομικά πόλεις σε ό,τι αφορά τη διαμονή

N. K.

Χανιά: Συνάντηση του ΓΓ του ΕΟΤ Δ. Φραγκάκη με φορείς του τουρισμού

Γ. Π.

Στρατηγική συνεργασία Υπουργείου Τουρισμού και Δήμου Αθηναίων για την προσέλκυση κινηματογραφικού τουρισμού

Γ. Π.
φορτώνει....