Food & Beverages

“Κρασιά και Πασχαλινό Τραπέζι” – Οινικές προτάσεις της Φωτεινής Καποκάκη* για τους αναγνώστες του Filoxenianews

Λίγες μέρες έμειναν για το πασχαλινό τραπέζι και αναμφίβολα το Πάσχα είναι η αγαπημένη γιορτή των Ελλήνων και των κρεατοφάγων. Η διαδικασία προετοιμασίας του τραπεζιού αποτελεί μια ιεροτελεστία για την οικογένεια, καθώς συγκεντρώνονται να συζητήσουν και ενίοτε να μαλώσουν,  στην προσπάθεια να οργανώσουν τις δουλειές που πρέπει να γίνουν, ώστε να απολαύσουν, μονιασμένοι πλέον, το φαγητό με την παρέα τους (το πολύ 12 άτομα, μην ξεχαστείτε!).

Πριν προμηθευτείτε λοιπόν τα αμνοερίφια μην παραλείψετε να αγοράσετε τα κρασιά που θα συνοδεύσουν το φαγητό. Η Κυριακή του Πάσχα ξεκινάει από την προηγούμενη, τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου, με την μαγειρίτσα, ένα φαγητό που είτε το αγαπάς είτε το μισείς. Προσωπικά ανήκω στην δεύτερη κατηγορία! Η μαγειρίτσα είναι μια σούπα έντονη γευστικά με λεμόνι, συκωτάκια και πολλά μυρωδικά. Γι’ αυτό αναζητούμε ένα κρασί με αρκετή οξύτητα να ταιριάξει με αυτή του πιάτου και αρώματα που θα τονίσουν την έντασή του. Δοκιμάστε το κρασί Robola Gentilini από την Κεφαλλονιά ένα κρασί με κοφτερή οξύτητα, λιπαρό, με όγκο στο στόμα, με έναν λεμονάτο χαρακτήρα και ελαφριά φυτικότητα που θα αναδείξει την γεύση του πιάτου. Ενδεικτική τιμή 13,00 €.

Την ημέρα του Πάσχα το φαγητό ξεκινάει από νωρίς με τοπικά εδέσματα όπως πίτες, χορτοκαλίτσουνα, καλιτσούνια με μυρωδικά και μυζήθρα. Επιλέγουμε ένα τοπικό κρασί, το Δαφνί Λυραράκη από το αμπελοτόπι Ψαράδες του οινοποιείου. Το συγκεκριμένο έχει πολύ ιδιαίτερα αρώματα, αυτό όμως που το διακρίνει είναι ο έντονος  βοτανικός χαρακτήρας του, ένα αρωματικό προφίλ που δύσκολα θα το συναντήσουμε σε άλλες ποικιλίες.  Αρώματα δάφνης , δυόσμου ,δεντρολίβανου αλλά και εσπεριδοειδή σε συνδυασμό με την φρεσκάδα και τραγανή οξύτητα θα ταιριάξουν πολύ καλά με αυτά τα εδέσματα. Ενδεικτική τιμή 10,30 €.

Μέτα από αρκετές ώρες, η στιγμή που όλοι περιμένατε έφτασε. Το αρνάκι στην σούβλα  είναι έτοιμο και ένα ιδανικό κρασί για να το ταιριάξουμε είναι το Ξινόμαυρο Καρυδά από την Νάουσα.  Ένα κρασί έντονο, με αρώματα λιαστής ντομάτας,δαμάσκηνου και μπαχαρικών, στιβαρό με υψηλές τανίνες που δένουν  με την πρωτεΐνη του κρέατος, αλλά και υψηλή οξύτητα που εξισορροπεί την λιπαρότητα που έχει το αρνί.  Ενδεικτική τιμή 16,00 €.

Κλείνουμε το τραπέζι με τσουρέκια, λυχναράκια και αν βρίσκεστε στα Χανιά με σφακιανή πίτα με μέλι και φυσικά με τσικουδιά από το οινοποιείο Μανουσάκη από σταφύλια Roussanne. Ένα ιδανικό τελείωμα για το Πασχαλινό τραπέζι. Ενδεικτική τιμή 14,50 €.

Καλές γιορτές και καλό Πάσχα!

Εις υγείαν!

*Η Φωτεινή Καποκάκη διαθέτει WSET πιστοποίηση επιπέδου 3 και εργάζεται σε ξενοδοχεία 5 αστέρων της περιοχής του Ηρακλείου.

 

Δείτε ακόμα

Εκτόξευση για τα «εναλλακτικά» πρωτεϊνούχα τρόφιμα που περιλαμβάνουν μη ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη

N. K.

Ιστορικό ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές το 2021

N. K.

Agrocrete – Συνταγές “κρητικές γεύσεις”

Γ. Π.

«WWF Hotel Kitchen»: Ακόμα 11 ξενοδοχεία κατά της σπατάλης τροφίμων

Γ. Π.

Οι τάσεις στο κρασί το 2021

N. K.

7 Ισχυρισμοί υγείας ελαιόλαδου

N. K.
φορτώνει....