16.5 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαρτίου 2023
Ξενοδοχεία Τεχνολογία

Καινοτομία: Το βασικό εργαλείο ανάπτυξης

Υπάρχουν δύο τύποι ανθρώπων στον κόσμο: αυτοί που αγαπούν την αλλαγή και αυτοί που την φοβούνται. Όσοι την αγαπούν καλωσορίζουν την καινοτομία και προσβλέπουν στους νέους τρόπους που μπορεί να επηρεάσει τη ζωή και την επιχείρησή τους. Όσοι τη φοβούνται νιώθουν ότι θα μείνουν πίσω από τις νέες εξελίξεις, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτουν την αλλαγή.

Η καινοτομία απαιτεί και τις δύο πλευρές. Χωρίς τους υποστηρικτές, η καινοτομία δεν θα προέκυπτε ποτέ και χωρίς τους αρνητές, οι ιδέες θα έτρεχαν αχαλίνωτες χωρίς κανέναν να τις διαχειριστεί σωστά ή να φιλτράρει ό,τι δεν λειτουργεί, ώστε να μείνει μόνο αυτό που λειτουργεί.

«Αν κάνεις πάντα αυτό που έκανες πάντα, θα παίρνεις πάντα αυτό που έπαιρνες πάντα»

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Λαμβάνοντας υπόψη τον γρήγορο ρυθμό και την κλίμακα των τεχνολογικών εξελίξεων, οι επιχειρήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν τη ζωτική σημασία της καινοτομίας – και να ενεργήσουν ανάλογα. Σημαίνει αλλαγή, η οποία σπάνια είναι εύκολη ή διαισθητική. Όταν ακούτε για μια καινοτόμο εταιρεία, είναι συχνά μια εταιρεία που έχει υποστεί κάποιες σημαντικές αλλαγές. Οι καινοτόμες εταιρείες είναι πρόθυμες να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να αναλάβουν κινδύνους που μπορεί να μην τους αναλαμβάνουν άλλοι.

Η ουσία της καινοτομίας είναι κάτι περισσότερο από απλή αλλαγή ή μεταμόρφωση. Πρόκειται για τη μόχλευση των προκλήσεων σε ιδέες και ανατρεπτικές λύσεις.


Αν εφαρμόζεται σωστά, μεταφράζεται σε επιχειρηματικές καινοτομίες, που είναι σημαντικός παράγοντας διαφοροποίησης και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετεί βασικές αναγκες, όπως η διατήρηση της συνάφειας της επιχείρησης στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.

Η καινοτομία επιτρέπει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα στις τρέχουσες (και μελλοντικές) επιχειρηματικές απαιτήσεις. Μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι των αναταράξεων της αγοράς. Επιπλέον, η καινοτομία κάνει τις επιχειρήσεις να ξεχωρίζουν από τους ανταγωνιστές και προσφέρει στους πελάτες μια καλύτερη εμπειρία μέσω μιας βελτιωμένης πρότασης. Και για να μην αναφέρουμε, οι καινοτόμες εταιρείες συχνά θεωρούνται ότι διοικούνται και λειτουργούν καλύτερα επειδή κοιτάζουν πάντα μπροστά, ενώ παραμένουν εστιασμένες στους στόχους τους.

Από στρατηγικής άποψης, είναι σημαντικό όχι μόνο να καινοτομούμε εσωτερικά αλλά και να παρακολουθούμε τις σχετικές αναδυόμενες τεχνολογίες (εκτός οργανισμού). Μπορεί να προσφέρει ένα πρόσθετο στρατηγικό πλεονέκτημα, για την καλύτερη αντιμετώπιση των επιχειρηματικών προκλήσεων, την εκμετάλλευση επιχειρηματικών ευκαιριών και την ανάπτυξη συνεργασιών. Ως αποτέλεσμα, η καινοτομία γίνεται κάτι περισσότερο από απλή αλλαγή, είναι ένας τρόπος να αφουγκραζόμαστε τον κόσμο όπως αλλάζει γύρω μας.

Ο θεμελιώδης σκοπός της καινοτομίας, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού κόσμου, είναι να γίνει ένας παράγοντας αλλαγής που θα δημιουργήσει στρατηγική αξία – σε οποιαδήποτε επιχειρηματική πτυχή. Μπορεί να προέρχεται από τον οργανισμό, έξω από αυτόν ή ως συνδυασμός και των δύο.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Γιάννης Ρέτσος: Αν παραμείνει κλειστο δεύτερη χρονιά ξενοδοχείο, δεν πρόκειται να ξανανοίξει

Γ. Π.

World Travel Awards: Καλύτερο ξενοδοχείο στην Ευρώπη Το διάσημο Çırağan Palace Kempinski

Γ. Π.

Ο όμιλος Domes Resorts βραβεύει τους καλύτερους φοιτητές της ΑΣΤΕΚ

Γ. Π.

Domes Resorts: Το πιο γρήγορα ανερχόμενο brand στην Ευρώπη

Γ. Π.

Τουρισμός: Οι μεγάλες ξενοδοχειακές αφίξεις του 2023 που αλλάζουν την Ελλάδα

Γ. Π.

Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων: Η μηνιαία ολομέλεια στο Minos Palace

Γ. Π.
φορτώνει....