15.4 C
Άγιος Νικόλαος
29 Ιανουαρίου 2023
Τουρισμός

Κ. Μητσοτάκης: Στα επίπεδα του 2019 επέστρεψε ο τουρισμός – Στα 18 δισ. τα έσοδα

Κάνοντας λόγο για τη μεγάλη επιστροφή του τουρισμού μέσα στο 2022, ο πρωθυπουργός, στην ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του κλάδου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για ένα ακόμα καλύτερο 2023, εκπέμποντας, παράλληλα, το δικό του μήνυμα προς τους επιχειρηματίες.

“Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να είναι όχι απλά καλά εκπαιδευμένοι, αλλά και επαγγελματικά ευχαριστημένοι… Συγχαρητήρια για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία… Δε θα πάψω να επαναλαμβάνω ότι η πρώτη επαφή ενός επισκέπτη δεν είναι με τις εγκαταστάσεις ενός καταλύματος, αλλά με το χαμόγελο εκείνου που θα τον υποδεχθεί… Και αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς υπολογίζεται ότι μετά την πανδημία μία στις 13 θέσεις στον κλάδο δεν μπόρεσε να καλυφθεί… Υπήρξαν συμπολίτες μας που δούλευαν με μικρές αμοιβές, συχνά διαβιώντας σε κακές συνθήκες, σίγουρα όχι αντάξιες της φήμης της χώρας. Και σίγουρα αυτές οι πρακτικές αποτελούν εξαιρέσεις, αλλά θα πρέπει και αυτές οι εξαιρέσεις να εξαφανιστούν τελείως από το χάρτη και αυτή η διάσταση παραμένει σοβαρή και πρέπει να καταστεί προτεραιότητα…”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Οι ποιοτικές υπηρεσίες στον επισκέπτη ξεκινούν από ποιοτικές υπηρεσίες στον εργαζόμενο και θέλω να κάνω μία ακόμα έκκληση στους εργοδότες να μη διστάζουν να ανταμείψουν τον κόπο και την προσπάθεια των υπαλλήλων τους, χορηγώντας έξτρα μπόνους. Ειδικά μετά από μία τόσο καλή τουριστική περίοδο…Οι εργαζόμενοι πρέπει και αυτοί να έχουν συμμετοχή στην επιτυχία και να δικαιούνται μέρισμα από την εξαιρετική απόδοση του ελληνικού τουρισμού…”, συμπλήρωσε. 

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε:

-Τα δεδομένα εφέτος μπορούν ανεπιφύλακτα να μας επιτρέψουν να μιλάμε για επιτυχία και για τη μεγάλη επιστροφή του ελληνικού τουρισμού… Οι αφίξεις μέχρι το τέλος της χρονιάς θα φτάσουν στο 88% του αριθμού ρεκόρ του 2019, ενώ οι εισπράξεις θα κινηθούν περίπου στα ίδια, ίσως και υψηλότερα και έτσι από τα 15 δισεκατομμύρια που το γενικό λογιστήριο προέβλεπε ως έσοδα για το 2022 θα προστεθούν τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ακόμα, υπερβαίνοντας κατά 3 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό. 

-Ο τουρισμός είναι ένας πυροδότης ανάπτυξης για πολλούς και για πολλά…Συμβάλλει στις επενδύσεις και στην απασχόληση… Είναι πεδίο κινητοποιήσεις δημόσιων, ιδιωτικών, αλλά και ευρωπαϊκών κεφαλαίων…

-Η εφετινή χρονιά είναι χρόνια ολικής επαναφοράς για τον τουρισμό, παρά το γεγονός ότι και εφέτος είχαμε μεγάλες δυσκολίες…Έχουμε ένα πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης. Ρώσοι τουρίστες δεν ήρθαν. Ουκρανοί δεν ήρθαν…Ένας πόλεμος προκαλεί αναταραχή, έκρηξη των τιμών, έκρηξη του ενεργειακού κόστους και παρόλα αυτά ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε και έκανε αυτή τη μεγάλη επιστροφή…

-Πετύχαμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου και είναι πια μία κατάκτηση για τον ελληνικό τουρισμό. Δεν έτυχε πέτυχε. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν επεκτείνει το πρόγραμμα των πτήσεων για τη δύσκολη περίοδο από το Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο. Πέρυσι το πρώτο αεροπλάνο προσγειώθηκε το Μάρτιο, φέτος θα προσγειωθεί ακόμα νωρίτερα. Και βέβαια η κρουαζιέρα μας έχει και αυτή με τον τρόπο της διευρύνει την τουριστική περίοδο. 5.000 calls, αφίξεις, περισσότερες του χρόνου και η Ελλάδα πια ως προορισμός όλο τον χρόνο, είτε μιλάμε για αυτή την πολύ ωραία έννοια του ελληνικού weekend, του “Greekend”, είτε μιλάμε για άλλους λόγους να επισκέπτεται κανείς την Ελλάδα, είτε μιλάμε για τον χειμερινό μας τουρισμό, είτε μιλάμε για τον πολιτιστικό μας τουρισμό, οδεύουμε σταδιακά προς μία σεζόν 12 μηνών.

-Αυτή η σεζόν των 12 μηνών δεν πρέπει να αφορά μόνο τους επισκέπτες. Πρέπει να αφορά και τους συμπολίτες μας…Το πρόγραμμα τουρισμός για όλους θα τρέξει και το 2023…Το 2023 αναμένεται να είναι μία χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό μας και αυτό παρά τη μεγάλη διεθνή αβεβαιότητα, τις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις και την παγκόσμια οικονομία που βαδίζει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας…

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

πηγή:capital.gr

Δείτε ακόμα

Βρετανία:Τέλος τα τεστ για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες

N. K.

Με PCR οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες

N. K.

Γρηγόρης Τάσιος: Ελάχιστες οι κρατήσεις – Μεγάλος ανταγωνισμός με την Τουρκιά

Γ. Π.

Έρευνα για τα καταλύματα Airbnb στο Δήμο Σητείας

Γ. Π.

ΣΕΤΕ: Η επόμενη μέρα απαιτεί αλλαγή τουριστικού μοντέλου σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ν. Π.

Orient Express Silenseas | Δείτε το μεγαλύτερο ιστιοφόρο στον κόσμο

Γ. Π.
φορτώνει....