26 C
Άγιος Νικόλαος
7 Ιουνίου 2023
Travel Guide Τουρισμός

Ιστορικές πόλεις και τα μυστικά τους

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή λόγω πανδημίας και δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε , ο κόσμος είναι γεμάτος μυστηριώδεις και ενδιαφέρουσες αρχαίες τοποθεσίες και χαμένες ακροπόλεις που περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Υπάρχουν πολλά μέρη που εξακολουθούν να είναι λειτουργικές πόλεις, αλλά κατοικήθηκαν αιώνες πριν, αν όχι πριν χιλιάδες χρόνια. Από τα λίκνα του σύγχρονου πολιτισμού έως τις μαγευτικές πόλεις του Νέου Κόσμου, γίνετε μέλος σε μια περιήγηση παρεα με το filoxenianews σε μερικές από τις πιο ιστορικές πόλεις της Γης και ανακαλύψτε τις συναρπαστικές ιστορίες τους.

Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News
Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News 

Λούξορ, Αίγυπτος

photo shutterstock

Το Λούξορ ήταν στην αρχαιότητα οι Θήβες, η πρωτεύουσα του βασιλείου και πόλη του Άμωνα Ρα . Η σημασία της πόλης ήταν μεγάλη ήδη από την Ενδέκατη δυναστεία Φαραώ, όταν έγινε μια ακμάζουσα πόλη με υψηλό κοινωνικό καθεστώς και πολυτέλεια και ως πόλη των τεχνών, των γραμμάτων, της σοφίας και της πολιτικής ανωτερότητας και έφτασε στην ακμή της κατά την διάρκεια του Νέου Βασιλείου .

photo shutterstock

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στην πόλη κατασκευάστηκαν πολλοί ναοί και κτίρια. Παρόλα αυτά, η πολιτική και στρατιωτική σημασία της πόλης εξασθένησε στην ύστερη περίοδο και η πρωτεύουσα μετακινήθηκε σε πόλεις της βόρειας (Κάτω) Αιγύπτου και εν τέλη στην Αλεξάνδρεια. Η πόλη όμως συνέχισε να είναι η θρησκευτική πρωτεύουσα της Αιγύπτου ως η πόλη του Άμωνα, μέχρι την κατάκτηση της Αιγύπτου από τους αρχαίους Έλληνες. Η πόλη εγκαταλείφθηκε και μετά, εξαιτίας των πλημμυρών του Νείλου, οι ναοί καλύπτονταν σταδιακά από στρώματα λάσπης. Οι αρχαίοι ναοί ανασκάφτηκαν τον 19ο αιώνα και σήμερα είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Τσέστερ, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο

photo shutterstock

Το Τσέστερ, στα βορειοδυτικά της Αγγλίας, ιδρύθηκε ως ρωμαϊκό φρούριο το 79 μ.Χ. Γνωστό ως Ντέβα, είναι η καλύτερα διατηρημένη περιφραγμένη πόλη της χώρας, με τα υπέροχα μεσαιωνικά τείχη της να περικυκλώνουν σχεδόν εντελώς το ιστορικό κέντρο. Το κύκλωμα γύρω από το αρχαίο αμυντικό σύστημα, που αρχικά ξεκίνησε από τους Ρωμαίους, εκτείνεται για δύο μίλια (3,2 χιλιόμετρα). Άλλα ρωμαϊκά υπολείμματα περιλαμβάνουν το τεράστιο αμφιθέατρο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της Βρετανίας, και τους ρωμαϊκούς κήπους.

photo shutterstock

Εκτός από τη ρωμαϊκή κληρονομιά της, η όμορφη πόλη φιλοξενεί επίσης τον Πύργο Agricola του 12ου αιώνα (εικόνα). Ήταν κάποτε μια πύλη προς το Κάστρο του Τσέστερ, το οποίο ιδρύθηκε από τον Γουίλιαμ τον Κατακτητή το 1070. Το Τσέστερ είναι επίσης διάσημο για μια σειρά από μοναδικές στοές δύο επιπέδων που είναι 700 ετών – και τον καθεδρικό ναό των 1.000 ετών .

Κάντιθ, Ισπανία

photo shutterstock

Υπάρχουν μερικοί διεκδικητές για τον τίτλο της παλαιότερης πόλης της Ευρώπης, αλλά οι περήφανοι πολίτες του Κάντιθ επιμένουν ότι η εντυπωσιακή όαση του Ατλαντικού είναι η πραγματικά ποιο παλιά. Και φαίνεται ότι οι αρχαιολόγοι το επιβεβαίωσαν επίσης καθώς βρέθηκαν τείχη του 8ου αιώνα π.Χ. κάτω από την Παλιά Πόλη τα τελευταία 10 χρόνια. Είναι σίγουρα η παλαιότερη, συνεχώς κατοικημένη πόλη της Ισπανίας.

photo shutterstock

Μέσα στους ιστορικούς δρόμους της πόλης, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι οι Φοίνικες παρελαύνουν πριν από περίπου τρεις χιλιετίες και οι Μαυριτανοί να κυριαρχούν καθώς διαδίδουν τη δύναμή τους σε όλη τη νότια Ισπανία και πέρα, και των οποίων οι επιρροές υπάρχουν στην πόλη ακόμα και σήμερα. Οι ελικοειδείς, στενές λωρίδες της Παλιάς Πόλης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις μεγάλες οδούς νεότερων περιοχών, όπως και τα σύγχρονα γυάλινα κτίρια σε σύγκριση με τις ιστορικές πανέμορφες κατασκευές


Ξι Αν, Κίνα

photo shutterstock


Η Κίνα φιλοξενεί έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς του κόσμου και είναι πλούσια σε εξαιρετικούς και αρχαίους θησαυρούς. Φανταστείτε ακόμα και ένα ολόκληρο πήλινο στρατό, των πολεμιστών και των αλόγων (που απεικονίζονται) που θάφτηκαν με τον Πρώτο Αυτοκράτορα της Κίνας Qin Shi Huang για περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν από την ανασκαφή τους. Ο απίστευτα σαν στρατός κατοικεί τώρα σε ένα μουσείο που χτίστηκε γύρω από το χώρο ανασκαφής κοντά στο Ξι Αν στην κεντρική Κίνα.

photo shutterstock

Η ίδια η πόλη έχει μεγάλη ιστορική σημασία. Σήμερα, η πρωτεύουσα της επαρχίας Shaanxi, είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις της Κίνας και μία από τις τέσσερις μεγάλες αρχαίες πρωτεύουσες δίπλα στο Πεκίνο, το Ναντζίνγκ και το Λουογιάνγκ. Η σημασία της σε όλη την ιστορία ήταν μεγάλη, ως έδρα πολλών ισχυρών κινεζικών δυναστειών, αλλά και ως αφετηρία του Silk Road. Η πόλη είναι γεμάτη με απίστευτα ιστορικά μνημεία που έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα, όπως η παγόδα Giant Wild Goose, η οποία είναι άνω των 1.000 ετών, και τα ιστορικά τείχη της πόλης (εικόνα).

Χουέ, Βιετνάμ

photo shutterstock

Aυτή η πόλη στο κεντρικό Βιετνάμ δεν είναι από τις παλαιότερες στον κόσμο, σίγουρα είναι όμως από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου Dang Trong τον 18ο αιώνα και η δυναστεία Nguyen μεταξύ 1802 και 1945, η ιστορία του Hue εκτείνεται ήδη από τον 4ο αιώνα, όταν το Hue ανήκε στο αρχαίο Βασίλειο του Lâm Ap. Ωστόσο, είναι το αυτοκρατορικό παρελθόν της πόλης που συνεχίζει να την καταδιώκει.

photo shutterstock

Η περίφημη Αυτοκρατορική Πόλη του Χουέ είναι μια τεράστια ακρόπολη του 19ου αιώνα που περιβάλλεται από τάφρο και πέτρινους τοίχους. Στο εσωτερικό, περιλαμβάνει τα παλάτια και τα ιερά, το σπίτι του αυτοκράτορα και ένα αντίγραφο του Βασιλικού Θεάτρου. Η πιο πρόσφατη ιστορία είναι εγκλωβισμένη μέσα στα τείχη της Αυτοκρατορικής Πόλης, καθώς είναι αρκετές οι καταστροφές από τις στρατιωτικές συγκρούσεις του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου του Βιετνάμ.


Κίτο, Εκουαδόρ

photo shutterstock

Με πλούσια ιστορία πριν και μετά την Κολομβία, το Κίτο θεωρείται συχνά μεταξύ των σημαντικότερων ιστορικών πόλεων της Νότιας Αμερικής και είναι πιθανώς και η παλαιότερη συνεχώς κατοικημένη πόλη της ηπείρου. Ενώ η προέλευσή του χρονολογείται από το 2.000 π.Χ., εγκαταστάθηκε το 980 μ.Χ. από τη φυλή Quitu, η οποία έζησε στην περιοχή πριν από την άφιξη των ευρωπαίων. Αποικία από τους Ισπανούς το 1534, το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι ένα από τα μεγαλύτερα, λιγότερο τροποποιημένα και καλύτερα διατηρημένα στην Αμερική.

photo shutterstock

Το ιστορικό κέντρο διαθέτει περίπου 130 μνημεία και 5.000 διατηρητέα κτίρια, συμπεριλαμβανομένης της επιβλητικής Basílica del Voto Nacional. Το πιο σημαντικό νεογοτθικό κτίριο στον Ισημερινό και σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, ήταν κάποτε ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στον Νέο Κόσμο. Παρομοίως, το Carondelet Palace (σήμερα η έδρα της κυβέρνησης) χτίστηκε γύρω στο 1570 για να εδραιώσει σταθερά την ισπανική δύναμη στον Ισημερινό, ενώ η μεσαιωνική εκκλησία του Σαν Φρανσίσκο (εικόνα) είναι το μεγαλύτερο ιστορικό αρχιτεκτονικό σύνολο στη Λατινική Αμερική.

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

photo shutterstock

Μια πόλη με λαμπρό παρελθόν, η Κωνσταντινούπολη έχει ζήσει πολλές ενσαρκώσεις, πρώτα ως Κωνσταντινούπολη και μετα ως Istanbul. Ιδρύθηκε γύρω στο 660 π.Χ., η Κωνσταντινούπολη έχει λειτουργήσει ως αυτοκρατορική πόλη για σχεδόν 16 αιώνες. Όχι μόνο ως ένα πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο, η Κωνσταντινούπολη υπήρξε ανέκαθεν σημαντική σύνδεση μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Το δυτικό άκρο του δρόμου του μεταξιού, ελέγχει επίσης τα σιδηροδρομικά δίκτυα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και ήταν η μόνη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου.

photo shutterstock


Υπάρχουν πολλά ιστορικά ορόσημα που η Κωνσταντινούπολη είναι περήφανη, αλλά το μεγαλύτερο στολίδι της είναι η Αγία Σοφία. Χτισμένη το 537 μ.Χ., ήταν το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο εκείνη την εποχή και ένας ορθόδοξος καθεδρικός ναός μέχρι τον 13ο αιώνα, όταν μετατράπηκε σε ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό ναό. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την τότε Κωνσταντινούπολη το 1453, ο καθεδρικός ναός μετατράπηκε σε οθωμανικό αυτοκρατορικό τζαμί μέχρι το 1935, όταν και μετατράπηκε σε μουσείο και ξανά πάλι σε τζαμί μετά από απόφαση του προέδρου της Τουρκίας το 2020

.

Αθηνα, Ελλάδα

photo shutterstock

Οποιαδήποτε εξερεύνηση της εκπληκτικής ιστορίας της Ελλάδας πρέπει να ξεκινήσεις στην Αθήνα – το λίκνο της σύγχρονης δημοκρατίας. Η ελληνική πρωτεύουσα ήταν επίσης η γενέτειρα του θεάτρου και εξακολουθεί να φιλοξενεί τα ερείπια μερικών από τα πρώτα θέατρα. Το Θέατρο Ηρώδιου κατασκευάστηκε από τον Έλληνα ευγενή Ηρώδη Αττικό στις πλαγιές της Ακρόπολης το 161 μ.Χ.

photo shutterstock

Τίποτα δεν φωνάζει Αθήνα όπως η Ακρόπολη, ο βραχώδης λόφος που υπήρχε πάνω από την πόλη από τον 5ο αιώνα π.Χ., που φιλοξενεί μερικά από τα μεγαλύτερα κτίρια της αρχαίας εποχής, συμπεριλαμβανομένου του Παρθενώνα. Ο δωρικός ναός ήταν ένα από τα πρώτα μνημεία που χτίστηκαν εδώ και χτίστηκε μεταξύ 447 και 438 π.Χ. Αφιερώθηκε στην Αθηνά, προστάτη της πόλης. Σήμερα, τα γλυπτά της Ακρόπολης στεγάζονται στο λαμπερό, υπερσύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης, για την προστασία και τη διατήρησή τους.


Ρώμη, Ιταλία

photo shutterstock


Ως πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Ρώμη είναι θησαυρός αρχαίων πλούτων. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημά του είναι το πανίσχυρο Κολοσσαίο (που απεικονίζεται). Το εκπληκτικά καλοδιατηρημένο αμφιθέατρο χτίστηκε τον 1ο αιώνα για να φιλοξενήσει παιχνίδια, τουρνουά μονομάχων και δημόσια θεάματα, ωστόσο ο λόφος Palatine που είναι ένας από τους αρχαιότερους και σημαντικότερο της πόλης. Υποτίθεται ότι ο Romulus και ο Remus, θρυλικοί ιδρυτές της Ρώμης, ανατράφηκαν από τον λύκο και έχει επίσης μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ερείπια της πόλης, συμπεριλαμβανομένων βιλών και παλατιών, όπου κατοικούσαν πολλοί αυτοκράτορες και πλούσιοι Ρωμαίοι.

photo shutterstock

Ακριβώς δίπλα στο Κολοσσαίο βρίσκονται τα ερείπια της Ρωμαϊκής Αγοράς (εικόνα), το κέντρο της δημόσιας και πολιτικής ζωής της αρχαίας Ρώμης. Το τεράστιο και ατμοσφαιρικό συγκρότημα περιέχει ναούς (συμπεριλαμβανομένου του Ναού του Κρόνου), πλατείες και πολλές καμάρες (συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης αψίδας του Σεπτίμιου Σεβήρου, αφιερωμένη στις νίκες του αυτοκράτορα εναντίον της Παρθικής Αυτοκρατορίας στο αρχαίο Ιράν τον 2ο αιώνα μ.Χ. ).


Κιότο, Ιαπωνία

photo shutterstock


Μία από τις πιο ιστορικές και παλαιότερες πόλεις της Ιαπωνίας, το Κιότο είναι η πρώην αρχαία πρωτεύουσα της χώρας. Μια πόλη με περίτεχνους ναούς, ιερά, καλοδιατηρημένες ιστορικές γειτονιές και κλασικούς κήπους, φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα διατηρημένα ιστορικά αξιοθέατα της χώρας. Αν και το κέντρο είναι αρκετά σύγχρονο, οι ιστορικές περιοχές της πόλης είναι τόσο γοητευτικές και όμορφες , ειδικά το Arashiyama, το σπίτι με μπαμπού και παγόδες, και το Gion και το Pontocho, γνωστά για τον πολιτισμό της γκέισας και πολλά παραδοσιακά σπίτια τσαγιού.

photo shutterstock

Περίπου το 20% των εθνικών θησαυρών της Ιαπωνίας βρίσκονται στο Κιότο. Ανάμεσά τους είναι ο ναός Byodo-In του 11ου αιώνα, ο ναός Fushimi Inari Taisha 1.300 ετών και ο χρυσός ναός Kinkakuji, επίσης γνωστός ως Χρυσό Περίπτερο. Ηταν αρχικά μια βίλα που ανήκε σε έναν ισχυρό ιαπωνικό πολιτικό. Το 1397, αγοράστηκε από έναν shogun (ιαπωνικό στρατιωτικό δικτάτορα) και μετατράπηκε στο συγκρότημα που βλέπουμε σήμερα. Η παρούσα κατασκευή περίπτερο χρονολογείται από το 1955, όταν ξαναχτίστηκε μετά από εμπρησμό.


Κούσκο, Περού

photo shutterstock

Το Περού είναι γεμάτο με παλιές τοποθεσίες Inca, αλλά μόνο μια χούφτα έχουν επιβιώσει ως πόλεις μέχρι σήμερα. Το Κούσκο στο νοτιοανατολικό Περού ήταν μια πόλη μεγάλης σημασίας πολύ πριν από την ευρωπαϊκή άφιξη στην ήπειρο. Η Αυτοκρατορία των Ίνκας άνθισε στο αρχαίο Περού μεταξύ του 13ου αιώνα και της ισπανικής κατάκτησης τον 16ο αιώνα και η Κούσκο ήταν η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η αποικιακή αρχιτεκτονική στο Κούσκο, καθώς πολλά κτίρια χρησιμοποίησαν τις κατασκευές της πόλης Ίνκα ως βάση (εικόνα).

photo shutterstock


Στην πόλη, οι τοποθεσίες της Ίνκας βρίσκονται δίπλα-δίπλα με αποικιακά αρχοντικά και καθολικές εκκλησίες, αλλά είναι αδύνατο να μιλήσουμε για το Κούσκο και να μην αναφέρουμε τον Μάτσου Πίτσου, μια άλλη ακρόπολη της Ίνκας, που βρίσκεται μόλις 50 μίλια (80 χλμ.) από το Κούσκο. Ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα ως βασιλικό κτήμα για τους ηγέτες της Ίνκας έξω από το Κούσκο. Το Μάτσου Πίτσου εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια της ισπανικής κατάκτησης και λόγω της απομακρυσμένης και ορεινής του θέσης δεν ανακαλύφθηκε ξανά μέχρι το 1911.


Βαρανάσι, Ινδία

photo shutterstock


Το Βαρανάσι, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γάγγη, θεωρείται ως η πνευματική πρωτεύουσα της Ινδίας και η διαφορετική πολιτιστική και θρησκευτική ιστορία της είναι προφανής. Σύμφωνα με την ινδουιστική μυθολογία, το Βαρανάσι ιδρύθηκε από μία από τις τρεις κύριες θεότητες, τη Σίβα. Πιστεύεται επίσης ότι ήταν ο τόπος όπου ο Βούδας ίδρυσε τον Βουδισμό γύρω στο 528 π.Χ. και κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ήταν κέντρο για διανοούμενους και θεολόγους.

photo shutterstock

Με περίπου 2.000 ναούς, η πόλη προσελκύει συνήθως μεγάλο αριθμό προσκυνητών, καθώς και εκείνους που έρχονται να εκτελέσουν τελετές κηδείας στα ιερά νερά του ποταμού Γάγγη. Ένα από τα πιο μοναδικά αξιοθέατα του Βαρανάσι είναι τα ghats – τα επιχώματα που κατασκευάζονται σε σκαλοπάτια από πέτρινες πλάκες για τους προσκυνητές για να τους βοηθούν να εκτελούν τις τελετές. Η πόλη λέγεται ότι έχει περίπου 84 ghats, μερικά ιδιωτικά. Το Dashashwamedh Ghat είναι πιθανώς το παλαιότερο και πιστεύεται ότι χτίστηκε από τον Brahma (δημιουργό θεό στον Ινδουισμό) για να καλωσορίσει τον Shiva.

Δείτε ακόμα

Στην αποκατάσταση των κτιρίων στη Σπιναλόγκα προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού

Γ. Π.

Η εκπομπή “Εικόνες” του Open TV και ο Τάσος Δούσης ταξιδεύουν στο Λασίθι (video)

Γ. Π.

Στη Γερμανία ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης

Γ. Π.

Γρηγόρης Τάσιος: Ελάχιστες οι κρατήσεις – Μεγάλος ανταγωνισμός με την Τουρκιά

Γ. Π.

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση «World Travel Market (WTM) 2021»

Γ. Π.

Β. Κικίλιας: Αυξάνονται οι αεροπορικές θέσεις των μεγάλων εταιρειών προς στην Ελλάδα

N. K.
φορτώνει....