21.6 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαΐου 2023
Τουρισμός

Ισχυρό τουριστικό ρεύμα και τον χειμώνα

Στους πέντε κορυφαίους προορισμούς στους οποίους προτίθενται να ταξιδέψουν έως και τον Μάρτιο οι Ευρωπαίοι κατατάσσεται η Ελλάδα

Στους πέντε κορυφαίους προορισμούς στους οποίους προτίθενται να ταξιδέψουν έως και τον Μάρτιο οι Ευρωπαίοι κατατάσσεται η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, το 6,8% των Ευρωπαίων θέλει να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στη χώρα μας έως και τον Μάρτιο, γεγονός που την κατατάσσει στον τέταρτο δημοφιλέστερο προορισμό μετά την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και μπροστά από τη Γερμανία, την Κροατία, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην τέταρτη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών στην Ευρώπη η Ελλάδα.

Οι βασικές αγορές από τις οποίες αναμένεται να προέλθουν οι ταξιδιωτικές ροές στην Ευρώπη έως και τον Μάρτιο είναι η Πολωνία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, χώρες όπου ποσοστό άνω του 68% των ερωτηθέντων, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας της European Travel Commission, δηλαδή της ευρωπαϊκής ένωσης των Οργανισμών Τουρισμού που διενήργησε η Mindhaus, δήλωσε πως προτίθεται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον ένα ταξίδι.

Η έρευνα καταγράφει το συναίσθημα και τις βραχυπρόθεσμες προθέσεις για εγχώρια και ενδοπεριφερειακά ταξίδια εντός της Ευρώπης και είναι το 9ο κύμα έρευνας αγοράς που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι απαντήσεις συλλέγονται από Ευρωπαίους σε 10 αγορές πηγών μεγάλου όγκου, υπό το πρίσμα της πανδημίας και στο συγκεκριμένο κύμα δόθηκαν από 5.769 άτομα.

ischyro-toyristiko-reyma-kai-ton-cheimona0Με βάση τα ευρήματά της, τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 διατηρεί τον βασικό του ρόλο στα ταξίδια: το 58% των Ευρωπαίων είναι υπέρ του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε., το 55% δηλώνει ότι η διαθεσιμότητα ενός εμβολίου ενισχύει την αυτοπεποίθησή του για ταξίδια και το 48% σκοπεύει να προγραμματίσει ένα ταξίδι μόλις εμβολιαστεί.

Τι θέλουν

Οσον αφορά τα ταξίδια, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν πως τους λείπει «να απολαμβάνουν τη ζωή σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον» (16%), «να ξεφεύγουν από τη ρουτίνα» (16%) και «να περνούν ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους» (14%). Δύο στους πέντε θα ταξιδέψουν με την οικογένειά τους, ιδιαίτερα για διακοπές στον ήλιο και στη θάλασσα (45%), ενώ τα διαλείμματα στην πόλη (city breaks) παραμένουν ισχυρή επιλογή για όσους ταξιδεύουν με τον σύντροφό τους (34%).

Το 26% των «έτοιμων για ταξίδι» (early birds) Ευρωπαίων σκοπεύει να ταξιδέψει έως και τον Νοέμβριο του 2021, το 28% τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, του 2021 και 2022 αντίστοιχα, και το 25% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022, παρουσιάζοντας σχετικά ομοιόμορφη κατανομή. Το 55% από αυτούς στοχεύουν να επισκεφθούν μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020 και ένας ακόμη δείκτης σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, σχολιάζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Καθώς προχωράει όμως ο χρόνος το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών αυξάνεται για διακοπές στην πόλη (18%). Οι μισοί από τους «πρώιμους ταξιδιώτες» προτιμούν να χρησιμοποιήσουν αεροπλάνο για να φτάσουν στον επόμενο ταξιδιωτικό προορισμό τους αντί να πάρουν χερσαία μεταφορά.

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει τα σχέδια για ταξίδια άνω των 10 διανυκτερεύσεων μειώνονται και τα μικρότερα ταξίδια 1-3 διανυκτερεύσεων αυξάνονται και μάλιστα δυναμικά (+63%) σε σχέση με την προηγουμένη έρευνα που έγινε τον Ιούλιο. Τα πιο σύντομα ταξίδια μειώνουν επίσης τους προϋπολογισμούς των ταξιδιωτών: το μερίδιο των Ευρωπαίων που σχεδιάζουν να ξοδέψουν μόνο έως και 500 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 20%. Οι δύο στους πέντε ταξιδιώτες έχουν επιλέξει τον προορισμό τους αλλά δεν έχουν κλείσει ακόμη το ταξίδι τους (+23%), ενώ το ποσοστό των Ευρωπαίων που αναμένουν ότι η COVID-19 δεν θα επηρεάσει τα προσεχή ταξίδια τους έφτασε το 20%, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Tα εμβόλια

Ο εμβολιασμός για την COVID-19, οι ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης και η πλήρης άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών είναι οι τρεις κύριοι παράγοντες που βελτιώνουν την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών. Αλλα ζητήματα που δημιουργούν ανησυχία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού είναι τα αεροπορικά ταξίδια (18%) και οι μεταφορές στον προορισμό (15%).

Η προτίμηση για αυστηρότερα πρωτόκολλα για την υγεία και την ασφάλεια στους προορισμούς παραμένει μεταξύ του 63% των Ευρωπαίων που δηλώνουν πως θα ταξιδέψουν έως τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News και στο Facebook 

Δείτε ακόμα

Βασίλης Κικίλιας: «Με σκληρή ομαδική δουλειά, η Αίγινα εξελίσσεται σε δωδεκάμηνο τουριστικό προορισμό»

N. K.

Ανοίγουν πλήρως τα συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα

Γ. Π.

Τουρισμός: Ποιοι τουρίστες ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα

Γ. Π.

Vanity Fair: Η Ελλάδα ο καταλληλότερος προορισμός για διακοπές της τελευταίας στιγμής

N. K.

Τουρισμός: Ζητείται λύση μετά τη βρετανική ψυχρολουσία

Γ. Π.

Το πρώτο διαστημικό ξενοδοχείο θα είναι έτοιμο το 2027

Γ. Π.
φορτώνει....