21 C
Άγιος Νικόλαος
7 Ιουνίου 2023
Φορείς

Η τοπική δημοσιογραφία υπό σοβαρή απειλή σε όλη την Ευρώπη

Η ταχεία μετάβαση στα κανάλια ψηφιακής διανομής, άλλαξε τις συνήθειες των καταναλωτών και τα μειωμένα έσοδα από διαφημίσεις θέτουν σε κίνδυνο τις επιχειρηματικές υποθέσεις και την ανεξαρτησία των τοπικών μέσων.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών χαιρετίζει το σχέδιο δράσης προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά τονίζει τη σημασία της συνεκτίμησης της ιδιαίτερα ανησυχητικής οικονομικής κατάστασης των τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης. Σε ένα πολυεπίπεδο πολιτικό σύστημα όπως η ευρωπαϊκή δημοκρατία, τα μικρότερα μέσα ενημέρωσης που έρχονται σε άμεση επαφή με τις ανησυχίες των πολιτών είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση δημοκρατικού ελέγχου και νομιμότητας, υποστηρίζει η γνώμη συντάχθηκε από τον εισηγητή Jan Trei (EE / EPP), μέλος του Συμβουλίου Δημοτικού Δήμου Viimsi, το οποίο παρουσιάστηκε στη σύνοδο ολομέλειας του Μαΐου της ΕτΠ.

ο εισηγητής Jan Trei

Ο ακρογωνιαίος λίθος μιας λογικής και βιώσιμης δημοκρατίας, τα τοπία των πλουραλιστικών μέσων παρέχουν στους πολίτες αξιόπιστες πληροφορίες και πλατφόρμες για ανοιχτό πολιτικό διάλογο. Όμως οι εμπορικές πιέσεις και η ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογική βάση απειλούν την ποικιλομορφία και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέλη της ΕτΠ ζήτησαν συνεπώς αυξημένη οικονομική βοήθεια και χαιρέτισαν το σχέδιο της Επιτροπής για τον εξορθολογισμό της υποστήριξης στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και των μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο του διατομεακού σκέλους του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη 2021» -2027. Τόνισαν ότι η οικονομική υποστήριξη πρέπει να παρέχεται με τρόπο που σέβεται και προωθεί την ελευθερία και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης.

Ο εισηγητής της ΕΤΠ Jan Trei (EE / EPP), μέλος του Συμβουλίου του αγροτικού δήμου Viimsi, δήλωσε « Η κρίση του COVID-19 υπογραμμίζει με σαφήνεια την ανάγκη για ισχυρό τύπο ως θεσμού που ενημερώνει την κοινωνία με έναν πραγματικό και ισορροπημένο τρόπο ώστε να καταστεί δυνατή μια ανοιχτή συζήτηση. Ταυτόχρονα, η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την κρίση έχει επηρεάσει την ικανότητα των μέσων ενημέρωσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Προκειμένου να διατηρηθούν υψηλής ποιότητας πρότυπα τύπου σε όλα τα επίπεδα, απαιτούνται μέτρα στήριξης – ιδίως για να διασφαλιστεί η επιβίωση των τοπικών και περιφερειακών εταιρειών μέσων ενημέρωσης. “

Η γνώμη του κ. Trei επισημαίνει ότι κάθε μελλοντική νομοθεσία και μέτρα στήριξης πρέπει να λάβουν διαφοροποιημένη αντιμετώπιση όσον αφορά τη διαφορετική οικονομική κατάσταση των τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης. Ενώ οι μεγάλες εθνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης αντιμετωπίζονται επί του παρόντος από εξωτερικό ανταγωνισμό από αμερικανικούς γίγαντες τεχνολογίας και την οικονομία της πλατφόρμας – ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή του νέου πακέτου Digital Services Act -, οι προκλήσεις για μικρότερες τοπικές και περιφερειακές εφημερίδες και ραδιόφωνα πολύ διαφορετικό: Δεσμευμένη σε γεωγραφικά περιορισμένο κοινό και ομάδες-στόχους, οι δυνατότητές τους για ανάπτυξη είναι συχνά περιορισμένες. Για να αποφευχθεί η εμφάνιση «ερήμων ειδήσεων» σε αραιοκατοικημένες περιοχές, τα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να διευρύνουν την περιφερειακή τους κάλυψη και να παραμείνουν προσβάσιμα στο κοινό μέσω ενός ευρέος φάσματος καναλιών επικοινωνίας, ανέφεραν τα μέλη.

” Η απουσία επαρκούς νομικού, κανονιστικού και πολιτικού πλαισίου στο ψηφιακό οικοσύστημα εμπόδισε την επιτυχή μετάβαση για τον τομέα των μέσων ενημέρωσης ήδη πριν από την εμφάνιση του COVID-19. Τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται σε μια ιδιαίτερα τρομερή κατάσταση. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να αποκαταστήσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού τομέα των μέσων ενημέρωσης. Πρέπει να βοηθήσουμε τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης να ανακάμψουν, να διασφαλίσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ αυτών και νεοεισερχόμενων στην αγορά και να υποστηρίξουμε τον μετασχηματισμό τους “, δήλωσε ο Dace Melbārde (LV / ECR), αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

πηγή: ΕU

Δείτε ακόμα

ΕΟΤ: Η Α. Γκερέκου και ο Δ. Φραγκάκης στην 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής του UNWTO για την Ευρώπη

Γ. Π.

Στον τουρισμό 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Γ. Π.

Αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ζητά με επιστολή της η ΠΟΞ

Γ. Π.

Από Δευτέρα οι αιτήσεις για το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα 2021 του ΟΑΕΔ

Γ. Π.

Διεθνή Τουριστική Έκθεση ITB Berlin 2022-Έως τις 15 Οκτωβρίου 2021 οι δηλώσεις συμμετοχής

N. K.

Τέλη Κυκλοφορίας 2021 –Λήγει η προθεσμία πληρωμής.

N. K.
φορτώνει....