15.4 C
Άγιος Νικόλαος
29 Ιανουαρίου 2023
Περιβάλλον Φορείς

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασών καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνο από τα Ενωμένα Έθνη

Το μήνυμα της Δ/νσης Δασών Χανίων για την 21η Μαρτίου 2021: Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας απ’ όταν θεσμοθετήθηκε, το 1971, η 21η Μαρτίου, να γιορτάζεται μαζί με την πρώτη μέρα της Άνοιξης και η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε σε αναγνώριση του συμβολισμού της Άνοιξης ως σύμβολο ανανέωσης της φύσης και ελπίδας για το μέλλον. Γίνεται έτσι, μια ημέρα ενημέρωσης και υπενθύμισης για όλους μας, πολίτες και φορείς, για τον ρόλο και την ανάγκη προστασίας και ανάπτυξης των δασικών οικοσυστημάτων.

Τα δασικά οικοσυστήματα αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις, παρομοίως με άλλα φυσικά οικοσυστήματα ανά τον κόσμο, όπως κατά περιοχές η λειψυδρία και η ερημοποίηση, η μείωση της βιοποικιλότητας, η υπερξύλευση, και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα οποία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την γενικότερη πίεση που ασκείται στις περιβαλλοντικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα δάση και τα εν γένει δασικά οικοσυστήματα, ως ισχυρός παράγοντας ρύθμισης των συνθηκών της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν θεμελιώδη συνιστώσα της ανθρωπότητας στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων: είναι ένας φυσικός πόρος ανεκτίμητος, τον οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε για τις επερχόμενες γενεές, να τον διαχειριστούμε αειφορικά και να τον εμπλουτίσουμε ποιοτικά.

Το 2021, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας μας βρίσκει όλους, πολίτες και φορείς, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης υγειονομικής, αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που καταδεικνύει πόσο αλληλένδετες είναι οι ζωές μας και το φυσικό περιβάλλον απ’άκρη σ’άκρη σε όλον τον πλανήτη. Στον χρόνο αυτό που διανύσαμε έγιναν, επίσης, ιδιαίτερα εμφανή και τα οφέλη των εργαλείων της ψηφιακής εποχής για την διατήρηση και την επέκταση, στο μέτρο του δυνατού, της οργάνωσης της οικονομικής και προσωπικής μας ζωής, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό και υπερ-εθνικό επίπεδο.

Η Δ/νση Δασών Χανίων, με τη διαρκή παρουσία της σε έργα και δράσεις στο φυσικό και ιδιαίτερα το δασικό περιβάλλον της ΠΕ Χανίων, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο και εργαλείο της ψηφιακής εποχής, εφαρμόζει και κάνει πράξη την αειφορική διαχείριση των δασών της καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να είναι η 21η Μαρτίου, κάθε χρόνο, όχι μόνο ημέρα ευαισθητοποίησης, αλλά και ημέρα γιορτής και διασφάλισης για το μέλλον όλων μας. Για να μπορούμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα ευεργετήματα του δασικού περιβάλλοντος στην υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής μας, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Για τη χρονιά αυτή λοιπόν, ευχή όλων μας είναι μέσα από την τρέχουσα κρίση να βγούμε όλοι, άνθρωποι, κοινωνία και περιβάλλον, δυνατότεροι και πιο ευαισθητοποιημένοι, αγκαλιάζοντας τον φυσικό μας πλούτο, για εμάς και τις επερχόμενες γενεές.

Δ/νση Δασών Χανίων

Δείτε ακόμα

ΠΟΕΕΤ: Προκήρυξε 24ωρη απεργία στην εστίαση και την efood την Παρασκευή

N. K.

Σ. Ζαχαράκη: Ο ελληνικός οινοτουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον δυναμικά ανερχόμενες μορφές τουρισμού

Ν. Π.

Tο εξωτικό Κουφονήσι Λασιθίου

Γ. Π.

Τα πιο καυτά μέρη πάνω στη Γη όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 75°C

N. K.

Χαρδαλιάς: Αυστηρά μέτρα σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων Covid 19

N. K.

Διάθεση self-test για τους μαθητές από τα φαρμακεία

N. K.
φορτώνει....