Από του χρόνου αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στις ημερομηνίες λήξεως των τροφίμων με σκοπό την μείωση της σπατάλης.
Τροποποιήσεις στην ημερομηνία λήξης των τροφίμων αναμένετε να έρθουν από του χρόνου, σύμφωνα με όσα δήλωσε προσφάτως σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Αντ1, ο κ Νίκος Γκιώνης τεχνολόγος τροφίμων και επιθεωρητής ασφάλειας τροφίμων.
Οι σχετικές αλλαγές βρίσκονται σε διαδικασία διαβούλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να εφαρμοστούν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Σκοπός των εν λόγω μέτρων είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη.

Υπάρχουν τρία σενάρια που εξετάζονται:
*Το πρώτο σενάριο είναι επιπλέον προσθήκες στη λίστα των προϊόντων που υποχρεούνται να έχουν μια ημερομηνία λήξης όπως είναι τα μακαρόνια, το ρύζι, ο καφές και το τσάι.
*Το δεύτερο σενάριο είναι να καταργηθεί οριστικά η έννοια της ημερομηνίας λήξης, δηλαδή της ημερομηνίας ελάχιστης διαθεσιμότητας και να παραμείνει μόνο το ανάλωση έως.
*Και το τρίτο σενάριο είναι η αλλαγή στο λεκτικό που αναγράφεται στις συσκευασίες έτσι ώστε να γίνεται πλήρως κατανοητή η διαφορά μεταξύ του «ανάλωση εώς» και «ανάλωση κατά προτίμηση».
Να σημειώσουμε ότι η ένδειξη «ανάλωση έως» αναγράφεται σε αλλοιώσιμα τρόφιμα και αφορά την ασφάλεια τροφίμων, ενώ η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» συναντάται σε μη ευπαθή τρόφιμα και σχετίζεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εφόσον έχει συντηρηθεί σωστά, μπορεί να καταναλωθεί ένα τρόφιμο για ορισμένο διάστημα και μετά το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας, αλλά ενδεχομένως δεν θα έχει πλέον τη βέλτιστη ποιότητα (π.χ. υφή, άρωμα).
Μένει να δούμε τι από όλα αυτά θα εφαρμοστεί από το 2022.