Η βρετανική Sun σε άρθρο της, αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί Βρετανούς τουρίστες χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς αλλά με την προϋπόθεση είτε να έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού είτε να έχουν αρνητικό τεστ PCR τουλάχιστον 72 ώρες πριν το ταξίδι τους. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να μην δίνει το ελεύθερο για διακοπές στο εξωτερικό – την νωρίτερη δυνατή ημερομηνία στις 17 Μαΐου.
Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως θα εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα, αν έχει υποβληθεί σε αρνητικό τεστ, έως και 72 ώρες πριν από την άφιξη. Αυτό σημαίνει ότι οι τρέχοντες περιορισμοί καραντίνας έχουν αρθεί πριν από την πλήρη επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα στις 14 Μαΐου.
Ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργού Τουρισμού δήλωσε στο Reuters: “Θα σταματήσουμε σταδιακά τους περιορισμούς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πριν από το άνοιγμα στις 14 Μαΐου.” Οι τουρίστες θα μπορούν να πετούν σε εννέα αεροδρόμια σε όλη την Ελλάδα που περιλαμβάνουν την Αθήνα, την Κω και τη Σαντορίνη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ποιες χώρες θα είναι ανοιχτές σε ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου και πότε θα ξαναρχίσουν διακοπές στο εξωτερικό, αν και είναι πιθανό να είναι από τις 17 Μαΐου.
Έτσι θα μπαίνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα
Το σύστημα φωτεινού σηματοδότη θα ανοίξει τις χώρες σε Βρετανούς, Το σύστημα κατηγοριοποίησης έχει μεγάλη σημασία, και παρότι δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες χώρες θα περιληφθούν στην «πράσινη λίστα», οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν από αυτές τις χώρες δεν θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή, εκτός εάν βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό.
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποκαλύψει ποιες χώρες βρίσκονται στον πράσινο κατάλογο, με προβλέψεις για τη Μάλτα, το Γιβραλτάρ και την Πορτογαλία, αν και ο προϊστάμενος της easyJet Johan Lundgren δήλωσε ότι αναμένει ότι “σχεδόν όλη” η Ευρώπη θα είναι στη λίστα τον επόμενο μήνα. Εάν η Ελλάδα τοποθετηθεί στη« πορτοκαλί» λίστα ,τότε οι Βρετανοί θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες στο σπίτι, μαζί με ένα τεστ πριν από την άφιξη και δύο δοκιμές τη δεύτερη και ογδόη ημέρα.
Η Ελλάδα ελπίζει να εμβολιάσει πλήρως περισσότερα από 60 νησιά έως τα τέλη Απριλίου. Το πρόγραμμα εμβολιασμού, με το παρατσούκλι Ελευθερία, στοχεύει στα μικρότερα νησιά του αρχιπελάγους του Αιγαίου, που σημαίνει ότι 69 νησιά θα μπορούσαν οι κάτοικοι να έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.
Ενώ οι Βρετανοί καλωσορίζονται στην Ελλάδα από τις 14 Μαΐου, υπάρχουν φόβοι ότι η κατάσταση των κρουσμάτων στη χώρα ενδέχεται να το θέσει σε κίνδυνο. Η Ελλάδα έχει ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη, καθώς τα μπαρ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά, από τον Νοέμβριο, αν και έχουν αρθεί ορισμένοι περιορισμοί.
Οι νοσοκομειακές ΜΕΘ έχουν επίσης ξεπεράσει το 100% της χωρητικότητας, ενώ καταγράφονται νέα καθημερινά περιστατικά τις τελευταίες εβδομάδες, με περισσότερα από 4.000 χθες. Η διάθεση εμβολίων είναι επίσης αργή, με μόλις 14 τοις εκατό σε όλη την Ελλάδα να προσφέρει την πρώτη δάση , σε σύγκριση με το 47 τοις εκατό του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρ ‘όλα αυτά, αρκετοί Ολλανδοί τουρίστες καλωσορίστηκαν αυτήν την εβδομάδα σε πιλοτικό πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου.
