Το ξενοδοχειακό μάρκετινγκ (Hotel Digital Marketing) διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο βοηθώντας τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να μεγιστοποιήσουν τις κρατήσεις και τα έσοδα.
Είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο όσοι ανήκουν στον ξενοδοχειακό κλάδο μπορούν να προσεγγίσουν δυνητικούς πελάτες, μεταφέροντας μια μοναδική πρόταση πώλησης, τις αξίες του brand και τους λόγους για τους οποίους οι επισκέπτες πρέπει να επιλέξουν να μείνουν μαζί τους.
Στην ψηφιακή εποχή, το ξενοδοχειακό μάρκετινγκ βοηθάει σε απευθείας σύνδεση, τα ξενοδοχεία να μεγιστοποιήσουν την παρουσία τους μέσω των ιστοτόπων (Websites), των κοινωνικών μέσων (Social Media), του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail) και άλλων διαφόρων καναλιών.
Το ξενοδοχειακό μάρκετινγκ είναι απαραίτητο, καθώς είναι ο τρόπος με τον οποίο τα ξενοδοχεία μπορούν να προωθηθούν, να αναδείξουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, να εξασφαλίσουν ότι ξεχωρίζουν από τους ανταγωνιστές τους και να αποδείξουν τα οφέλη της διαμονής που παρέχουν.
Οι νέες τάσεις Ξενοδοχειακού Μάρκετινγκ
1. Influencer Marketing

Το influencer marketing αναφέρεται σε άτομα που έχουν σημαντική παρουσία στο διαδίκτυο και χρησιμοποιούν την επιρροή τους σε ένα συγκεκριμένο κοινό.
Οι influencers τείνουν να έχουν κοινό το οποίο μπορεί να αποτελείται από συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχειά.
Μερικές φορές το influencer marketing είναι παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι διασημότητες, με το κοινό να εμπιστεύεται μια επιχείρηση ή brand, λόγω της διασύνδεσης του με κάποιον άλλον που εμπιστεύονται ή θαυμάζουν.
Τα ξενοδοχεία μπορούν να συνεργάζονται με influencers για τη δημιουργία περιεχομένου βίντεο, δημοσιεύσεις στα social media, γραπτού περιεχομένου ή άλλων μορφών ψηφιακού μάρκετινγκ (Digital Marketing).
2. Εικονική Πραγματικότητα
Η εικονική πραγματικότητα είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τάσεις ξενοδοχειακού μάρκετινγκ. Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα σχετικά με την τεχνολογία VR (Virtual Reality) είναι η δυνατότητα αλλαγής της αντίληψης του χρήστη για την πραγματικότητα και αυτό είναι εξαιρετικά ένα ισχυρό εργαλείο ξενοδοχειακού μάρκετινγκ, επιτρέποντας στους χρήστες να δοκιμάσουν ψηφιακές εμπειρίες σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα.
Ένα ξενοδοχείο μπορεί να προσφέρει μια εικονική περιήγηση μέσω της ιστοσελίδα του, επιτρέποντας στους χρήστες να βιώσουν όπως πραγματικά θα ήταν μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.
Ομοίως, οι εικονικές περιηγήσεις μπορούν να παρέχουν στους χρήστες μια ιδέα για το τι μπορούν να αναμένουν σε έναν συγκεκριμένο τουριστικό προορισμό, βοηθώντας τους να τους πείσουν να κάνουν κράτηση.Άλλα παραδείγματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν διαδραστικούς εικονικούς χάρτες για την παρουσίαση του ξενοδοχείου.
3. Augmented Reality
Το Augmented Reality είναι κάπως παρόμοιο με την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, αλλά αντί να αλλάζει εντελώς το περιβάλλον ενός χρήστη, λειτουργεί με την επικάλυψη πληροφοριών σε περιβάλλοντα πραγματικού κόσμου συνήθως μέσω ενός smartphone ή tablet. Η ίδια η τεχνολογία έγινε mainstream μέσω δημοφιλών εφαρμογών όπως το Pokemon Go.
Σήμερα, το augmented reality marketing είναι μία από τις σημαντικότερες τάσεις ξενοδοχειακού μάρκετινγκ.
Ειδικότερα, η προώθηση των χαρακτηριστικών AR μπορεί να βοηθήσει ένα ξενοδοχείο να ξεχωρίσει από τους αντιπάλους του.
Ένα παράδειγμα των χρήσεών του είναι η συμπερίληψη διαδραστικών χαρτών σε δωμάτια, τα οποία μπορούν να παρέχουν στους χρήστες τουριστικές πληροφορίες μεσώ ενός smartphone.
4. Βίντεο Μάρκετινγκ
Το βίντεο μάρκετινγκ είναι μία από τις πιο ισχυρές στρατηγικές ξενοδοχειακού μάρκετινγκ, βοηθώντας να στοχεύσετε προς τους πιθανούς πελάτες.
Το περιεχόμενο με βίντεο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις πλατφόρμες των social media και έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει οπτικά και ηχητικά στοιχεία.
Το φάσμα των επιλογών που προσφέρονται στους marketers είναι σχεδόν ατελείωτο, από ζωντανές ροές ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων μέχρι διαφημιστικά βίντεο που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχείου και συνεντεύξεις με τους πελάτες, που μοιράζονται τις εμπειρίες τους.
Η επικράτηση του βίντεο 360 μοιρών δημιουργεί επίσης μεγαλύτερες ευκαιρίες για να εντυπωσιάσει το κοινό.
5. Τεχνητή Νοημοσύνη (AI)
Οι αλληλεπιδράσεις με την εξυπηρέτηση πελατών αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου ξενοδοχειακού μάρκετινγκ και η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο εδώ.
Για παράδειγμα, τα chatbots που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασφαλιστεί ότι οι πελάτες λαμβάνουν γρήγορες απαντήσεις μέσω ζωντανών συνομιλιών στις ιστοσελίδες του ξενοδοχείου, 24 ώρες την ημέρα, εξαλείφοντας τους αργούς χρόνους απόκρισης.
Ωστόσο, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνεται πολύ πιο πέρα. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει τα ξενοδοχεία να διαχωρίσουν τους πελάτες πιο αποτελεσματικά, βοηθώντας στις προσπάθειες του μάρκετινγκ εξατομίκευσης καθώς και να επιταχύνει την ανάλυση των δεδομένων.
Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News και στο Facebook
