Ξενοδοχεία

HIP: Η Ελλάδα είναι ένα ασφαλές στοίχημα στις ξενοδοχειακές επενδύσεις

«Ήρθαμε για να μείνουμε», δηλώνει η Hotel Investment Partners (HIP), εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της στη δυναμική των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η HIP ιδρύθηκε το 2015 από τους Alejandro Hernandez-Puértolas και Banco Sabadell ενώ το 2017 εξαγοράστηκε από τη Blackstone.

Ο Oriol Peña, senior director Asset Management της επενδυτικής εταιρείας που ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Blackstone, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα (5-6 Δεκεμβρίου 2022), εξήγησε ότι ο κλάδος του real estate στην Ελλάδα αναπτύσσεται με εκρηκτικούς ρυθμούς, με τις τιμές να υπολείπονται κατά 15%-20% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. 

«Στον κλάδο της φιλοξενίας βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα τα τελευταία δύο χρόνια, με πολλούς νέους παίκτες: θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, όπως εμείς, οικογενειακά ή κρατικά, επενδύουν στη χώρα. Αν και η παγκόσμια οικονομική αναταραχή δεν μας επιτρέπει να δούμε μακριά, ωστόσο υπάρχουν θετικά σημάδια στην αγορά», σημείωσε. 

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας

Ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών της στη Μεσόγειο, ο κ. Peña ανέφερε το γεγονός ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται σε εξαιρετικές τοποθεσίες, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα στο real estate, ενώ «η ελληνική ακτογραμμή είναι η τριπλάσια σε σύγκριση με της Ισπανίας ή της Ιταλίας και σε αυτό πρέπει να επενδύσει η χώρα». Αναγνώρισε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να γίνει η χώρα πιο φιλική στις επενδύσεις, αν και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επανέρχεται δυνατότερη μετά τον Κόβιντ. 

Η HIP ιδρύθηκε το 2015 από τους Alejandro Hernandez-Puértolas και Banco Sabadell ενώ το 2017 εξαγοράστηκε από τη Blackstone.

Aλλεπάλληλες εξαγορές οδήγησαν στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της στα 65 ξενοδοχεία με 20.000 κλειδιά στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Με την τελευταία απόκτηση 6 ξενοδοχείων στην Ιταλία, το portfolio διευρύνθηκε σε 73 ξενοδοχεία και περίπου 21.000 κλειδιά.

Η HIP επένδυσε περίπου €29,2 εκατομμύρια για να αναβαθμίσει και να μετατρέψει το ακίνητο, το οποίο διαχειρίζεται η AMR™ Collection υπό την επωνυμία Dreams® Resorts & Spas, προσφέροντας υπηρεσίες Unlimited-Luxury®. Η ανακαίνιση περιλαμβάνει την ανακατασκευή όλων των κοινόχρηστων χώρων και δωματίων, τοποθετώντας το ακίνητο ανάμεσα στα πιο περιζήτητα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 2021 έκανε την έναρξή του το Domes of Corfu, Autograph Collection, παλαιότερα γνωστό ως Corcyra Beach, στα Γουβιά της Κέρκυρας- έπειτα από εκτεταμένη ανακαίνιση. Η HIP συνεργάζεται με την Domes Resorts & Reserves της οικογένεια Σπανού, η οποία αποτελείται από το exclusive Domes of Elounda, Autograph Collection, το κοσμοπολίτικο adults-only Domes Noruz Chania, Autograph Collection, το θρυλικό adults-only Domes Miramare, a Luxury Collection Resort, Corfu και το bohemian luxury Domes Zeen, a Luxury Collection Resort, Chania.

Οι επενδύσεις της HIP και η συνεργασία με την Domes συνεχίστηκαν και το καλοκαίρι του 2022, με την επανατοποθέτηση των  Domes Aulūs Elounda by Domes Resorts, Κρήτη (πρώην Elounda Blu Beach Hotel) και το Domes Aulūs Zante by Domes Resorts (πρώην Zante Beach Hotel), σε ένα νέο premium concept “Cool Inclusive” αποπνέοντας άνεση και πολυτέλεια.

Ενώ η Domes Resorts & Reserves συνεχίζει τις επεκτατικές της δραστηριότητες μπαίνοντας στο χώρο της διεθνούς διαχείρισης ξενοδοχείων, με τη διαχείριση του εμβληματικού The Lake Spa Resort στην Πορτογαλία.

Προτεραιότητα στην ποιότητα και την αειφορία 

Αναφερόμενος στην ποιότητα των ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της HIP σημείωσε ότι υπάρχει τεράστια δυναμική σε ό,τι αφορά τη μοναδικότητά τους. Ο κ. Oriol Peña εξήγησε ότι «αν και οι ίδιες οι ξενοδοχειακές υποδομές συχνά δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, ωστόσο υπάρχει μεγάλο περιθώριο επανατοποθέτησής τους στην αγορά, κάτι που μπορεί να αποδώσει μεγάλες υπεραξίες μέσω των επενδύσεων. Και αυτή είναι μια τάση που βλέπουμε στη χώρα». 

Ο Oriol Peña, senior director Asset Management της HIP © HIP

Τόνισε, όμως, ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στο δυναμικό και ειδικά σε ικανά υψηλόβαθμα στελέχη του τουριστικού κλάδου που πλέον έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και εργάζονται στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, ανέφερε ότι «ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξημένο ενεργειακό κόστος επηρεάζουν αρνητικά όλο το επιχειρησιακό πλάνο της HIP, δημιουργώντας ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν». Είπε, όμως, ότι η βιομηχανία της φιλοξενίας έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να τροποποιεί τις τιμές πώλησης σε καθημερινή βάση. Σημείωσε δε ότι η μετάβαση στην αειφορία είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος. 

«Η Ελλάδα είναι πολύ ανθεκτική χώρα. Η Ελλάδα είναι ένα ασφαλές στοίχημα», κατέληξε ο κ. Peña.

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News στο Facebook και στο linkedin

Δείτε ακόμα

Η φετινή σεζόν ξεκινά δυναμικά στην Costa Navarino στις 19 Φεβρουαρίου

Γ. Π.

Τουρισμός: Με «όπλο» τα Covid free νησιά – Ανησυχία για μετάλλαξη Δέλτα και τέταρτο κύμα κοροναϊού

Γ. Π.

Γρηγόρης Τάσιος: Χάνεται και το 2021 – Τα ξενοδοχεία θα δώσουν αγώνα για να αντέξουν

Γ. Π.

Τουρισμός: Οι μεγάλες ξενοδοχειακές αφίξεις του 2023 που αλλάζουν την Ελλάδα

Γ. Π.

Elounda Beach Hotel & Villas

N. K.

Τουρισμός: Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται σε καμαριέρες με 7.303 κενές θέσεις

Γ. Π.
φορτώνει....