15.4 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαρτίου 2023
Ξενοδοχεία Τουρισμός Φορείς

Γιάννης Ρέτσος: Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν πιθανότατα μετά τον Ιούνιο.

Ο  Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κος Γιάννης Ρετσος, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή

Μεταξύ άλλων για το άνοιγμα των ξενοδοχείων είπε : «Τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν όταν αρχίσουν να βλέπουν πιθανότητα να έχουν δουλειά. Το βλέπω αυτό το πράγμα μετά τον Ιούνιο. Δηλαδή από τα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου, θα αρχίσουν να ανοίγουν ξενοδοχεία και ανάλογα με τη δουλειά, διότι και όλα θα γίνουν σε στάδια, μην περιμένετε να πατηθεί ένα κουμπί.

Δηλαδή να σας πω τι θα γίνει πρώτα. Όσο βελτιώνονται οι συνθήκες οι υγειονομικές στην Ελλάδα, από τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου και μετά, μπορεί για παράδειγμα να αρχίσουμε να βλέπουμε εσωτερικές μετακινήσεις, Έλληνες δηλαδή, και μπορεί να δούμε και Ισραηλινούς. Για κόσμο από το Ισραήλ έχει ήδη αρθεί η καραντίνα. Αυτή τη στιγμή δηλαδή ο κόσμος αν επιθυμήσει να έρθει Ελλάδα, μπορεί να έρθει χωρίς καραντίνα. Το ερώτημα είναι, γιατί να έρθει με τα πάντα κλειστά. Δεν θα έρθει. Όταν όμως ανοίξει η εστίαση, ανοίξουν τα μαγαζιά, φαίνεται η εικόνα καλύτερη, τότε μπορεί να έρθουν οι Ισραηλινοί πριν τις 14 Μαΐου, μπορεί να γίνει από τα τέλη Απριλίου, δεν το ξέρουμε αυτό».

Ερωτηθείς για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δήλωσε: «Ο ΣΕΤΕ ήταν ο πρώτος που βγήκε και υποστήριξε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο, όταν, θυμάστε όλοι κατηγορήθηκε πάρα πολύ και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, στη λογική ότι έπρεπε για πρώτη φορά να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για την επανεκκίνηση των ταξιδιών.

Στη συνέχεια είπαμε, και πολύ σωστά, υιοθετήθηκε τελικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπεται κιόλας, ότι θα πρέπει να προβλεφθεί κάτι και για εκτός Ευρώπης χώρες. Το Green Digital Certificate προβλέπει αυτή τη στιγμή ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των χωρών-μελών, αν θέλουν να αποδέχονται και εμβόλια ή επισκέπτες από χώρες, οι οποίες δεν έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ. Άρα προς την κατεύθυνση αυτή, πολύ σωστά θα προχωρήσουν διμερείς συμφωνίες, γιατί αλλιώς, αν μείνουμε μόνο επικεντρωμένοι στις Ευρωπαϊκές χώρες, δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει.

Πρέπει να ανοιχτούμε περισσότερο, ΗΠΑ, Ρωσία, Μ. Ανατολή, Ισραήλ που έχει γίνει ήδη μια συμφωνία και βέβαια κάποιες από τις βαλκανικές χώρες όπως Σερβία που αναφέρατε κ.λ.π., όσο μπορούμε περισσότερο, σε αγορές που ήδη έχουμε και είναι ώριμες, για να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε στο δεύτερο εξάμηνο, που αυτός είναι ο μεγάλος στόχος, δηλαδή».

Για το παρόν και το μέλλον του τουρισμού στη χωρά μας:

«Ο προϋπολογισμός θυμίζω προέβλεπε το 60% των εσόδων του 2019, το οποίο είναι ένα ποσό γύρω στα 11-11,5 δισ. Καλώς ο πρωθυπουργός έθεσε το όριο στον στόχο του 50%. Ο ΣΕΤΕ είχε πει το 50% αν θυμάστε ήδη από το Νοέμβριο του 2020. Αυτή τη στιγμή εκείνο που λέμε είναι με βάση τα δεδομένα που έχουμε, γιατί μην ξεχνάτε αυτό που σας είπα και στην αρχή, τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Οτιδήποτε πούμε τώρα, μπορεί αύριο να είναι άκυρο. Να έχει αλλάξει και να αλλάξει πάλι.

Κοιτάξτε, είναι βέβαιο ότι όλοι πλέον θα αρχίσουμε σιγά σιγά να στρέφουμε τα μάτια μας στον τουρισμό, το γνωρίζουμε, το έχουμε εξηγήσει, έχει γίνει κατανοητό, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια για τη σημασία του στην οικονομία. Τα πράγματα όμως θα εξελιχθούν, θα πάρουν τον δρόμο τους, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Κι όταν λέω η πανδημία, δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα, μιλάω γενικότερα, για την Ευρώπη και τις αγορές μας, γιατί εδώ τώρα έχουμε έναν συνδυασμό της πανδημίας και πολιτικών αποφάσεων. Δεν είναι εύκολη η εξίσωση. Βλέπουμε δηλαδή ήδη, ότι οι βασικές μας αγορές, οι Ευρωπαϊκές χώρες, κινούνται προς μία κατεύθυνση αυστηροποίησης μέτρων. Η Γαλλία μόλις ανακοίνωσε, ο Πρόεδρος Μακρόν εχτές, το καθολικό lockdown.

Η Μ. Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον, που τα πράγματα εκεί από πλευράς επιδημίας πάνε καλύτερα, πάνε πολύ καλύτερα, φαίνεται ότι προτίθεται να ασκήσει μία πολιτική που ανοίγοντας την οικονομία να συγκρατήσει για ένα διάστημα, όσο μπορεί και όσο είναι δυνατόν τους Βρετανούς μέσα στη χώρα, είναι αυτονόητο γιατί.

Δευτέρα 5 Απριλίου οι εξελίξεις από τη Βρετανία

Οπότε θα νομοθετήσει κιόλας ένα μέτρο προστίμου για ταξίδια έως τέλος Ιουνίου στο εξωτερικό, όποιοι αποφασίσουν να το κάνουν. Και οι Γερμανοί από την άλλη, οι οποίοι έχουν από ότι αποδεικνύεται ασκήσει πάρα πολύ κακή πολιτική σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, προσπαθούν δικαιολογώντας ή θέλοντας να δικαιολογήσουν αυτή την πολιτική στο εσωτερικό κοινό, να αυστηροποιήσουν επίσης πάρα πολύ τις διαδικασίες. Άρα λοιπόν, πρέπει για να είμαστε απόλυτα ρεαλιστές, τουριστικά τουλάχιστον, να ξεχάσουμε το διάστημα μέχρι τα τέλη Μαΐου. Δεν πρόκειται να προκύψει κάτι, διότι η διεθνής συγκυρία θα είναι τέτοια που δεν θα προκύψει κάτι.

Όλα θα εξαρτηθούν από τους εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί, μέχρι σήμερα που μιλάμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν αποτύχει. Το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Αν όμως εξελιχθούν τα πράγματα Απρίλιο, Μάιο, έτσι όπως προβλέπονται οι παραδόσεις των εμβολίων στα ευρωπαϊκά κράτη, γιατί το σύστημα, τουλάχιστον στην Ελλάδα, λειτουργεί πάρα πολύ καλά των εμβολιασμών… Εμβόλια είναι αυτά που λείπουν… Αν λοιπόν έρθουν τα εμβόλια, αν υπάρχουν εμβόλια στις αγορές οι οποίες είναι οι βασικές μας και προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και δούμε ξαφνικά τον Ιούνιο ένα τείχος ανοσίας τέτοιο που να έχει ανακόψει την πανδημία, τότε τίποτα δεν αποκλείεται. Αλλά το Α και το Ω σε όλη αυτή την ιστορία, είναι η πανδημία και η εξέλιξή της».

Διαβάστε αναλυτικά όλη την συνέντευξη εδω

Δείτε ακόμα

Κλείνουν πάλι τα σχολεία

N. K.

Θλίψη στην τουριστικό κλάδο – Έφυγε από τη ζωή η Ντία Καψή

Γ. Π.

Η σημασία του εξειδικευμένου προσωπικού στην τουριστική βιομηχανία

Γ. Π.

Οδηγός Ασφαλούς Λειτουργίας Τουριστικών Καταλυμάτων

Γ. Π.

Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία: 48ωρη απεργία από τις 10 έως τις 12/11

N. K.

ΠΟΕΕΤ: Xορήγηση γονικής άδειας σε διαζευγμένους γονείς

N. K.
φορτώνει....