Κ.Μπαξεβάνη, είστε ένας Σεφ με αμέτρητα ταξίδια στο ενεργητικό σας,πάρα πολλές εμπειρίες και ο κύριος εκφραστής της ελληνικής κουζίνας προς το εξωτερικό.Η φιλοσοφία σας περιλαμβάνει την ανάδειξη τοπικών και ενίοτε ξεχασμένων προϊόντων της χώρας μας καθώς και τη μύηση όλων και περισσότερων ξένων εστιατορίων στην ελληνική κουζίνα.Πιστεύτε τελικά ότι αυτό το εγχείρημα αποδίδει καρπούς;


-Η ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια έχει τεράστια απήχηση, όλο και περισσότεροι σεφ βλέποντας τις ανάγκες ζήτησης κάνουν στροφή προς την αυθεντική ελληνική κουζίνα.
Εξάλλου, βάσει γκάλοπ που έχουν γίνει το 92% των ταξιδιωτών δοκιμάζουν τοπικές γεύσεις,το 8% θέλουν γκουρμέ συνταγές και το 0% θέλουν το φαγητό που τρώνε στο σπίτι τους. Πιστεύω ότι όλες οι κουζίνες του κόσμου είναι καλές καθώς, “δεν υπάρχει κακή κουζίνα,υπάρχει κακός μάγειρας”.

ΧΑΡΟΥΠΙ υποτιμημένο προϊόν της Κρήτης ,τα τελευταία χρόνια το συναντάμε παντού και αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε εσάς που με επιμονή και δημιουργικές παρασκευές του δώσατε τη θέση που του αξίζει. Ποιο άλλο προιόν που δοκιμάσατε θεωρείτε ότι πρέπει να επιστρέψει στα πιάτα μας, διότι σας έκανε ιδιαιτερη εντύπωση;
-Ένα προϊόν που δοκίμασα και με εντυπωσίασε πρόσφατα είναι το όσπριο Λαθούρι ή Μαναρόλι .
Επίσης, το έχω δηλώσει πολλές φορές,μη διστάζετε να χρησιμοιείτε τσουκνίδες και μολώχες (αντί super foods),φυτά που απο αρχαιοτάτων χρόνων έχουν ευεργετικές ιδιότητες.
Ο Σεφ Μπαξεβάνης έβγαλε το Χαρούπι από την αφάνεια και ανέδειξε τόσο τη μοναδική γεύση του, όσο και τη θρεπτική του αξία, πλούσιο σε ασβέστιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ενέργεια. Είναι αυτό που οι ξένοι ονομάζουν super food. Χρησιμοποιεί από χρόνια το χαρούπι σε πίτες, ψωμί, γλυκά και άλλες συνταγές και τώρα που αυτό έγινε τάση, ο Σεφ πατεντάρισε τη δική του μοναδική χαρουποσουβλακόπιτα, που τυλίγει μέσα τις γεύσεις που αγάπησε από παιδί αλλά και γεύσεις από τα ταξίδια του.
Πριν χρόνια ξεκινήσατε μαθήματα μαγειρικής για τα παιδιά, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της κακοφαγίας .Η γαστρονομική εκπαίδευση θεωρείτε ότι πρέπέι να γίνει θεσμός από πολύ μικρές ηλικίες;
-Δυστυχώς τα fast food εισβάλλουν από την γέννηση του παιδιού όπως για παράδειγμα
- σκόνη γάλακτος αντί θηλασμού
- έτοιμες τροφές σε βαζάκια
- εθισμός σε ζάχαρη
Πρέπει να καθοδηγείται σωστά ένα παιδί ακόμα και εάν έχει άρνηση .Δίνουμε γευστικές εμπειρίες στα παιδιά, πολύ σημαντικό είναι να τα βάζουμε να συμμετέχουν δημιουργικά στην κουζίνα.
Σας βλέπουμε συχνά στην αγαπημένη σας Κρήτη σε μια από τις συνεργασίες σας, τον όμιλο blue gr και το ξενοδοχείο Minos Beach Αrt Hotel , δίπλα σε δύο πολύ αξιόλογους Σεφ, την Καλλιόπη Κουρκουτάκη και τον Κυριάκο Μυλωνά. Με την κ.Κουρκουτάκη άλλωστε μάθατε στους Άραβες στο Ντουμπάι να τρώνε γιαχνερά και πολλούς επιχειρηματίες εκεί να ανοίγουν ελληνικά εστιατόρια.

-Ο όμιλος blue gr και η ιδιοκτήτρια Τζίνα Μαμιδάκη, πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και με στήριξη προς το πρόσωπο μου, το εγχείρημα ελληνική κουζίνα πέρασε και στους επισκέπτες που με υψηλές βαθμολογίες και καλές κριτικές επιβράβευσαν την προσπάθεία μας. Μην ξεχνάμε πως στηρίζοντας τοπικούς παραγωγούς βοηθάμε στην οικονομία του τόπου μας.
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της μαγειρικής;

Σεβασμός! όλα κρύβονται σε αυτή τη λέξη! Σεβασμός στους δίπλα μας, Σεβασμός στο προϊόν, Σεβασμός στους πελάτες, Σεβασμός στη φύση και στον τόπο μας.