27.9 C
Άγιος Νικόλαος
21 Σεπτεμβρίου 2021
Food & Beverages

Φράουλα: φρούτο με υψηλή διατροφική αξία, ευεργετικές ιδιότητες και λίγες θερμίδες

Οι φρέσκες φράουλες είναι μία από τις πιο δημοφιλείς, αναζωογονητικές και υγιεινές λιχουδιές στον πλανήτη. Λίγα λόγια για να γνωρίσουμε αυτό το πολυαγαπημένο φρούτο.

Η φράουλα είναι πολυετές, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που τα περιθώρια τους είναι πριονωτά. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και ερμαφρόδιτα και φύονται σε μικρές ταξιανθίες που ξεκινούν από τις μασχάλες των φύλλων. Όσο ο χρόνος περνάει οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά. Ο καρπός της φράουλας είναι σύνθετος και αποτελείται από μια ανθοδόχη που έχει στην επιφάνεια της πολλά μικρά σπόρια. Η καλλιέργεια της φράουλας είναι αρκετά εύκολη ακόμα και για τους πιο αρχάριους.

λαχταριστές κατακόκκινες φράουλες

Κάτι όμως που καθιστά τη φράουλα ένα πολύτιμο τρόφιμο είναι η περιεκτικότητά της σε φυτοχημικές ουσίες και βιοενεργά συστατικά. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα φλαβονοειδή (ανθουκυανίνη, κατεχίνη, κουρσετίνη και καμπεφερόλη), οι πολυφαινόλες και τα φαινολικά οξέα όπως το ελλαγικό οξύ. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά δρουν συνεργιστικά και προσφέρουν πολλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Ποια τα οφέλη της φράουλας στον ανθρώπινο οργανισμό;

  • Ενισχύουν τη μνήμη
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
  • Αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα και το διαβήτη
  • Εξασφαλίζουν υγιές δέρμα
  • Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες
  • Δυναμώνουν τα κόκαλα
  • Βοηθούν στην απώλεια βάρους
  • Αποτρέπουν την τριχόπτωση
  • Κάνουν καλό στο έμβρυο
  • Οι φράουλες περιέχουν αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που εμποδίζουν την αύξηση της κακής χοληστερίνης

Πίνακας με τα μέταλλα-ιχνοστοιχεία-βιταμίνες-θερμίδες-ενέργεια που περιέχονται ανά 150γρ περίπου φράουλες.

Πηγαίνοντας λοιπόν για τα ψώνια μας στο μανάβικο μην ξεχάσουμε να αναζητήσουμε και να πάρουμε αυτόν τον ευεργετικό καρπό με τα τόσα οφέλη για την υγεία μας!

Δείτε ακόμα

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του «οινοτουρισμού» με εκκίνηση από την Σαντορίνη με 2ημερη εκδήλωση-συνέδριο

Ν. Π.

Η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα και τις συνήθειες των καταναλωτών-Κατά πόσο η στροφή στις διαδικτυακές αγορές θα έχει διάρκεια στο μέλλον;

Μ. Τ.

18 Ιουνίου: Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας

Ν. Π.

Καρπούζι από τον … τάφο του Τουταγχαμών στο πιάτο μας

Μ. Τ.

ATHENA International Olive Oil Competition 2021

Μ. Τ.

8η EΞΠΟΤΡΟΦ – The Greek Fine Food Exhibition

N. K.
φορτώνει....