21.6 C
Άγιος Νικόλαος
28 Μαΐου 2023
Τουρισμός Φορείς

Φ. Γεννηματά: Να μην επαναληφθούν τα περσινά λάθη στο άνοιγμα του τουρισμού – Ανάγκη μέτρων στήριξης

Δριμεία κριτική για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία αλλά και για το άνοιγμα του τουρισμού άσκησε στην κυβέρνηση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου στο Regional Growth Conference που διοργανώνει η εφημερίδα “Πελοπόννησος”.

Όπως είπε η κ. Γεννηματά «η πανδημία είναι ακόμη εδώ για αυτό οφείλουμε να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Πράγματι, η κυβέρνηση άνοιξε τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες αλλά αυτό δεν το έκανε γιατί τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν καλύτερα.

Αναγκάστηκε να το κάνει γιατί με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη το οποίο δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα κατάφερε η κυβέρνηση να εξαντλήσει και την υπομονή της ελληνικής κοινωνίας αλλά και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας». «Δυστυχώς έχουμε ακόμα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων στην Ελλάδα σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε η κ.Γεννηματά και τόνισε ότι είμαστε στις 20 χώρες με τους περισσότερους θανάτους.

«Από δω και πέρα πρέπει να δώσουμε έμφαση στους εμβολιασμούς, ειδικά στους ανθρώπους τους ηλικιωμένους άνω των 60, γιατί εκεί τα ποσοστά παραμένουν πολύ χαμηλά, όπως και στους υγειονομικούς και στις τουριστικές περιοχές», σημείωσε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι έγιναν σημαντικά λάθη στο περσινό άνοιγμα του τουρισμού και χάθηκε πολύτιμος χρόνος ενώ οι δομές υγείας δοκιμάστηκαν.

Το στοίχημα του τουρισμού

Αναφερόμενη στο άνοιγμα του τουρισμού τόνισε ότι «είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τη χώρα, για την κυβέρνηση, για όλους γιατί είναι η βιομηχανία της χώρας μας». Σημείωσε ότι τα πράγματα μέχρι τώρα είναι υποτονικά και ότι μόλις το περίπου 15% των ξενοδοχείων έχουνε ανοίξει και ότι ο τουρισμός χρειάζεται στήριξη τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό, με συγκεκριμένο πακέτο μέτρων.

Ειδικά για το οικονομικό πακέτο είπε πως το κύριο που χρειάζεται ο τουρισμός και η εστίαση είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% ώστε να κάνουμε επιτέλους ελκυστικό και ανταγωνιστικό το ελληνικό προϊόν.

«Τα ξενοδοχεία για να ανοίξουν χρειάζονται ένα πακέτο μέτρων στήριξης. Πριν από όλα επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες σε αυτούς τους κλάδους με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ρήτρα απασχόλησης για να μη δούμε την ανεργία να εκτινάσσεται», τόνισε.

Για το θέμα των οφειλών η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, όπως είπε, είναι να γίνει τουλάχιστον ένα πρόγραμμα 120 δόσεων και για όσους επιχειρηματίες μπουν στο πρόγραμμα και είναι συνεπείς να μπορεί να υπάρξει στη συνέχεια και ένα γενναίο κούρεμα της τάξεως του 30%. «Ενδεικτικά λέμε τα ποσά καθώς όλα αυτά θα εξαρτηθούν από το πόσοι θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπου φιλοξενείται το συνέδριο, υπογράμμισε ότι έχουν σημειωθεί τεράστιες καθυστερήσεις σε έργα που έπρεπε να έχουν γίνει στο οδικό δίκτυο ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη και τη σπουδαιότητα της αξιοποίησης του brand Ολυμπία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News 

Δείτε ακόμα

Οι καθηγητές των ΑΣΤΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία των Σχολών

N. K.

Δωρεά των διευθυντών ξενοδοχείων Κρήτης στη μνήμη του Ντέμη Ευαγγελινού

Γ. Π.

Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης-Aποτελέσματα εκλογών

N. K.

Τα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο ανήλθαν στο 61,4% του Ιουλίου του 2019

N. K.

Τέλος Σεπτεμβρίου και ο Άγιος Νικόλαος «βουλιάζει» από τουρίστες

Γ. Π.

Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 1 το βράδυ σε Χανιά και Ζάκυνθο

Γ. Π.
φορτώνει....