15.4 C
Άγιος Νικόλαος
29 Ιανουαρίου 2023
Ξενοδοχεία Περιβάλλον

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Έως τον Ιούνιο η προκήρυξη για τα τουριστικά καταλύματα

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, απάντησε σήμερα από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αφορούσε το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για τον τουριστικό κλάδο.

Όπως δήλωσε, έως τον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο, ενώ στόχος μέσα στα προσεχή τρία χρόνια να έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό κονδύλια που θα φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στον τουριστικό τομέα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένου πλάνου επίτευξης βιώσιμου τουρισμού στη χώρα. «Συγκεκριμένα για τον τουρισμό, ήδη έχει ανακοινωθεί και σχεδιάζουμε μέχρι τον Ιούνιο να καταθέσουμε πρόγραμμα, το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση ακριβώς των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων στη χώρα» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος  εξειδίκευσε τις επιλέξιμες παρεμβάσεις που θα επιδοτηθούν ως εξής: «Πρώτον, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών. Δηλαδή, το κέλυφος, ώστε να βελτιώσουμε τη θερμοδιαπερατότητα. Συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Θα στηρίξουμε και θα χρηματοδοτήσουμε ακόμα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας πάρα πολύ σημαντικά. Σας είπα ότι στόχος μας είναι να καταστήσουμε κλιματικά ουδέτερα τα καταλύματα και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Θα αυξήσει πάρα πολύ την προστιθέμενη αξία. Θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες που δεν θα επηρεάζουν το κλίμα και το περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να ζητάμε να έχουμε μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας παρεχόμενες υπηρεσίες, άρα μεγαλύτερο έσοδο τελικά και για τους ξενοδόχους και για τις τοπικές κοινωνίες και για την εθνική οικονομία. Επίσης, επιλέξιμες δαπάνες. Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας. Διαχείριση εξοικονόμησης νερού. Διαχείριση απορριμμάτων. Σας είπα ότι περισσότεροι τουρίστες, περισσότεροι επισκέπτες, σημαίνει περισσότερες πηγές, περισσότερο νερό. Παράγουν περισσότερα απορρίμματα. Θα πρέπει να τα διαχειριστούμε με έναν απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Όλα αυτά τα προωθούμε και θα είναι επιλέξιμες δαπάνες μέσα από το πρόγραμμα το οποίο, μέχρι τον Ιούνιο επαναλαμβάνω, θα ανακοινώσουμε. Χρήση έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων και άλλες υποστηρικτικές δράσεις, όπως για παράδειγμα μελέτες περιβαλλοντικές ή επιθεωρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν οι άνθρωποι να καταθέσουν τις παρεμβάσεις τους για να χρηματοδοτηθούν».

Ως προς τους δικαιούχους ο ίδιος τόνισε πως τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε όπως επισήμανε «αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο πραγματικά και με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουμε όχι μόνο τους ίδιους, όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και όλους τους παρεπόμενους κλάδους, συνοδούς κλάδους που θα υποστηρίξουν και θα πραγματοποιήσουν αυτές τις κατασκευές».

Ως προς την επιλεξιμότητα επισήμανε ότι δεν θα να επιλεγούν οι επιχειρήσεις υπό πτώχευση ή υπό εκκαθάριση, αναγκαστική διαχείριση και τα λοιπά, ενώ θα υπάρχουν κριτήρια προτεραιοποίησης σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση και όχι το σύστημα «όποιος πρόλαβε πρώτος». Ως προς τα κριτήρια αυτά ο κ. Σκρέκας γνωστοποίησε πως αυτά θα εξειδικευτούν σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος αλλά και μέσα από διαβούλευση ώστε  «να έχουμε απόλυτα αντικειμενικά, δίκαια και σωστά κριτήρια ώστε να πιάσουν τόπο τα χρήματα» «Και θα ξέρει ο καθένας πού είναι η σειρά του και πότε πρόκειται να μπορέσει να αξιοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να αναβαθμίσει την επιχείρησή του και το κατάλυμά του» κατέληξε.

Δείτε ακόμα

Στο τέλος Μαρτίου θα υπάρξει εικόνα πως θα πάει φέτος ο ελληνικός τουρισμός

N. K.

Ποδηλατικός τουρισμός σε όλη την Ελλάδα

Γ. Π.

Ξενοδοχεία: Συνεργασία με influencers- Η μόδα των «επιδραστικών»

Γ. Π.

Θεοχάρης: Προϋπόθεση για τα ταξίδια στην Ελλάδα το αρνητικό μοριακό τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού

Γ. Π.

Mitsis Hotels: Eπενδυτικό σχέδιο ύψους 250 εκατ. ευρώ

Γ. Π.

Στην Domes Resorts απονεμήθηκε το βραβείο Partnership Circle της Marriott International.

Γ. Π.
φορτώνει....