15.4 C
Άγιος Νικόλαος
24 Μαρτίου 2023
Τουρισμός

Έτσι θα μπαίνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα

Ως ημερομηνία ορόσημο για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού έχει τεθεί, όπως είναι γνωστό, η Παρασκευή 14 Μάϊου.

Οι δυνατότητες για να έρθει ένας τουρίστας στην Ελλάδα:

  • να έχει κάνει εμβόλιο και να φέρει μαζί του το λεγόμενο «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό», που κατά τις εκτιμήσεις αρμοδίων πηγών στο υπουργείο Τουρισμού, θα έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω στα μέσα Ιουνίου – δηλαδή θα έχουν συμφωνήσει οι χώρες της ΕΕ για το πως, σε ποιούς θα χορηγείται και ποιά ακριβώς θα είναι η ισχύς του.
  • να φέρει μαζί του πιστοποιητικό αντισωμάτων, που θα αποδεικνύει ότι έχει ήδη νοσήσει και αναρρώσει – άρα πρακτικά δεν θα μπορεί να μεταδώσει κάποιος τον κορονοϊό
  • να περάσει από μοριακό τεστ 72 ώρες πριν ταξιδέψει και να βγει αυτό αρνητικό.

Παράλληλα, θα γίνονται συστηματικά δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις εισόδους της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακοί σταθμοί) με βάση το μοντέλο EVA που απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα το καλοκαίρι του 2020, εντοπίζοντας πολλά κρούσματα σε ξένους ή Έλληνες ταξιδιώτες.

«Πρόβα» Τουρισμού

 Μία «πρόβα» ανοίγματος του τουρισμου εγινε χθες, με την αφιξη στη Ρόδο των 189 τουριστών από την Ολλανδία.

Οι 189 Ολλανδοί δεν θα κάνουν ακριβώς «ειδυλλιακές» διακοπές αλλά Θα μείνουν περιορισμένοι αυστηρά σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας θα ψυχαγωγούνται μόνο μέσα στις εγκαταστάσεις του και θα τρώνε μόνο εκεί.

Οι τουρίστες θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα μέσα στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου που θα τους φιλοξενήσει για μία εβδομάδα, ενώ πιθανόν να υπάρχουν και κάποια μικρά event για την ψυχαγωγία τους. Άλλοι πελάτες δεν θα υπάρχουν.

Πότε θα αρχίσουν οι πτήσεις

 Για να έρθουν προφανώς τουρίστες πρέπει να υπάρχουν αεροπορικές πτήσεις, οι οποίες δεν εξαρτώνται μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το διεθνές περιβάλλον. Αν δεν ανοίξουν, δηλαδή, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, είναι αφελές να αναμένουμε αυξημένες αφίξεις στην χώρα μας.

H αεροπορική εταιρία και tour operator Jet2 και Jet2holidays ανέστειλε όλες τις πτήσεις και τις διακοπές έως τις 23 Ιουνίου. Η αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια της Βρετανικής κυβέρνησης για το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών στάθηκε η αφορμή για αυτή την απόφαση.

TUI όπως ανακοινωσε  θα συνεχίσει τo πλάνο της για έναρξη των διεθνών ταξιδιών στις 17 Μάϊου

google news

«Πράσινο» στην Βρετάνια

Το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού φαίνεται ότι ζητά σαφήνεια από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το σύστημα κατηγοριοποίησης των χωρών που θα εφαρμόσει, για να εξασφαλίσει ότι θα αρθούν οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί στις 17 Μαΐου», αναφέρει ο Guardian σε άρθρο του, παραθέτοντας δηλώσεις στελέχους του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού.

Όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών, θα υπάρχουν «πράσινες», «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες όσον αφορά το πού μπορούν να ταξιδέψουν οι Βρετανοί τουρίστες αυτό το καλοκαίρι. Το σύστημα κατηγοριοποίησης έχει μεγάλη σημασία, και παρότι δεν έχουν αποκαλυφθεί λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες χώρες θα περιληφθούν στην «πράσινη λίστα», οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν από αυτές τις χώρες δεν θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή, εκτός εάν βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς σχετικά με το σύστημα του «φωτενού σηματοδότη», θα ισχύουν τα εξής:

Οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη Βρετανία από «πράσινες» χώρες θα χρειάζονται ένα μοριακό διαγνωστικό τεστ πριν από την αναχώρηση και ένα ακόμα τεστ τη δεύτερη ημέρα μετά από την άφιξή τους. Δε θα υπάρχει η υποχρέωση δεύτερου τεστ μετά από την άφιξη, όπως ισχύει τώρα, ούτε υποχρέωση καραντίνας.

Για τις αφίξεις στη Βρετανία από τις «πορτοκαλί» χώρες θα απαιτούνται μοριακά τεστ πριν την αναχώρηση και τη δεύτερη και όγδοη ημέρα μετά από την άφιξη, μαζί με περίοδο απομόνωσης δέκα ημερών στο σπίτι. Οπως και τώρα, θα μπορεί κάποιος να σπάει την καραντίνα νωρίτερα εφόσον κάνει ένα πρόσθετο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξη στη Βρετανία.

Για τις αφίξεις από χώρες της κόκκινης λίστας η καραντίνα θα γίνεται σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο και δε θα υπάρχει η δυνατότητα λήξης της απομόνωσης πριν από το δεκαήμερο.

Η λίστα με τις χώρες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σχεδόν ταυτόχρονα με την επιβεβαίωση ότι είναι ασφαλές να επιτραπούν τα μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό, πιθανώς στις 10 Μαΐου -μία εβδομάδα πριν από την αλλαγή των κανόνων για την Αγγλία.

Ενώ δημοσίευμα της Daily Mail που επικαλείται πληροφορίες από την κυβέρνηση, αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να ενταχθεί στη λεγόμενη «πράσινη λίστα» τον επόμενο μήνα.

Δείτε ακόμα

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τουρισμό

Γ. Π.

Οι σημαντικές τάσεις του 2021 για την τουριστική βιομηχανία

Γ. Π.

Νέα θητεία για τον Μιχάλη Βλατάκη στον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Κρήτης

N. K.

Choose Crete: Νέος φορέας για την τουριστική προώθηση και προβολή της Κρήτης

Γ. Π.

Τουρισμος: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που εντάσσει για εργασία πολίτες τρίτων χωρών

Γ. Π.

TUI: «Κατέστρεψε» το όνειρο για γάμο σε ένα ελληνικό νησί σε δεκάδες νύφες

Γ. Π.
φορτώνει....