15.4 C
Άγιος Νικόλαος
29 Μαρτίου 2023
Τουρισμός Φορείς

Ετήσιο συνέδριο DRV-Costa Navarino

Με την ανάλυση σημαντικών ζητημάτων που επηρεάζουν την ταξιδιωτική βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο. όπως οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, η προστασία του κλίματος, και η εξασφάλιση εξειδικευμένων εργαζομένων ξεκίνησε τις εργασίες του το ετήσιο Συνεδρίου του Συνδέσμου Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων (DRV), στην Costa Navarino της Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του DRV κ. Norbert Fiebig, αναφερόμενος στην προστασία του κλίματος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι μόνο η κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα ελευθερία ταξιδιών. Επίσης, υπογράμμισε ότι η ταξιδιωτική βιομηχανία μπορεί και πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα υιοθετώντας βιώσιμες και φιλικές προς το κλίμα λύσεις. «Εμείς ως ταξιδιωτική βιομηχανία είμαστε μέρος του προβλήματος, αλλά είμαστε και μέρος της λύσης » τόνισε συμπληρώνοντας ότι «Η προστασία του κλίματος δεν είναι δωρεάν και πρέπει να πείσουμε και τους ταξιδιώτες για αυτό».Remaining Time-0:00FullscreenMute

Εν όψει των οικονομικών αποτελεσμάτων για το τουριστικό έτος 2020/21, που ολοκληρώνεται (1 Νοεμβρίου 2020 έως 31 Οκτωβρίου 2021), σημείωσε ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται ανάκαμψη. Η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει ιδιαίτερα τον κλάδο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με τις πωλήσεις για το προαναφερόμενο διάστημα να εμφανίζουν μείωση σχεδόν 70% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, ο πρόεδρος του DRV ανέφερε ότι «Ακόμα και αν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι η αγάπη των Γερμανών για τα ταξίδια επέστρεψε απαιτείται σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις». «Η πολιτική αξιοπιστία είναι βασική απαίτηση», πρόσθεσε, στέλνοντας μήνυμα στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ευχαριστώντας τους πολιτικούς για την εκτεταμένη οικονομική τους υποστήριξη λέγοντας ότι: «Χωρίς αυτή τη βοήθεια, δεν θα είμαστε εδώ σήμερα».

Ως αποτέλεσμα του περιορισμένου χρόνου εργασίας λόγω της πανδημίας, των φόβων για τη δουλειά και των ασαφών προοπτικών για το μέλλον, πολλοί καλοί επαγγελματίες του τουρισμού έχουν εγκαταλείψει τον κλάδο. Σε μια πρόσφατη έρευνα της DRV, τα δύο τρίτα των τουριστικών πρακτορείων και το 50% των ταξιδιωτικών γραφείων επιβεβαίωσαν ότι έχασαν υπαλλήλους στην πανδημία επειδή είχαν αποφασίσει να φύγουν. «Στην τρέχουσα κατάσταση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμπνεύσουμε νέους ανθρώπους για τον κλάδο μας», είπε ο Πρόεδρος του DRV.

Σύμφωνα με την έρευνα DRV, το 60% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κάλυψη κενών θέσεων. «Αυτή είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος και το ερώτημα είναι: Πώς μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την εξέλιξη, πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;» τόνισε ο κ. Fiebig. Καταλήγοντας επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να αναδειχθούν οι προοπτικές της εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας αλλά και να αναγνωριστούν οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των εργαζόμενων.

Κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου βραβεύθηκε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλια από τους Γερμανούς διοργανωτές για την εξαιρετική αντιμετώπιση της πανδημίας ως Υπουργός Υγείας, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφάρμοσε η Ελλάδα, το αίσθημα ασφαλείας που ενέπνευσε στους επισκέπτες της, αλλά και τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο εφάρμοσαν τα πρωτόκολλα οι επαγγελματίες του τουρισμού.

Στην ομιλία του, ο κ. Κικίλιας επισήμανε, ότι ο ελληνικός τουρισμός επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, κατάφερε φέτος να ξεπεράσει το 50% του 2019 που είχε τεθεί ως στόχος.

Ο Υπουργός Τουρισμού δήλωσε πως η τουριστική περίοδος του 2022 θα ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου και παρότρυνε τους Γερμανούς να ανακαλύψουν νέους προορισμούς σε ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, που μπορεί να μην ήταν έως σήμερα ιδιαίτερα γνωστοί, αλλά προσφέρουν μια αυθεντική τουριστική εμπειρία.

Ξεκαθάρισε πως στρατηγική της Ελλάδας είναι να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αειφόρου τουρισμού και να γίνει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και τόνισε στους Γερμανούς επαγγελματίες του τουρισμού πως η χώρα μας είναι έτοιμη να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα της φετινής τουριστικής περιόδου και προετοιμάζει ήδη το έδαφος για την ανοδική πορεία της Ελλάδας το 2022 στη μεγαλύτερη τουριστική αγορά της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο Υπουργός Τουρισμού τόνισε πως η επιλογή της Ελλάδας και η συμμετοχή άνω των 450 Γερμανών επαγγελματιών του τουρισμού, «σηματοδοτούν τη σκληρή δουλειά που κάνουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα, προκειμένου να δρέψουμε καρπούς για την επόμενη θερινή περίοδο και να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία. Αυτό ήδη έγινε σε έναν σημαντικό βαθμό το 2021 και προσβλέπουμε να γίνει πιο ισχυρά το 2022».

Ο κ. Κικίλιας έκανε στις δηλώσεις του ειδική αναφορά στη διεξαγωγή του Συνεδρίου στη Μεσσηνία, επισημαίνοντας ότι «πριν από αρκετά χρόνια η περιοχή αυτή δεν ήταν ο πρώτος τουριστικός προορισμός. Με το όραμα και την προσπάθεια του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και τη συνέχεια από την οικογένειά του, βλέπουμε ότι στην περιοχή της Πύλου, αλλά και ευρύτερα στη Μεσσηνία, αναπτύσσεται τουρισμός τουλάχιστον για δέκα μήνες το χρόνο, με πολλαπλές δραστηριότητες».

«Το επίπεδο του τουρισμού είναι υψηλό και αυτό σημαίνει μεγάλα εισοδήματα για την περιοχή. Αποτελεί και ένα παράδειγμα για το πώς θέλουμε να κατευθύνουμε στρατηγικά τον ελληνικό τουρισμό, που είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Στόχος μας η ανάπτυξη του τουρισμού δώδεκα μήνες το χρόνο σε όλες τις ελληνικές Περιφέρειες», κατέληξε ο Υπουργός Τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης δήλωσε ότι «το ετήσιο Συνέδριο των Γερμανών τουριστικών πρακτόρων, είναι για μας σημαντικό γεγονός για δύο λόγους: Ο πρώτος γιατί με το συγκεκριμένο συνέδριο ξεκινούν ουσιαστικά οι διά ζώσης μεγάλες συναντήσεις, μετά από 18 μήνες. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί ουσιαστικά πρόκειται για μια ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ελληνικό τουρισμό», τονίζοντας ότι «φέτος, με πολύ μεγάλη προσπάθεια και σχέδιο της Κυβέρνησης, καταφέραμε ο τουρισμός να ανοίξει έγκαιρα και με ασφάλεια. Καταφέραμε επίσης να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τουριστική σεζόν, που σε πολλές περιοχές της χώρας συνεχίζεται».

Απευθυνόμενος στους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες, επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι κάτι περισσότερο από έναν ιδανικό προορισμό διακοπών. Όπως θα δείτε και εσείς, είναι το κατάλληλο μέρος για να διαμορφωθεί το μέλλον του τουρισμού, τόσο  για τους επισκέπτες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες». «Επενδύουμε σημαντικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των τουριστικών υπηρεσιών, στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και στην ποικιλία των επιλογών και των εμπειριών που μπορούν να έχουν οι επισκέπτες μας όλων των ηλικιών από όλο των κόσμο», κατέληξε ο κ. Φραγκάκης.

Το Συνέδριο του DRV διοργανώνεται για πρώτη φορά μετά από 71 χρόνια στην Ελλάδα στην Ελλάδα, με συνδιοργανωτές τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων και την Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (HATTA/FedHATTA) και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά γεγονότα παγκοσμίως. Συμμετέχουν περισσότεροι από 450 tour operators, ταξιδιωτικοί πράκτορες, εκπρόσωποι εταιρειών διαδικτύου, καθώς και τουριστικοί συντάκτες από τα σημαντικότερα γερμανικά μέσα, με φυσική παρουσία, ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων διαδικτυακά. 

travel.gr

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News και στο Facebook

Δείτε ακόμα

Κικίλιας: Δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι έλεγαν ότι δεν θα πάει καλά ο τουρισμός φέτος

Γ. Π.

Βρετάνια: Aβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για το άνοιγμα των διεθνών ταξιδιών

Γ. Π.

Ξάνθη: Διήμερο Διακρατικό Συνέδριο «Οικοτουρισµός και Τουριστική Ανάπτυξη των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας»

Γ. Π.

Κούρσα Covid free νησιών στη Μεσόγειο: Κρήτη εναντίον Μαγιόρκας, Κως εναντίον Κάπρι

Γ. Π.

Πράσινο φως για μεγάλη σύνθετη επένδυση στην Κρήτη

N. K.

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις στις 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ – 33 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση και αμειβόμενη μαθητεία.

N. K.
φορτώνει....