19.9 C
Άγιος Νικόλαος
6 Ιουνίου 2023
Ξενοδοχεία Φορείς

Επιστολή ΣΕΤΕ σχετικά με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και την πλήρη κάλυψη εργοδοτικών εισφορών για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων

Επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σχετικά με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και την εφαρμογή του μόνο στα εποχικά ξενοδοχεία, προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News
Ακολουθήστε το filoxenianews.gr στο Google News 

Προς τους κ.κ.

Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών

Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών

Κοινοποίηση: κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, Γενικό Γραμματέα Πρωθυπουργού

κ. Θάνο Πετραλιά, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής

κα Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέα Εργασίας

Κύριοι Υπουργοί,

Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, αφού βασικές μας αγορές όπως η Βρετανική, η Ρωσική και οι Σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές. Οι κρατήσεις είναι «περιορισμένες» και άγνωστο παραμένει αν ακόμη και αυτές μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των ανωτέρω αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που αυτές θα λειτουργήσουν. Κατ’ επανάληψη άλλωστε, στις μεταξύ μας συναντήσεις, σας έχω τονίσει ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού θα έχει σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αφού πάνω από το 90% του τουριστικού εισοδήματος το 2019 ήταν εισόδημα από το εξωτερικό. 

Για τους παραπάνω λόγους, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τους Υπουργούς κ.κ. Σταϊκούρα, Σκυλακάκη και Χατζηδάκη και τους ΓΓ κ.κ. Πετραλιά και Στρατινάκη, είχε επισημανθεί από την πλευρά μας η ανάγκη στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων (του συνόλου αυτών – εποχικής και συνεχούς λειτουργίας) μέχρι τουλάχιστον τις 30 Σεπτεμβρίου. 

Όπως προέκυψε από την παραπάνω συνάντησή μας, το εργαλείο που θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις στο δύσκολο επόμενο τρίμηνο θα ήταν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, συνδυαζόμενο με την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (και για το χρόνο εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτό). Αυτό επιβεβαιώθηκε προφορικά κατ’ επανάληψη και σε επόμενες επικοινωνίες που είχαμε, αφού με το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων και την απόσυρση των μέτρων στήριξης, το συγκεκριμένο μέτρο θα αποτελούσε το μοναδικό, αλλά άκρως σημαντικό «όπλο» του τουρισμού, για τη σταδιακή του επανεκκίνηση μέσα στο καλοκαίρι. 

Τελικά, στην τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πρόβλεψη για κάλυψη του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών υπάρχει μόνο για τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και οδικών μεταφορών και συγκεκριμένα για το εποχικό προσωπικό αυτών με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. 

Με την απόφαση αυτή, μεγάλος αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων στερείται από το μοναδικό στην ουσία μέτρο που θα τις βοηθούσε να λειτουργήσουν τους προσεχείς μήνες. 

Οι συνεχούς λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες σημειωτέον ποτέ δεν έκλεισαν με κρατική εντολή μετά την 1η Ιουνίου 2020, είναι υποχρεωμένες από την 1η Ιουλίου που έχει ανακοινωθεί πως θα σταματήσει το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, να συνεχίσουν να λειτουργούν με αμφίβολα έσοδα, χωρίς το απολύτως αναγκαίο δίχτυ προστασίας των επιδοτούμενων εισφορών του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, τουλάχιστον για το μέρος του προσωπικού που θα ενταχθεί σε αυτό. 

Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν συμπληρώσει ήδη 14 μήνες χωρίς ή με ελάχιστο αντικείμενο δραστηριότητας. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών παρουσίασε το έτος 2020 απώλεια τζίρου άνω του 70% και σήμερα ακόμα υπολειτουργούν, είναι δε άγνωστο αν και πότε στην πραγματικότητα θα επαναλειτουργήσουν – για τις επιχειρήσεις σε ορεινούς προορισμούς και στα αστικά κέντρα πιθανότατα αυτό δε θα συμβεί πριν από τον Σεπτέμβριο. 

Η στήριξη στον τουριστικό τομέα τους προηγούμενους 14 μήνες ήταν σημαντική και πρώτοι εμείς το αναγνωρίσαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε σε κάθε ευκαιρία. Το τελευταίο όμως διάστημα, με ανησυχία παρατηρούμε να λαμβάνονται αποφάσεις που είναι εξαιρετικά πιθανόν να θέσουν σε αμφισβήτηση τη γιγάντια προσπάθεια του προηγούμενου διαστήματος και να προκαλέσουν ανυπολόγιστη ζημιά στον πρώτο τομέα της ελληνικής οικονομίας. 

Για τους λόγους αυτούς, σας ζητούμε να επανεξετάσετε τον τρόπο εφαρμογής του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως 30/9/2021, εξασφαλίζοντας την επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών των εργαζόμενων που εντάσσονται σε αυτό, σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως αν λειτουργούν σε 12μηνη ή εποχική βάση. 

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση, 

Γιάννης Ρέτσος

Πρόεδρος ΔΣ”

Δείτε ακόμα

Sani Resort: Σάρωσε στα βραβεία WTA 2022

Γ. Π.

10 ελληνικά ξενοδοχεία στα καλύτερα πολυτελή στον κόσμο για το 2023

Γ. Π.

Covid-19 -Ειδικές άδειες για εργαζομένους όταν νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους

N. K.

Domes Resorts: Ημέρα καριέρας των ξενοδοχείων Domes of Elounda και Domes Aulus Elounda

Γ. Π.

Goldman Sachs- Το μέγκα ξενοδοχειακό project στη Χαλκιδική

N. K.

Επίκαιρη επερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Υγειονομικά ασφαλής επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας

Γ. Π.
φορτώνει....