17.9 C
Άγιος Νικόλαος
27 Νοεμβρίου 2021
Ξενοδοχεία Τουρισμός Φορείς

Επιστολή ΣΕΤΕ σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης

Επιστολή ΣΕΤΕ σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης προς τους Υπουργό Επικρατείας, Υπουργό Τουρισμού, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ

“Κύριοι Υπουργοί, 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εξακολουθεί και αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων είναι η έλλειψη ρευστότητας. Η απάντηση στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα προερχόταν μέσω των ενισχύσεων που θα λάμβαναν οι επιχειρήσεις αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που νομοθετήθηκαν. Δυστυχώς, οι ενισχύσεις αυτές είτε δεν έχουν φθάσει ακόμα, είτε -όπως φαίνεται- δεν θα φθάσουν ποτέ στα ταμεία των επιχειρήσεων. 

Με την από 16-9-2021 επιστολή (Προτάσεις ΣΕΤΕ σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και την Επιδότηση παγίων δαπανών) ζητήσαμε να τεθεί σε λειτουργία -πριν το τέλος Σεπτεμβρίου- η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν το επιστρεπτέο μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ομοίως, προτείναμε να προβλεφθεί ρητά, σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πως τα σχετικά ποσά που θα επιστραφούν μέχρι την 31-12-2021 δεν θα λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να προσδιοριστεί κατά πόσον υπάρχει υπέρβαση του ορίου που τίθεται από το προσωρινό πλαίσιο. 

Μέχρι σήμερα, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις, τα δύο αυτά θέματα ακόμα δεν έχουν επιλυθεί. 

Ήδη, τουριστικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις ως προς τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία είχαν ζητήσει να ενταχθούν, λόγω ακριβώς υπέρβασης του ορίου σώρευσης, που οφείλεται στο γεγονός πως δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν το επιστρεπτέο μέρος των επιστρεπτέων προκαταβολών. 

Παράλληλα, σημειώνονται τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των αιτήσεων, αλλά και στις εκταμιεύσεις του προγράμματος «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας». Το ανωτέρω πρόγραμμα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στόχευε στη στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους και ενόψει της έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας για το 2021. 

Βρισκόμαστε ήδη στις αρχές Νοεμβρίου, οι εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και στις περισσότερες από αυτές χρήματα μέσω του ανωτέρω προγράμματος δεν έχουν καταβληθεί. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις περισσότερες συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις, που συνεχίζουν να λειτουργούν σε δύσκολες πλέον συνθήκες, λόγω έξαρσης της πανδημίας, χειμώνα και αυξημένου ενεργειακού κόστους. 

Ο τουρισμός διαχρονικά αποδεικνύει πως είναι ο στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας, προσφέροντας έσοδα στα δημόσια ταμεία και θέσεις εργασίας. Είναι όμως λάθος να εστιάζουμε στο κλίμα ευφορίας που επικρατεί και να θεωρούμε πως μια τουριστική περίοδος τεσσάρων μηνών αρκεί για καλυφθούν οι τεράστιες ζημιές που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί στις τουριστικές επιχειρήσεις η πανδημία  του Covid-19. 

Με εκτίμηση, 

Γιάννης Ρέτσος

Πρόεδρος ΔΣ”

Ακολουθήστε το filoxenianews στο Google News και στο Facebook 

Δείτε ακόμα

Workathlon:Διαδικτυακές Ξενοδοχειακές Ημέρες Καριέρας

N. K.

Ακριβός «τουρισμός» για το πολυπόθητο εμβόλιο

Γ. Π.

Ελλάδα:Πράσινο χρώμα στον χάρτη του ECDC

N. K.

Υποβολή Αιτήσεων- Βραβείο Τουρισμού Marco Polo 2021

Γ. Π.

Η Alltours προβάλει την Κέρκυρα στη γερμανική αγορά

Γ. Π.

Πρόγραμμα για τους Πολλούς με πόρους 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μ. Τ.
φορτώνει....