15.4 C
Άγιος Νικόλαος
29 Ιανουαρίου 2023
Ξενοδοχοϋπάλληλοι Τουρισμός Φορείς

Επιστολή Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου προς τον Υπουργό Εργασίας, για διευκρινίσεις σχετικά με επίδομα και αποδοχές αδείας

Με επιστολή της η Ένωση ξενοδόχων Ρόδου προς τον Υπουργό Εργασίας επισημαίνει την έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με την καταβολή από το κράτος του επιδόματος και των αποδοχών αδείας, προς τους εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εποχικών ξενοδοχείων.

Ταυτόχρονα τονίζει την αδυναμία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να επωμιστεί αυτό το βάρος υπό τις παρούσες συνθήκες.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Σας αποστέλλουμε την παρούσα μας επιστολή για το θέμα των αποδοχών αδείας και επιδόματος αδείας των εποχικών εργαζομένων (ξενοδοχοϋπαλλήλων) με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (άρ.32 Ν.4690/20) κατά την περίοδο που αυτοί τελούσαν σε αναστολή, όπου παρά τις προσπάθειες του κεντρικού μας οργάνου (Π.Ο.Ι), δεν έχουμε λάβει ακόμη σαφείς απαντήσεις.

Κατά την γνώμη μας θεωρούμε, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη για την καταβολή αδείας και επιδόματος αδείας σε όσους τέθηκαν σε αναστολή με το άρθρο 32 του Ν.4690/20 (σε αντίθεση με την ξεκάθαρη πρόβλεψη για τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, αρ.67 παρ.1 Ν.4745/20), ούτε μπορεί να εξαχθεί κάτι τέτοιο από άλλες διατάξεις.

Επιβεβαίωση του νομοθετικού κενού, αποτελεί και η μη καταβολή έως τώρα από το κράτος των αποδοχών αυτών στους εργαζόμενους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης των εποχικών ξενοδοχείων, που δεν επαναλειτούργησαν, που τέθηκαν σε αναστολή με την παρ.3 του ίδιου άρθρου.

Τέλος διάφορα έγγραφα παροχής διευκρινήσεων από τα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου αναλύουν αποκλειστικά και μόνο τις αναστολές του άρθ. 11 παρ.2 Π.Ν.Π 20.03.2020.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Βασισμένοι στο πνεύμα της αιτιολογικής έκθεσης του άρθρου 32, που συνηγορούσε στην διευκόλυνση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων μας, θέσαμε τους εργαζομένους μας σε αναστολή προς όφελος και προς διασφάλιση των υγειονομικών και οικονομικών τους συμφερόντων, αποφεύγοντας άλλες πιθανές λύσεις (π.χ. επιβολή εκ-περιτροπής απασχόλησης), όπου όφελος θα είχαν μόνο οι επιχειρήσεις (π.χ. μη καταβολή αποδοχών αδείας & επιδόματος αδείας για τις ημέρες μη απασχόλησης).

Κύριε Υπουργέ, ως Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, ως ο μεγαλύτερος «εργοδότης» εποχικών εργαζόμενων της χώρας, όπου με το προσωπικό μας διατηρούμε άριστες, ειρηνικές και ειλικρινείς σχέσεις, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι είμαστε η μόνη τουριστική περιοχή με εν ισχύ Τοπική Κλαδική ΣΣΕ ξενοδοχοϋπαλλήλων, σας ζητάμε την άμεση νομοθέτηση διάταξης που να προβλέπει:

Α) Όλες τις λεπτομέρειες της καταβολής των αποδοχών αδείας και επιδόματος αδείας των εποχικά εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, των εποχικών ξενοδοχείων που επαναλειτούργησαν, κατά το/τα διάστημα/τα που τέθηκαν σε αναστολή, βάσει του άρθ.32 του Ν.4690/20, και

Β) Την άμεση και πλήρη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του κόστους που θα κληθούν να καταβάλουν οι εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Το κράτος να θυμίσουμε ότι έχει καλύψει, ειδικά για την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, τις ασφαλιστικές εισφορών της περιόδου αναστολής (αρθ. 3 Υ.Α 28700/1559 ΦΕΚ Β’ 3765 7-09-2020), τις αποδοχές του Δώρου Χριστουγέννων του χρόνου της αναστολής (άρθ. 22 παρ.2 Ν. 4722/20).

Την προτεινόμενη νομοθέτηση αυτήν την θεωρούμε απολύτως αναγκαία, καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία που επαναλειτούργησαν έθεσαν σε αναστολή το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους, και τους είναι αδύνατον και αδικαιολόγητο να επωμισθούν μια ενδεχόμενη τέτοια επιβάρυνση.

Την θεωρούμε επίσης και δίκαιη, καθώς θα αποτελεί και μια έμπρακτη στήριξη των εποχικών ξενοδοχείων και ξενοδοχοϋπαλλήλων, που παρά τους κινδύνους και την αβεβαιότητα της πανδημίας, επαναλειτούργησαν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις Βοηθώντας την τουριστική Βιομηχανία και κατ’ επέκταση της εθνική οικονομία.

Πρόθεση μας είναι η άμεση επίλυση του προβλήματος, και παραμένουμε στη διάθεση σας σε χρόνο που σας εξυπηρετεί, για μία τηλεδιάσκεψη ώστε αυτή να επιτευχθεί.

Μανώλης Γ. Μαρκόπουλος
Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Μηνέττος
Γενικός Γραμματέας ΕΞΡ”.

Δείτε ακόμα

Ο επικεφαλής του αεροδρομίου Χίθροου ζητά να μπει στην πράσινη λίστα και η Ελλάδα

Γ. Π.

Συνάντηση Κικίλια-Καναδού Πρέσβη: Στις 2 Απριλίου ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις από τον Καναδά

N. K.

Στη χώρα μας ο κατώτατος μισθός βρίσκεται κάτω από το όριο της απόλυτης και της σχετικής φτώχειας.

N. K.

Γρ. Τάσιος: «Η υψηλή ζήτηση για την Ελλάδα αποδεικνύει πως κάτι κάνουμε καλά κι εμείς οι ξενοδόχοι»

Ν. Π.

Αλλαγές στις πτήσεις εσωτερικού λόγω πιστοποιητικών Covid

N. K.

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από το 2022 τίθεται σε λειτουργία

N. K.
φορτώνει....